Mörk fläck på Neptunus observerad med MUSE på VLT

Denna animation visar Neptunus observerad med MUSE-instrumentet på ESO:s Very Large Telescope. I varje pixel på Neptunus yta delar MUSE upp ljuset i dess enskilda färger eller våglängder. Detta är likvärdigt med att ta tusentals bilder vid olika våglängder samtidigt, vilket är en guldgruva av information för astronomerna.

 

Den första bilden i denna animation kombinerar alla färger som fångas av MUSE till en naturlig bild av planeten, där den mörka fläcken kan ses överst till höger. Därefter ser vi datorbehandlade bilder i tre specifika våglängder: 551 nanometer (blått), 831 nm (grönt) och 848 nm (rött). Färgerna i dessa tre bilder är endast illustrativa och inte de verkliga.

 

Den mörka fläcken är tydligast i de kortaste, blå våglängderna. Vid fläckens sida fångade MUSE även en ljus fläck som ses endast i den mittersta bilden vid 831 nm, som ligger djupt i atmosfären. Denna molntyp har inte tidigare observerats på Neptunus. Bilderna visar även ett flertal ljusa fläckar i högre skikt i atmosfären i den nedre vänstra delen av Neptunus skiva, som syns endast i längre våglängder.

 

Att avbilda denna mörka fläck var möjligt endast tack vare VLT:s Adaptive Optics Facility, som korrigerar atmosfärens turbulenta rörelser och gör att MUSE ser en knivskarp bild. 

 

Källa:

ESO/P. Irwin et al.

Om videon

ID:eso2314c
Språk:sv
Publiceringsdatum:24 augusti 2023 17:00
Relaterade pressmeddelanden:eso2314
Speltid:16 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Namn:Neptune
Typ:Solar System : Planet : Feature : Atmosphere

Ultra HD (info)


HD


Medium


For Broadcasters