Pressemeddelelse

ESO bliver vært for gammateleskopet CTA ved Paranal

ESO bliver partner med Verdens største gammastråleobservatorium

20. december 2018

Alt er nu på plads for en aftale imellem lederen af Cherenkov Telescope Array (CTA), ESOs generaldirektør og Chiles regering om at opstille det nye CTA-Syd ved ESOs Paranalobservatorium. Verdens mest ambitiøse gammastråleobservatorium får dermed glæde af Chiles fine observationsmuligheder og af ESOs avancerede infrastruktur, ekspertise og andre faciliteter på steder. ESO kommer til at stå for driften af anlægget på vegne af CTA observatoriet og den organisations medlemmer.

 

Cherenkov Telescope Array (CTA) er næste generation af jordbaserede instrumenter beregnet til at observere de meget energirige gammastråler. Observatoriet har anlæg både på Jordens sydlige og nordlige halvkugle. Gammastråler er elektromagnetisk stråling ligesom lys, men med meget høje energier. Den stråling udsendes fra Universets varmeste og mest eksotiske objekter: supertunge sorte huller, supernovaer og måske endda efterdønningerne fra selveste Big Bang.

19. december 2018 mødtes Federico Ferrini, som er leder af Cherenkov Telescope Array Observatory (CTAO) med ESOs generaldirektør Xavier Barcons i ESOs kontor i Santiago i Chile. Sammen med ESOs operationelle leder Andreas Kaufer og andre fra ESOs stab underskrev de aftalen om opbygning og drift af CTAs sydlige afdeling, som skal placeres på ESOs Paranalobservatorium i det nordlige Chile.

Chiles viceminister for udenlandske relationer Carolina Valdivia Torres og ESOs generaldirektør underskrev også den aftale, som gør det muligt for ESO at være vært for CTA-South på Paranalobservatoriet som en del af ESOs program.

Allerede den 17. december 2018 blev der underskrevet en aftale imellem CTAO og den chilenske nationalkommission for videnskab og teknologi (CONICYT). Den aftale har til formål at fremme astronomisk forskning i Chile med brugen af de nye observationsmuligheder, som CTA-South giver.

Med disse aftaler på plads kan CTAO påbegynde konstruktionen af det nye anlæg. Den nordlige del at anlægget bliver opbygget på Observatorio del Roque de los Muchachos på den canariske ø La Palma i samarbejde med Instituto de Astrofisica de Canarias. Byggefasen for begge anlæg forventes at starte i 2020.

ESOs generaldirektør Xavier Barcons kommenterer: "Med CTA på Paranal åbner vi et helt nyt vindue til Universet for astronomer i ESOs medlemstater, i Chile og Verden over. ESOs store erfaring i at vedligeholde og driver grupper af teleskoper i fjerne egne bliver uvurderlig for CTA projektet."

Det planlagte område for CTA befinder sig i Atacamaørkenen blot 11 km sydøst for Very Large Telescope ved ESO's Paranal Observatory, og blot 16 kilometer fra den bjergtop, hvor det kommende Extremely Large Telescope er under opbygning. Det er et af de tørreste og mest isolerede steder i Verden - et astronomisk paradis. Ud over, at stedet er ideelt for observationer hele året rundt, giver placeringen på Paranalobservatoriet mulighed for, at CTA kan udnytte ESOs eksisterende infrastruktur. Det, tillige med ESOs langvarige erfaring med avancerede astronomiske projekter i Chile, vil alt i alt være en støtte ved opbygning og drift af det nye teleskop.

"Takket være de aftaler, som er underskrevet idag, får CTAO ikke blot fordelen af Chiles bemærkelsesværdige nattehimmel, men også af ESOs faciliteter og lange erfaring; alt sammen uvurderlige bidrag ved realiseringen af dette ambitiøse teleskopprojekt," sagde Federico Ferrini. " Partnerskabet imellem ESO og CTAO bliver en hjørnesten i det hurtigtvoksende område, som kaldes 'multi-messenger astrofysik', og det vil give muligheder for yderligere samarbejde med andre store infrastrukturer, som for eksempel Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), Square Kilometre Array (SKA) og de nyeste interferometre til måling af tyngdekraftsbølger."

De nuværende teleskopanlæg til observation af Cherenkovstråling, som er følsommer for gammastråler med høj energi, består af blot en håndfuld individuelle teleskoper, men CTA bliver med det store indsamlingsområde og fremragende vinkelopløsning det største og mest følsomme anlæg indenfor dette område. Gammastråling bliver detekteret med en hidtil uset nøjagtighed, og med en følsomhed 10 gange større end nogle af forgængerne. Selvom selve gammastrålerne bliver bremset i atmosfæren, så de ikke når Jordens overflade, kan CTAs spejle og high-speed kameraer fange de korte blålige glimt af Cherenkovstråling, som opstår, når gammastrålerne vekselvirker med molekylerne i Jordens atmosfære. Ved at spore dette blå lys, kan hver enkelt gammastråle følges tilbage til sin kosmiske oprindelse.

Det videnskabelige mål med CTA er meget bredt: fra at forstå den rolle, som relativistiske kosmiske partikler har til eftersøgningen efter mørkt stof. CTA udforsker de ekstreme processer i Universet. Det kan være nabolaget omkring sorte huller eller de kosmiske tomrum i stor skala. Måske kan det endda føre til helt ny fysisk viden om stoffets natur og de kræfter, som ligger bag standardmodellen.

CTA opstilles i to områder, et på hver halvkugle, så man tilsammen får den bedste dækning af hele nattehimlen. Når opbygningen er afsluttet, vil CTAO bestå af mere end et dusin delteleskoper på den nordlige halvkugle. Det er placeret ved Instituto de Astrofísica de Canarias Observatorio del Roque de los Muchachos på øen La Palma, som er en af de Kanariske Øer. På den sydlige halvkugle vil der være 99 delteleskoper.

I alt er mere end 1400 forskere og ingeniører fra lande på fem kontinenter involverede i den videnskabelige og tekniske udvikling af CTA. Deltagerne i den nuværende juridiske organisation CTAO gGmbH er repræsentanter for ministerier og fonde fra Australien, Østrig, Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Italien, Nederlandene, Japan, Slovenien, Sydafrika, Spanien, Schweiz og Storbrittannien[1]. Disse deltagere er for tiden i gang med at forberede stiftelsen af et European Research Infrastructure Consortium - CTAO ERIC, som så skal stå for konstruktionen af det enorme observatorium. ERIC kommer til at bestå af medlemstaterne i CTAO samt associerede lande.

Noter

[1] Nederlandene og Sydafrika deltager i CTAO gGmbH som observatører.

Mere information

 

CTA er et verdensomspændende initiativ for at bygge Verdens største og mest følsomme observatorium for gammastråler. Der er mere end 1400 forskere og ingeniører fra lande på fem kontinenter med i projektet (Armenien, Australien, Østrig, Bulgarien, Canada, Chile, Kroatien, Tjekkiet, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Indien, Irland, Italien, Japan, Mexico, Namibia, Nederlandene, Norge, Polen, Slovenien, Sydafrika, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbrittannien, USA og Ukraine), og mere end 200 forskningsinstitutioner deltager. CTA bliver over det næste årti det fremmeste observatorium indenfor gammastråler, og det bliver det første jordbaserede gammastråleobservatorium, som er åbent for astronomer og partikelfysikere fra hele Verden.

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Irland, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. Australien er med som strategisk partner. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".

