Persbericht

Wereldpremière van IMAX®-3D-film ‘Hidden Universe’

Kijk naar de sterren door de ogen van ’s werelds krachtigste telescopen, voor het eerst in 3D te zien op het grote doek

1 juli 2013

Met wereldpremières op 28 juni 2013 in het Great Lakes Science Center in Cleveland, Ohio (VS) en op 29 juni in het Tycho Brahe Planetarium in Kopenhagen (Denemarken) is de 3D-productie Hidden Universe gelanceerd. De film toont geavanceerde telescopen in haarscherpe time-lapse, betoverende 3D-versies van kosmische structuren, en een 3D-simulatie van de evolutie van het heelal.

Om daadwerkelijk een bezoek te brengen aan de modernste telescoopfaciliteiten ter wereld, moet je naar verre oorden reizen, zoals een hoogvlakte op 5000 meter hoogte in de Chileense Andes. Maar nu is er een eenvoudigere manier om deze extreme locaties te ervaren.

Dankzij de IMAX®-3D-film Hidden Universe (‘Verborgen heelal’) kun je nu voor het eerst ESO’s vlaggenschip, de Very Large Telescope (VLT), op het grote doek bekijken, of een virtueel bezoek brengen aan het grootste sterrenkundige project van dit moment – de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA, een internationale astronomische faciliteit die wordt ondersteund door Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, in samenwerking met de Republiek Chili).

De film is geregisseerd door Russell Scott, die tijdens de opnamen in november 2012 op locatie werkte. ‘Het filmen in de Atacama-woestijn op deze waarnemingsfaciliteiten van wereldklasse was een verbluffende ervaring,’ zegt hij. ‘Sommige van de bovenaardse locaties in het Andesgebergte geven je bijna het gevoel dat je op een andere planeet bent, en deze indruk van de natuur – die alles wat we gewend zijn overtreft – is precies wat ik aan het publiek wil overbrengen.

Vanaf deze extreme locaties op aarde wordt de toeschouwer, via een filmmedium dat hier bij uitstek geschikt voor is – IMAX 3D, meegenomen op een adembenemende kosmische reis. We duiken in prachtige sterrenstelsels en nevels, vliegen over het landschap van Mars en zijn getuige van spectaculaire beelden van de zon. Het heelal wordt met behulp van echte beelden en ongekende 3D-simulaties, gebaseerd op astronomische gegevens verzameld door de VLT, ALMA en andere telescopen, zoals de Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA, tot leven gebracht. Het resultaat is een overweldigende IMAX-3D-ervaring.

‘Hidden Universe verkent de zon, onze band met de kosmos en verbluffende beelden van sterrenstelsels op een manier zoals die nog niet eerder is vertoond – een verfrissend beeld van het heelal,’ vertelt producer Stephen Amezdroz.

De film is ingesproken door de Britse actrice Miranda Richardson, winnares van een Golden Globe Award voor haar rol in de filmhuishit Enchanted April, en genomineerd voor de Academy Award en de Golden Globe voor haar rol in Damage van Louis Malle, waarvoor ze een BAFTA Award won.

Hidden Universe is gefilmd op 15/70 mm-film en is geproduceerd door het bekroonde Australische productiebedrijf December Media, in samenwerking met Film Victoria, Swinburne University of Technology en ESO. De film is ook geproduceerd in samenwerking met en gedistribueerd door tweevoudig Academy Award®-genomineerde MacGillivray Freeman Films, ’s werelds grootste producent en distributeur van IMAX-films. 

We popelen om de telescopen en grensverleggende wetenschap van ESO in IMAX te laten zien,’ zegt Lars Lindberg Christensen, hoofd educatie en publieksvoorlichting van ESO. ‘Alleen het IMAX-formaat is echt in staat om de adembenemende indruk over te brengen van de meest geavanceerde telescopen in actie!

Een lijst van locaties waar de film te zien is, wordt bijgehouden op de officiële website van de film. 

