Pressemeddelelse
En ny supernova over München
Indvielsen af ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
27. april 2018
26. april 2018 blev ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre officielt åbnet, og dørene er åbne for publikum fra imorgen, den 28. april. Centeret, som er beliggende ved ESOs hovedkvarter i Garchng, Tyskland tilbyder en intens oplevelse til gæsterne, hvor både astronomi i almindelighed og ESOs egne videnskabelige resultater, projekter og tekniske gennembrud bliver præsenteret. Alle aktiviteter i ESO Supernova har gratis adgang i resten af 2018, og shows og andre begivenheder kan bookes online.
ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre er et samarbejde imellem European Southern Observatory (ESO) og Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS). Bygningen er doneret af Klaus Tschira Stiftung (KTS), en fond, som støtter naturvidenskaberne, matematik og IT. ESO har ansvar for driften af institutionen[1].
Den markante bygning er tegnet af arkitektfirmaet Bernhardt + Partner. Den skal forestille et tæt binært stjernesystem, hvor den ene stjerne overfører stof til den anden. Det vil med tiden føre til, at den tungeste stjerne eksploderer som en a supernova, hvor eksplosionen kort overstråler stjernerne i en hel galakse tilsammen. Det nye center, som passende har fået navnet ESO Supernova skinner tilsvarende klart, med det formål at skabe enthusiasme og interesse for astronomi hos både unge og ikke-så-unge.
Hjertet i ESO Supernova er et digitalt planetarium, hvor man kan føle sig omsluttet af oplevelsen ved hjælp af den nyeste visualiseringsteknik. I planetariet vil man kunne opleve mange forskellige shows og andre kulturevents. Besøgende, som kommer imellem april og juni 2018 kan vælge imellem 8 forskellige planetariumshows, fra den prisvindende forestilling The Secrets of Gravity, som er en animation af Albert Einsteins opdagelser, til den flotte dokumentar, som har fået navnet Hidden Universe.
For skoleklasser kan ESO Supernova bruges som digitalt planetarium med to specialdesignede forestillinger: A Tour of the Solar System, og The Skies Above Us - og desuden tilbyder vi seks workshops, som er specielt tilpasset de lokale tyske undervisningskrav. Programmet for besøgende grupper retter sig imod børnehavebørn, forskole, mellemtrin og udskoling. ESO Supernova tilbyder også efteruddannelseskurser for lærere.
I ESO Supernova findes også en interaktive astronomisk udstilling, hvor gæsterne kan udforske og undersøge rigtige astronomiske genstande og udføre eksperimenter, for at opnå en fornemmelse af, hvad det vil sige, at være astronom, at arbejde med naturvidenskab og udforskel Universets hemmeligheder. Den første permanente udstilling er The Living Universe, som dækker emnet Liv i Universet med stor bredde.
Blandt højdepunkterne er: et 40 m stort billede af nattehimlen (måske det største af sin slags i Verden), en meteorsten og et spejlsegment fra det kommende Ekstremely Large Telescope, som man kan røre ved, en opstilling, hvor deltagerne kan bygge deres eget teleskop, og gæster med konditalllet i orden kan oven i købet køre en cykeltur med lysets hastighed! Man kan opleve udstillingen på egen hånd og fod eller som deltager i en rundvisning.
I øverste etage er der undervisningslokaler, som kan bruges til forelæsninger, workshops og konferencer, og The Void i nederste etage er det centrale i bygningerne, hvor der er et meget smukt stjerneloft.
ESO Supernova har åbent imellem 9 og 17 onsdag til fredag og imellem 12 og 17 lørdage og søndage. Man kan bestille gratis billetter online, og udskrive dem, når man når frem til centeret.
Alt foreligger på både engelsk og tysk, og som nævnt er adgangen gratis i 2018. Der kan hentes mere information om programmet, om at planlægge sit besøg med videre på ESO Supernova website
Besøgende kan abonnere på the Public Newsletter og følge @ESOSupernovaDE på tysk på Facebook og/eller Twitter, eller @ESOSupernova på engelsk på Facebook og/eller Twitter. Repræsentanter for medierne kan også abonnere på nyheder her, og lærere kan modtage et særligt nyhedsbrev Education Newsletter.
Donationer og partnerships til ESO Supernova er velkomne. Det er også muligt at leje lokaliteterne til særlige formål.
Noter
[1] Nu afdøde Klaus Tschira, som den gang var leder af Klaus Tschira Stiftung (KTS) og Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS), fik ideen til et spændende og innovativt center for astronomiuddannelse og formidling, og i december 2013 begyndte han at diskutere ideerne med ESO.
Mere information
ESO Supernova har modtaget støtte fra LOR Foundation, Evans & Sutherland og Sky-Skan
KTS
Klaus Tschira Stiftung (KTS) blev oprettet i 1995 af SAP medstifter Klaus Tschira (1940-2015). Det er en af Europas største private non-profit organisationer. Fonden støtter fremme af naturvidenskaberne, matematik og IT-forskning, og søger at øge interessen for disse områder. Fondens arbejde begynder i børnehaverne, og fortsætter i skoler, på universiteter og i forskningsinstitutioner i øvrigt. Fonden iværksætter nye metoder for overførsel af viden, og støtter udvikling og mere forståelig formidling af forskningsresultater. ESO Supernova er en gave fra KTS, og ESO står for den fremtidige drift af planetariet.
HITS
Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS gGmbH) blev stiftet i 2010 af fysiker og medstifter af SAP Klaus Tschira og Klaus Tschira fonden, som en privat non-profit forskningsinstitution. HITS udføre grundforskning indenfor naturvidenskab, matematik og IT-videnskab, med focus på behandling, strukturering og analyse af store datamængder. Forskningsområderne rækker fra molekylærbiologi til astrofysik. Ejeren af HITS er HITS Stiftung, som er en underafdeling af Klaus Tschira fonden, Heidelberg Universitet og Karlsruhe Institute of Technology (KIT). HITS samarbejder også med andre universiteter og forskningsinstitutioner og med erhvervspartnere. HITS finansieres af HITS Stiftung med midler leveret af Klaus Tschira fonden. Primære eksterne finansielle partnere er Federal Ministry of Education and Research (BMBF), the German Research Foundation (DFG), og European Union.
ESO
ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".
Links
Links
- Press kit (PDF 4.8 MB)
- ESO Supernova Facts (PDF 452 KB)
- The ESO Supernova website
- Billeder af ESO Supernova
- Videoer af ESO Supernova
- ESO Supernova factsheet på engelsk og tysk
Kontakter
Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6130
E-mail: tjohnsto@eso.org
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org
Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk
og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org
Om pressemeddelelsen
Pressemeddelelse nr.: | eso1813da |
Navn: | ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre |
Type: | Unspecified : Technology : Observatory : Facility |