Meddelelse

Polen ratificerer ESO-medlemskabet

Polen bliver ESOs femtende medlemsland

5. august 2015

Polen har nu afsluttet ratificeringen af landets medlemskab af ESO, og bliver dermed ESOs femtende medlemsland. Vi er stolte af at kunne byde velkommen til Polen, og vi ser frem til bidragene fra landets astronomer og industri.

Den formelle ratificeringsproces for Polens medlemskab af ESO blev afsluttet med at ratificeringsdokumentet blev deponeret hos det franske udenrigsministerium i Paris den 8. juli 2015. Det sker efter at teksten er godkendt af den Polske kongres og senatet. Dokumentet er underskrevet af  Polens præsident Bronisław Komorowski og af primierminister Ewa Kopacz.

Den polske minister for videnskab og højere uddannelser Lena Kolarska-Bobińska underskrev aftalen aftalen i oktober 2014.

Ratificeringen underbygger Polens stilling i fronten af Verdens astronomiske samfund. Med medlemskabet har landet nu adgang til ESOs teleskoper og instrumenter, blandt andre Very Large Telescope (VLT) på Paranal og Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) på Chajnantor, og har også mulighed for at bidrage til opbygningen i de kommende år af European Extremely Large Telescope (E-ELT).

Helt tilbage til matematikeren og astronomen Nicolaus Copernicus har Polen en rig astronomisk historie. Copernikus er mest kendt for sin model af Solsystemet med Solen og ikke Jorden i centrum.

3. juli 2015 var Polen vært i Warzawa for en ESO Industry Day, og polske astronomer bidrager jævnligt  med mange vigtige astronomiske opdagelser - noget, som med ESOmedlemskabet vil blive endnu bedre.

Om meddelelsen

Id:ann15060

Billeder

Poland ratifies ESO membership and becomes fifteenth Member State
Poland ratifies ESO membership and becomes fifteenth Member State
tekst kun tilgængelig på engelsk