MUSE-weergave van het vreemde sterrenstelsel NGC4650A

Dit videofragment laat zien hoe het nieuwe instrument MUSE van ESO’s Very Large Telescope een driedimensionaal beeld geeft van een ver sterrenstelsel. Voor elk deel van het stelsel is het licht in zijn samenstellende kleuren ontleed. Dat toont niet alleen de bewegingen van verschillende delen van het stelsel, maar geeft ook een indicatie van zijn chemische samenstelling en andere eigenschappen. Op bepaalde golflengten zijn de lichtemissie van de roterende schijf rond het stelsel en de snelheidsverschillen binnen de schijf duidelijk te zien.

Tijdens de daaropvolgende analyse kan de astronoom de gegevens langslopen en verschillende weergaven van het object op verschillende golflengten bekijken, net zoals je een tv op een andere frequentie kunt afstemmen door van kanaal te veranderen. In dit videofragment is de snelheid aangepast om de gloed van stervormingsgebieden in de schijf naar voren te halen. 

De weergave is gebaseerd op gegevens van het poolringstelsel NGC 4650A die zijn verkregen kort nadat het instrument begin 2014 zijn eerste licht opving.

Credit:

ESO/MUSE consortium/R. Bacon/L. Calçada

Over de video

Id:eso1407a
Taal:nl-be
Publicatiedatum:5 maart 2014 12:00
Gerelateerde berichten:eso1407
Duur:01 m 30 s
Frame rate:30 fps

Over het object

Naam:MUSE

Ultra HD (info)


HD


Large

Grote QT
8,7 MB

Medium

Video Podcast
5,1 MB
Medium MPEG-1
38,3 MB
Medium Flash
11,1 MB

Small

Kleine Flash
4,0 MB
Kleine QT
1,7 MB

For Broadcasters