Pressemeddelelse

GalileoMobile starter sin sydamerikanske rejse

Astronomiundervisning tager på tur gennem Andesbjergene

5. oktober 2009

Dagen i dag markerer starten af GalileoMobile-projektet, en to måneder lang ekspedition for at bringe det vidunderlige og spændende ved astronomien til unge mennesker i Chile, Bolivia og Peru. Støttet af ESO og andre partnere, vil en gruppe astronomer og undervisere rejse gennem et område i Andesbjergene om bord på GalileoMobile, og tilbyde astronomiske aktiviteter, såsom workshops for elever og stjernekigger-arrangementer for den brede offentlighed Professionelle filmfolk vil på turen producere en flersproget dokumentarfilm, der fanger spændingen ved opdagelser gennem videnskab, kultur og rejser.

GalileoMobile er et særligt projekt under det internationale astronomiår 2009 (IYA2009), der er en global fest for at mindes de første iagttagelser af Universet med teleskop, der blev gjort af den italienske astronom Galileo Galilei for 400 år siden. Projektet vil fremme grundlæggende naturfagsundervisning gennem astronomi ved at besøge skoler og lokalsamfund, der har begrænset adgang til formidlingsprogrammer. GalileoMobile vil give disse dårligt betjente grupper hands-on aktiviteter og undervisningsmateriale fra internationale partnere. Vognen er fuldt udstyret for at tilbyde unge skoleelever og andre lokale enestående muligheder for at observere himlen med Stjernekigger-arrangementer om natten og solobservationer i løbet af dagen. Holdet vil bruge forskellige værktøjer, herunder IYA2009’s praktiske Galileoscopes, som vil blive doneret til skolerne efter besøgene. Ved at stimulere nysgerrighed, kritisk tænkning og en følelse af undren og opdagertrang for Universet og vores planet, har GalileoMobile-projektet til formål, at fremme interessen for astronomi og videnskab, samt udveksle kulturelt forskellige opfattelser af kosmos.

Spydspidsen for initiativet er en gruppe entusiastiske latinamerikanske og europæiske ph.d.-studerende fra ESO, Max Planck selskabet, universitets-observatoriet i München og Stockholms Universitets observatorium. Dette omrejsende undervisningsprogram er tænkt til at nå ud til omkring 20.000 mennesker i løbet af otte uger i oktober og november 2009, og det vil dække omkring 5000 kilometer. Rejsen vil i vid udstrækning foregå hen over Altiplano eller højsletten, der deles af Peru, Bolivia og Chile, og som er en af de fattigste regioner i disse lande.

Sydamerika og Andesbjergene blev udvalgt til GalileoMobile-projektet af flere årsager. IYA2009 har allerede eb stærk tilstedeværelse i regionen gennem nationale kontakter, herunder tre af IYA2009’s hjørnestensprojekter: Developing Astronomy Globally, Universe Awareness og Galileo Teacher Training Programme, som alle er officielle partnere i projektet. De fleste mennesker i Peru, Bolivia og Chile taler samme sprog, nemlig spansk [1], og har en rig astronomisk arv, der går tilbage til de præcolumbianske Inka- og Tiwanaku-civilisationer, som levede på Altiplano. Regionens høje beliggenhed og himlens gode kvalitet til astronomiske observationer, gjorde den også til en attraktiv kandidat for GalileoMobile’s jomfrurejse.

Turen starter i dag den 5. oktober 2009 i Antofagasta, Chile, med et gratis offentligt indvielsesarrangement kl. 19:00 på Berta González-pladsen ved Universidad Católica del Norte. Begivenheden, som vil omfatte observationer af nattehimlen, er arrangeret af ESO i samarbejde med Explora II Region og universitets astronomiske institut. Fra Antofagasta drager GalileoMobile nordpå gennem La Paz i Bolivia og videre til Peru. Tilbagerejsen til Antofagasta er via den panamerikanske kystvej og passerer tæt forbi ESO’s verdensklasse observatorium, Very Large Telescope på Cerro Paranal. ESO’s koordinator for uddannelse og formidling i Chile, Laura Ventura, vil hjælpe GalileoMobile-holdet, mens de hilser på lokalsamfund i Chiles nordlige ørkenområder.

GalileoMobile er et fantastisk initiativ, og en enestående mulighed for at styrke de pædagogiske aktiviteter i den nordlige del af Chile og nabolandene. Det vil skabe større bevidsthed om astronomi og videnskab”, siger Ventura. ”Vi ser frem til at hjælpe holdemedlemmerne med at gøre GalileoMobile til en stor succes”.

For at forevige denne bemærkelsesværdige astronomiekspedition, vil GalileoMobile’s medlemmer skrive opslag på en GalileoMobile-blog samt skrive en komisk dagbog, en online blog-cum-journal, som også er en hjørnesten i IYA2009 projektet, og køre et Twitter-feed og en Facebook-side. Holdet vil, i løbet af turen, kontakte nationale aviser, hjemmesider og tv-stationer, samt blive ledsaget af et filmhold, som vil producere en flersproget dokumentarfilm af ekspeditionen.

Projektkoordinator Philippe Kobel konkluderer: ”Vi håber, at ved at vise spændingen ved astronomiske opdagelser, og den mangfoldighed og rigdom, der er i de sydamerikanske traditioner, vil GalileoMobile-projektet fremme en følelse af at være ’forenet under den samme himmel’ med folk fra forskellige kulturer og med forskellig baggrund”.

GalileoMobile er støttet af det Europæiske Syd Observatorium (ESO), hvis værtsland er Chile, og som er hjemsted for sekretariatet for det internationale astronomiår 2009 (IYA2009), Max Planck selskabet (MPG/MPE/MPA/MPS), NORDITA, Regione Molise og Optical Society of America.

Noter

[1] For at lette adgangen til fjerntliggende steder og fremme kommunikation og oversættelse i indfødte ikke-spanske sprog, såsom Quechua og Aymara, vil lokale universitetsstuderende eller undervisere fra tid til anden slutte sig til GalileoMobile-projektet.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”..

Links

Kontakter

Laura Ventura
ESO
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3265
Mobil: +56 9 9829 4202
E-mail: lventura@eso.org

Philippe Kobel
Galileomobile Project Coordinator
Tel: +41 76 417 23 91
E-mail: kobel@mps.mpg.de

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso0937 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso0937da
Legacy ID:PR 37/09
Navn:Education, GalileoMobile, Map
Type:Unspecified
Facility:Other

Billeder

Roadmap for GalileoMobile expedition
Roadmap for GalileoMobile expedition
tekst kun tilgængelig på engelsk
The GalileoMobile expedition team
The GalileoMobile expedition team
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

About the GalileoMobile expedition
About the GalileoMobile expedition
tekst kun tilgængelig på engelsk