Meddelelse

Kontrakten som bygherrerådgiver for E-ELT kuplen og hovedbygningen er tildelt

31. maj 2013

Den 30. maj 2013 skrev ESO kontrakt med den danske virksomhed Rambøll for konsulentrådgivning til ESO i løbet af det kommende udbud og konstruktion af kuplen og hovedbygningen af European Extremelt Large Telescope (E-ELT).

Kontrakten for kuplen og hovedbygningen vil blive den største der nogensinde er udbudt af ESO, og vil ikke kun omfatte den næste 100 diameter store teleskopbygning (størrelsen af Colloseum i Rom), men også de store præcisions komponenter der udgør teleskopets montering og rør. Den store kontrakt til at bygge kuplen og hovedbygningen forventes at blive uddelt mod slutningen af 2014. Som supplement til ESOS egen indsats vil Rambøll give ekspertrådgivning til denne kontrakt på en lang række områder, samt følge kuppel og hovedbygnings kontrakten sammen med ESO.

"Dette er et ekstremt ambitiøst projekt med kolossale udfordringer, både tekniske og fra et planlægningsmæssigt perspektiv. Vi er stolte over at være blevet valgt som konsulenter til dette projekt, og vi ser det som en hyldest til vores kompetencer. Vi ser dette som en stor mulighed for at kunne udvikle vores færdigheder inden for 'Big Science'", siger Lars Ostenfeld Riemann, Group Director hos Rambøll.

E-ELT er et af de største projekter i jordbaseret astronomi i Europa. Det vil muliggøre store fremskridt i vores viden om astrofysik igennem detaljerede studier af nogle af de tidligste objekter i universet, planeter der kredser om andre stjerner, supertunge sorte huller og hvordan mørkt stof og mørk energi der dominerer universet opfører sig og ligger fordelt.

Udbudsprocessen for E-ELTs kuppel og hovedbygning begyndte i 2012 med offentliggørelsen af information, der introducerede dette udbud til industrien i ESOs medlemslande og en invitation til interesserede potentielle hovedleverandører til at deltage i et møde, samt den senere E-ELT Industry Day, en begivenhed planlagt af ESO der fandt sted i München i oktober 2012 (ann12054).

Kontrakten som bygherrerådgiver med Rambøll løber først over en 5-årig periode, fra den 1. juli 2013 til den 30. juni 2018, med mulighed for at kunne forlænge kontrakten i op til ni år, dvs. indtil 30. juni 2022.

Konstruktionen af E-ELT er planlagt til begyndeldr sidst i 2013, og vil blive taget i brug ti år senere.   

Links

Kontakter

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Cell: +49-173-3872-621
Email: lars@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann13049

Billeder

Cerro Amazones bliver hjemsted for fremtidens E-ELT
Cerro Amazones bliver hjemsted for fremtidens E-ELT
ELT og VLT vs. Colosseum
ELT og VLT vs. Colosseum