Mededeling

De visie op het universum van Atacama’s ouderen

13 maart 2013

Terwijl de constructie van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) op de Chajnantor-hoogvlakte plaatsvond ontwikkelde zich in het gebied rond San Pedro de Atacama in de Chileense Andes een ander opmerkelijk project. Dit was een etnologisch onderzoeksproject dat tot doel had de traditionele visie op het universum van de lokale bevolking te reconstrueren.

Ter gelegenheid van de inauguratie van het observatorium dat vandaag plaatsvindt, woensdag 13 maart 2013, wordt een boek gepresenteerd met enkele resultaten van dit project uit de mond van de hoofdrolspelers. Dit document beschrijft de oorsprong, de evolutie en een paar hoogtepunten van dit project voor ALMA en de bevolking van de Atacama.

Dit project is uitgevoerd in samenwerking met de R. P. Gustavo Le Paige, S. J. Museum of the Universidad Católica del Norte en een groep van lokale onderzoekers. Het doel was het faciliteren en toegang verlenen tot het universum van de ouderen voor de bevolking van de Atacama, en astronomen en de jongere generatie bekend te maken met hoe de lokale inheemse bevolking de sterrenhemel observeerde en integreerde in hun leven voordat dit state-of-the-art observatorium arriveerde. Het werk omvat een fascinerende, audiovisuele opname van 45 diepte-interviews en meer dan 6000 foto's, naast de gedetailleerde notities.

In het voorwoord uit de ALMA-directeur Thijs de Grauw zijn dankbaarheid voor de gastvrijheid van de lokale bevolking, "Wij presenteren dit boek aan hen als een teken van respect en dankbaarheid aan hen die ons hebben verwelkomd en het ons mogelijk maken de hemel te observeren vanaf een bevoorrechte en buitengewone plek."

Volgens de projectcoördinatoren Cristina Garrido en Flora Vilches, "Het boek dat resulteert uit dit onderzoek is een uitnodiging om de sterrenhemel van de Atacama te ontdekken en te observeren. Hopelijk behoedt dit boek ons van onze neiging om binnenshuis te blijven, in cyberspace of onder kunstlicht, een neiging die geleidelijk onze interesse in de nachtelijke hemel heeft doen verdampen." 

Links

Over de Mededeling

Id:ann13023

Afbeeldingen

Cover of booklet describing Atacama elders' vision of the cosmos
Cover of booklet describing Atacama elders' vision of the cosmos
Alleen in het Engels