Meer informatie

ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO is ook de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de 39-meter Europese Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

December Media is een van de meest ervaren productiebedrijven van Australië op documentairegebied. Het in Melbourne gevestigde bedrijf staat bekend om de kwaliteitsdocumentaires en -series die het voor de Australische en internationale markt heeft gemaakt. Met meer dan 20 jaar ervaring in documentaires, educatie, bekroonde actie- en animatiefilms staat December Media voor een schat aan ontwikkeling, financiering en productie-ervaring. Daarnaast heeft het bedrijf een uitgebreid netwerk en distributie- en financieringsrelaties over de hele wereld.

Film Victoria, een overheidsinstelling en strategische partner voor de filmindustrie, financiert en stimuleert grote originele films die in Victoria, Australië worden gemaakt. Alleen al vorig jaar werd meer dan 7,2 miljoen Australische dollar aan lokale film- en televisieprojecten toegekend. Het agentschap heeft ook internationale en producties buiten Victoria op zijn naam staand, waaronder I Frankenstein, de HBO-miniserie The Pacific, Don't Be Afraid of the Dark, Where the Wild Things Are, Ghost Rider en Knowing. 

Swinburne 3D Productions, in samenwerking met het Center for Astrophysics and Supercomputing van Swinburne University, is een vooraanstaand producent van wetenschappelijke films en geavanceerde visualisaties van de ruimte, door wetenschappelijke gegevens te combineren met innovatieve, gepatenteerde CGI-animatietechnieken en 3D-imaging. Gespecialiseerd in het maken van film, interactieve content en educatieve pakketten, heeft Swinburne al meer dan tien jaar ervaring in het produceren van stereo-3D-films. 

MacGillivray Freeman Films is ’s werelds meest vooraanstaande onafhankelijke producent en distributeur van reuzenschermfilms voor IMAX-theaters, waaronder de Oscar-genomineerde films Dolphins en The Living Sea. In de afgelopen veertig jaar zijn films van het bedrijf vertoond in vooraanstaande instellingen over de hele wereld, waarmee het bedrijf als eerste documentairemaker een omzet van 1 miljard dollar wist te bereiken. MacGillivray Freeman's films staan bekend om hun artisticiteit en hun geslaagde combinatie van educatie en vermaak, en voor hun eerbetoon aan de wetenschap en de wereld van de natuur.

Links

Contact

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mob: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org

Lori Rick
Director of Communications, MacGillivray Freeman Films
Tel: +1 818 212 3434
E-mail: lrick@macfreefilms.com

Rodrigo Alvarez (press contact België)
ESO Science Outreach Network en Planetarium, Royal Observatory of Belgium
Tel: +32-2-474 70 50
E-mail: eson-belgië@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1329.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1329nl-be
Naam:Movie Trailer
Type:Unspecified : Technology
Facility:Other

Afbeeldingen

Poster van de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Poster van de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van de Carinanevel, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van de Carinanevel, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van het Marsoppervlak, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van het Marsoppervlak, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van de Helixnevel in het infrarood, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van de Helixnevel in het infrarood, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van de Very Large Telescope, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van de Very Large Telescope, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van de ALMA-antennes, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Beeld van de ALMA-antennes, uit de IMAX®-3D-film Hidden Universe
Director of Photography van de MAX®-3D-film Hidden Universe, Malcolm Ludgate, met IMAX-camera
Director of Photography van de MAX®-3D-film Hidden Universe, Malcolm Ludgate, met IMAX-camera
Director of Photography van de MAX®-3D-film Hidden Universe, Malcolm Ludgate, aan het filmen
Director of Photography van de MAX®-3D-film Hidden Universe, Malcolm Ludgate, aan het filmen
Rotsformatie in de Atacamawoestijn
Rotsformatie in de Atacamawoestijn

Video's

Hidden Universe in 30 seconden
Hidden Universe in 30 seconden