Pressmeddelande

En stjärnas ögonblick i rampljuset

10 februari 2016

En nybildad stjärna lyser upp kosmiska moln i sin omgivning i denna nya bild från ESO:s La Sillaobservatorium i Chile. Dammkorn i de vidsträckta moln som omringar stjärnan skymmer dess ljus och likt strålkastarljuset från en bil i dimma skapar de reflektionsnebulosan IC 2631. Men fastän HD 97300 står i rampljuset just nu, så förebådar det skymmande stoftet födelsen av framtida stjärnor som kan komma att stjäla scenen.

Området som lyser i mitten av denna nya bild från MPG/ESO:s 2,2-meterteleskopet är en reflektionsnebulosa med namnet IC 2631. Sådana objekt är moln av kosmiskt stoft och damm som speglar ljuset från en närliggande stjärna, ut i rymden. Detta skapar en spektakulär ljusföreställning som den vi ser i denna bild. IC 2631 är den ljusstarkaste nebulosan i det stjärnbildande området Kameleontkomplexet, ett stort område med gas och stoftmoln som hyser många nyfödda stjärnor, och stjärnor som ännu håller på att bildas. Komplexet ligger cirka 500 ljusår från jorden i den sydliga stjärnbilden Kameleonten.

IC 2631 är belyst av stjärnan HD 97300, en av de yngsta, största och ljusstarkaste stjärnorna i området. Dess omgivningar är fyllda med material för att bilda stjärnor, något som mörka nebulosor, ovanför och under IC 2631 i denna bild, vittnar om.

Reflektionsnebulosor, som den som gett upphov till HD 97300, sprider bara ljuset från stjärnorna ut i rymden. Stjärnljus med högre energi, som till exempel den ultraviolett strålning som väller ut från väldigt heta, nya stjärnor, kan jonisera den närliggande gasen och göra att de lyser av egen kraft. Dessa emissionsnebulosor är tecken på närvaron av hetare och mer kraftfulla stjärnor, som när de mognat kan observeras på tusentals ljusårs avstånd. Så mycket lyskraft har inte HD 97300, och dess stund i rampljuset lider mot sitt slut.

Noter

I den ursprungliga versionen av detta pressmeddelande beskrevs nebulosans ljusaste stjärna, HD 97300, som en T Tauri-stjärna. Enligt forskningslitteraturen är dock stjärnan något tyngre och av en annan typ, en så kallad Herbig Ae/Be-stjärna. Vi beklagar felet.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 16 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det europeiska extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Robert Cumming, kontaktperson för ESO:s utåtriktade verksamhet i Sverige
Onsala rymbobservatorium
Onsala, Sverige
Tel: 0317725500
Mobil: 070 493 3114
E-post: robert.cumming@chalmers.se

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1605 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1605sv
Namn:IC 2631
Typ:Milky Way : Nebula : Appearance : Reflection
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

En ung stjärna lyser upp reflektionsnebulosan IC 2631
En ung stjärna lyser upp reflektionsnebulosan IC 2631
Reflektionsnebulosan IC 2631:s läge i stjärnbilden Kameleonten
Reflektionsnebulosan IC 2631:s läge i stjärnbilden Kameleonten
Himlen omkring reflektionsnebulosan IC 2631
Himlen omkring reflektionsnebulosan IC 2631

Videor

Zooma in mot den unga stjärnan i reflektionsnebulosan IC 2631
Zooma in mot den unga stjärnan i reflektionsnebulosan IC 2631
En närmare titt på reflektionsnebulosan IC 2631
En närmare titt på reflektionsnebulosan IC 2631