Pressemeddelelse

Helix i nye farver

19. januar 2012

ESO’s VISTA-teleskop på Paranal-observatoriet i Chile har optaget et imponerende nyt billede af Helix-tågen. Billedet, der er optaget i infrarødt lys, afslører tråde af kold gas, som er usynlige på billeder taget i synligt lys, og det bringer en rig baggrund af stjerner og galakser frem i lyset.

Helix-tågen er en af de nærmeste og mest bemærkelsesværdige eksempler på en planetarisk tåge [1]. Den ligger i stjernebilledet Aquarius (Vandmanden) omkring 700 lysår fra Jorden. Dette mærkelige objekt blev dannet af en stjerne som Solen i de sidste faser af dens liv. Ude af stand til at holde fast på sine ydre lag, udslyngede stjernen langsomt lag af gas, der blev til tågen. Den udvikler sig til at blive en hvid dværgstjerne, og ses som den lille blå prik i midten af billedet.

Tågen i sig selv er et komplekst objekt bestående af støv, ioniseret materiale og molekylær gas, bredt ud i et smukt og indviklet blomsterlignende mønster, der gløder i det kraftige skær af ultraviolet lys fra den varme centralstjerne.

Hovedringen i Helix er omkring to lysår på tværs, omtrent halvdelen af den afstand, der er mellem Solen og dens nærmeste nabostjerne. Men materialet fra tågen strækker sig mindst fire lysår ud fra stjernen. Det er særlig tydeligt på dette infrarøde billede, da rød molekylær gas kan ses over det meste af billedet.

Mens skæret fra den tynde gas er svært at se i synligt lys, så fanges det nemt af VISTA’s særlige detektorer, som er meget følsomme overfor infrarødt lys. 4,1 meter teleskopet er også i stand til at fange et imponerende stort antal baggrundsstjerner og galakser.

ESO’s VISTA-teleskops skarpe syn afslører også fine strukturer i tågens ringe. Det infrarøde lys viser hvordan den kølige molekylære gas er organiseret. Materialet klumper sig sammen til filamenter, der stråler ud fra centrum, så det hele ligner et himmelsk festfyrværkeri.

Selvom de ser små ud, er disse tråde af molekylær brint, kendt som kometknuder, på størrelse med vores Solsystem. Molekylerne i dem kan overleve den meget energirige stråling, der udsendes fra den døende stjerne, netop fordi de klumper sig sammen til disse knuder, som igen afskærmes af støvet og den ioniserede gas. Det er endnu uklart, hvordan kometknuderne er opstået. 

Noter

[1] Planetariske tåger har intet at gøre med planeter. Dette misvisende navn opstod i 1700-tallet, hvor tågerne blev set i synligt lys gennem mindre kikkerter. Her fremstår de som små lysende skiver, der ligner de ydre planeter i Solsystemet, Uranus og Neptun. Helix-tågen, som også har katalognummeret NGC 7293, er usædvanlig, da den syner meget stor, men også meget svag, når den ses i en lille kikkert. 

Mere information

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-danmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1205 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1205da
Navn:Helix Nebula, NGC 7293
Type:Milky Way : Nebula : Type : Planetary
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Billeder

VISTA ser på Helix-tågen
VISTA ser på Helix-tågen
The Helix Nebula in the constellation of Aquarius
The Helix Nebula in the constellation of Aquarius
tekst kun tilgængelig på engelsk
Digitized Sky Survey image of the Helix Nebula
Digitized Sky Survey image of the Helix Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
Infrared/visible light comparison view of  the Helix Nebula
Infrared/visible light comparison view of the Helix Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Zooming into the Helix Nebula
Zooming into the Helix Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
An infrared/visible light comparison of views of the Helix Nebula
An infrared/visible light comparison of views of the Helix Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
An infrared/visible light comparison of views of the Helix Nebula (unannotated)
An infrared/visible light comparison of views of the Helix Nebula (unannotated)
tekst kun tilgængelig på engelsk

Billedesammenligning

Infrared/visible light comparison view of the Helix Nebula
Infrared/visible light comparison view of the Helix Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk