Vicunaen og antennen

Højt oppe på Chajnantorsletten står en ensom vicuña - i familie med llamaerne, alpacaerne og kamelerne - foran antennen til APEX teleskopet.

Både dyret og antennen er tilpasset til at klare det barske tørre klima i denne fjerne bjergegn. På Chajnantor, i 5 000 meter over havet, kan det blive ret så varmt om dagen fordi sollyset strømmer direkte ned igennem den tynde atmosfære, men om natten går termometeret i bund.

APEX-antennen er bygget til at modstå det barske vejr, så den kan klare de nådesløse sollys, høje vindhastigheder og store temperaturudsving fra +20 til -20 celciusgrader.

Den hårdføre vicuña har tyk ulden pels, som kan fange den varme luft tæt ved kroppen, og den kan også klare naturens luner i højden. Arten findes kun i store højder i Andesbjergene. De æder af de seje græsarter, som findes på de ellers nøgne skråninger. Selvom Chajnantorhøjsletten er et af de tørreste steder på Jorden, kan det en gang imellem sne i højden, og det har vakt nysgerrigheden i vicuñaen på billedet her.

Kilde:

Jaime Guarda/ESO

Om billedet

Id:potw1622a
Sprog:da
Type:Foto
Udgivelsesdato:30. maj 2016 06:00
Størrelse:3456 x 5184 px

Om objektet

Navn:Atacama Desert, Atacama Pathfinder Experiment
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Billedformater

Stor JPEG
4,9 MB
Skrærm JPEG
631,2 KB