Links

Kontakter

Megan Grunewald
Outreach and Communications Officer / CTAO gGmbH
Heidelberg, Germany
Tel: +49 6221 516471
E-mail: mgrunewald@cta-observatory.org

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: pio@eso.org

Mariya Lyubenova
ESO Outreach Astronomer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6188
E-mail: mlyubeno@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1841 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1841da
Navn:Cherenkov Telescope Array
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Facility
Facility:Cherenkov Telescope Array

Billeder

CTA Teleskoper på den sydlige halvkugle
CTA Teleskoper på den sydlige halvkugle
Fra underskrivelsen af aftalerne
Fra underskrivelsen af aftalerne
Signature ceremony with the Chilean Ministry of Foreign Relations
Signature ceremony with the Chilean Ministry of Foreign Relations
tekst kun tilgængelig på engelsk
Kort med CTAs placering og opstilling
Kort med CTAs placering og opstilling
Panoramakig på CTA observatorieområdet
Panoramakig på CTA observatorieområdet
Foreslåede CTA Teleskoper
Foreslåede CTA Teleskoper
Stendynger markerer kommende teleskopstationer
Stendynger markerer kommende teleskopstationer
Mellemstørrelseteleskop fra Cherenkov Telescope Array
Mellemstørrelseteleskop fra Cherenkov Telescope Array
CTA ved nat med kaskader af Cherenkovlys
CTA ved nat med kaskader af Cherenkovlys
Cherenkov Telescope Array rendering
Cherenkov Telescope Array rendering
tekst kun tilgængelig på engelsk
CTA placeringer
CTA placeringer
Map of CTA's Location at Paranal
Map of CTA's Location at Paranal
tekst kun tilgængelig på engelsk
Her bygges Cherenkov Telescope Array
Her bygges Cherenkov Telescope Array
Barracks at CTA site
Barracks at CTA site
tekst kun tilgængelig på engelsk
Stone pile markers
Stone pile markers
tekst kun tilgængelig på engelsk
Place markers
Place markers
tekst kun tilgængelig på engelsk
Plotting the layout
Plotting the layout
tekst kun tilgængelig på engelsk
The VLT's future neighbour
The VLT's future neighbour
tekst kun tilgængelig på engelsk
CTA: The Two Towers
CTA: The Two Towers
tekst kun tilgængelig på engelsk
Et øje på vejret
Et øje på vejret
Marking territory
Marking territory
tekst kun tilgængelig på engelsk
Sammenligning af størrelser
Sammenligning af størrelser
Cerro Paranal and Cerro Armazones in Chile
Cerro Paranal and Cerro Armazones in Chile
tekst kun tilgængelig på engelsk
Cherenkovstråling
Cherenkovstråling
CTA panorama
CTA panorama
tekst kun tilgængelig på engelsk
CTA's future home
CTA's future home
tekst kun tilgængelig på engelsk
Desert but not deserted
Desert but not deserted
tekst kun tilgængelig på engelsk
Site characterisation instrumentation
Site characterisation instrumentation
tekst kun tilgængelig på engelsk
Studying the environment
Studying the environment
tekst kun tilgængelig på engelsk
Watching Earth and sky
Watching Earth and sky
tekst kun tilgængelig på engelsk
Tracks in the sand
Tracks in the sand
tekst kun tilgængelig på engelsk
Out in the desert
Out in the desert
tekst kun tilgængelig på engelsk
Deep in the Atacama
Deep in the Atacama
tekst kun tilgængelig på engelsk
Future observatory
Future observatory
tekst kun tilgængelig på engelsk
Dust and rocks
Dust and rocks
tekst kun tilgængelig på engelsk
Sharing the sky
Sharing the sky
tekst kun tilgængelig på engelsk
The stunning colours of night
The stunning colours of night
tekst kun tilgængelig på engelsk
CTA and its neighbours
CTA and its neighbours
tekst kun tilgængelig på engelsk
Kort med CTAs placering på Paranal
Kort med CTAs placering på Paranal

Videoer

ESOcast 189 Light: World’s Largest Array of Gamma-Ray Telescope comes to Paranal
ESOcast 189 Light: World’s Largest Array of Gamma-Ray Telescope comes to Paranal
Cherenkov Telescope Array - South (CTA)
Cherenkov Telescope Array - South (CTA)
Cherenkov Telescope Array-South in operation (artist's impression)
Cherenkov Telescope Array-South in operation (artist's impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk