De zwemmende maan

De vermaarde droge Atacama-woestijn lijkt een vreemde plek voor de maan om een duik te nemen – maar op deze fascinerende afbeelding, genomen door ESO-fotoambassadeur Petr Horálek, lijkt het net alsof ze dat doet!

Aanvankelijk hoog aan de hemel daalt de sikkelvormige maan traag door de heldere Chileense hemel voordat ze het dikste gedeelte van de atmosfeer net boven de horizon raakt.

Het was hier dat een zeldzaam schouwspel begon, zei Horálek. De dunne strook van de maan werd optisch vervormd tot een “bizarre, slangachtige vorm” toen het licht ervan doorheen lagen met een verschillende luchtdensiteit ging. Dit werd veroorzaakt door een verschillende druk, temperatuur en vochtigheid. De maan verloor haar vloeiende gebogen vorm en verscheen in de plaats daarvan als een golvende en kronkelende zigzag – “alsof ze aan het zwemmen is”. Het effect van de dicht bij elkaar liggende lagen in de atmosfeer had tot gevolg dat het zichtbare deel van de maan op een andere manier gebroken werd toen ze achter de horizon verdween.

Al deze foto’s werden genomen op de sterrenwacht La Silla van ESO in Chili in de richting van de Stille Oceaan.

Credit:

Over de afbeelding

Id:potw1648a
Taal:nl-be
Type:Collage
Publicatiedatum:28 november 2016 06:00
Grootte:3378 x 2742 px

Over het object

Naam:Moon
Type:Unspecified

Image Formats

Grote JPEG
956,9 KB