Video med flere kig på galaksen NGC 4303 set med VLT og ALMA (med tekster)

Videoen viser billeder af NGC 4303, som er en spiralgalakse med en bjælke af stjerner og gas i centrum. Afstanden til galaksen er omkring 55 millioner lysår fra Jorden, i retning af stjernebilledet Jomfruen. Billederne er optaget i mange forskellige bølgelængder med instrumentet MUSE (Multi-Unit Spectroscopic Explorer), monteret på ESOs Very Large Telescope (VLT) og Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), som ESO er partner i.

De første to billeder er baseret på data fra MUSE. Til en start vises udstrålingen i grønt, rødt og infrarødt lys (g, r, i), som viser fordelingen af unge stjerner. Så fades der over til en kombination af udstrålingen i g, r, og i med udstråling fra varme gasskyer bestående af hydrogen (Hα), dobbeltioniseret oxygen - [OIII] - og enkeltioniseret svovl - [SII] -. Det er grundstoffer, som er tegn på nyfødte stjerner.

Det næste billede viser udelukkent data fra ALMA. ALMA kan bruges til at kortlægge skyer af kold molekylær gas, som udgør råmaterialet til stjernedannelsen. Der kan dannes tusindvis af stjerner i blot en enkelt af disse molekylskyer, men med det menneskelige øje kan vi ikke se det ske, for gassen blokerer for synligt lys. Observerer man i de radiobølgeområder, som udsendes af kulilte (CO) kan man se ind i skyerne og observere de nye stjerner under dannelse.

Det følgende billede er så en kombination af alle data fra MUSE og ALMA, som giver et farverigt kosmisk fyrværkeri. Det er en hjælp for astronomerne i arbejdet med at afsløre hemmelighederne ved stjernedannelsen.

Billederne er optaget i forbindelse med projektet Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS), hvor der foretages observationer i høj opløsning af nære galakser med teleskoper, som kan arbejde i hele det elektromagnetiske spektrum.

Kilde:

ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/PHANGS

Om videoen

Id:eso2110b
Sprog:da
Udgivelsesdato:16. juli 2021 14:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2110
Spilletid:17 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:NGC 4303
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
4,4 MB

For Broadcasters