Mededeling

Bouw E-ELT gaat beginnen

Contract toegekend voor aanleg weg en afvlakken top Cerro Armazones

10 december 2013

Tijdens een ceremonie in ESO’s Vitacura-kantoor in Santiago hebben Tim de Zeeuw, directeur-generaal van ESO, en hoge vertegenwoordigers van het Chileense bedrijf ICAFAL Ingeniería y Construcción S.A. een contract getekend voor de aanleg van een weg naar de top van Cerro Armazones, het afvlakken van de top van de berg en aanvullende bouwkundige werkzaamheden. De ceremonie werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van het ESO-projectteam.

Cerro Armazones wordt de locatie van de 39-meter European Extremely Large Telescope (E-ELT). De 3000 meter hoge bergtop ligt op twintig kilometer afstand van de ESO-sterrenwacht op Paranal, in de Atacamawoestijn van noordelijk Chili. 

De in het contract beschreven werkzaamheden zullen in maart 2014 beginnen en naar verwachting zestien maanden in beslag nemen. Dat is inclusief aanleg en onderhoud van een verharde weg, de aanleg van het topplatform en het graven van een facilitaire greppel naar de top. Deze werkzaamheden zijn nodig om straks de reusachtige telescoop op de bergtop te kunnen bouwen.

De start van de waarnemingen met de telescoop, die de grootste astronomische uitdagingen van onze tijd moet aangaan, staat gepland voor het begin van het volgende decennium. De E-ELT wordt de grootste optische/nabij-infraroodtelescoop – ‘het grootste oog op de hemel’ – ter wereld.

Links

Meer informatie over de E-ELT

Artist’s impressions van de E-ELT

Over de Mededeling

Id:ann13099

Afbeeldingen

Ondertekening van het contract voor de aanleg van de weg en het afvlakken van de top voor de E-ELT
Ondertekening van het contract voor de aanleg van de weg en het afvlakken van de top voor de E-ELT
Cerro Armazones – de toekomstige locatie van de E-ELT
Cerro Armazones – de toekomstige locatie van de E-ELT