Lehdistötiedote

Hiljattain löydetty eksoplaneetta saattaa olla paras ehdokas etsittäessä merkkejä elämästä

Kivinen supermaapallo löydetty ylikulkumenetelmän avulla hiljaisen punaisen kääpiötähden elinkelpoiselta vyöhykkeeltä

19. huhtikuuta 2017

Punaista kääpiötähteä 40 valovuoden etäisyydellä Maapallosta kiertävä eksoplaneetta saattaa olla uusi haltija nimikkeelle "paras paikka etsiä elämän merkkejä aurinkokunnan ulkopuolella". Käyttäen ESO:n HARPS-havaintolaitetta La Sillalla ja muita teleskooppeja kautta koko maailman, kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä löysi himmeää tähteä LHS 1140 sen elinkelpoisella vyöhykkeellä kiertävän supermaapallon. Tämä maailma on hieman suurempi ja paljon massiivisempi kuin Maapallo ja se on luultavimmin säilyttänyt suurimman osan kaasukehäänsä. Tämä, sen tosiasian lisäksi, että se kulkee emotähtensä editse sitä kiertäessään, planeetta on yksi kiinnostavimmista kohteista tuleville kaasukehätutkimuksille. Tulokset ilmestyvät 20. huhtikuuta 2017 julkaisusarjassa Nature.

Vast'ikään havaittu Valaskalan tähdistössä (Cetus) sijaitseva supermaapallo LHS 1140b kiertää himmeän punaisen kääpiötähden LHS 1140 elinkelpoisella vyöhykkeellä [1]. Punaiset kääpiöt ovat paljon pienempiä ja viileämpiä kuin Aurinko ja vaikka LHS 1140b on kymmenen kertaa lähempänä tähteään kuin Maa Aurinkoa, se saa tähdestään vain puolet siitä auringonvalosta kuin Maa Auringolta ja sijaitsee keskellä elinkelpoista vyöhykettä. Kiertorata nähdään lähes suoraan sivulta Maapallolta katsottaessa ja koska eksoplaneetta kulkee tähtensä editse kerran kiertoradan aikana, se peittää hieman tähden valoa kerran 25 vuorokaudessa.

"Tämä on jännittävin eksoplaneetta, jonka olen nähnyt viimeisimmän vuosikymmenen aikana," kertoi pääkirjoittaja Jason Dittmann (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge, USA). "Saatoimme tuskin toivoa parempaa kohdetta suorittaaksemme yhden tieteen suurimmista etsinnöistä: todisteita Maapallon ulkopuolisesta elämästä."

"Punaisella kääpiötähdellä vallitsevat olosuhteet ovat erityisen suotuisat. LHS 1140 pyörii akselinsa ympäri hitaammin ja säteilee vähemmän korkeaenergiaista säteilyä kuin muut vastaavankaltaiset pienimassaiset tähdet," selittää tutkimusryhmän jäsen Nicola Astudillo-Defru Geneven observatoriolta Sveitsistä [2].

Tuntemamme kaltaisen elämän olemassaolo edellyttää, että planeetan pinnalla tulee olla nestemäistä vettä ja sillä tulee olla kaasukehä. Kun punaiset kääpiöt ovat nuoria, niiden tiedetään säteilevän niitä kiertävien planeettojen kaasukehiä vahingoittavaa säteilyä. Tässä tapauksessa planeetan suuri massa tarkoittaa, että sen pinnalla on saattanut olla magmavaltameri miljoonien vuosien ajan. Tämä kiehuva laavavaltameri saattoi kiehuttaa höyryä kaasukehään vielä pitkään tähden rauhoituttua nykyiseen, tasaiseen säteilyynsä, täydentäen siten planeetan vesivarantoja.

Havainnon teki alunperin MEarth-kartoitus, joka havaitsi ensimmäiset merkit luonteenomaisesta valon notkahtamisesta eksoplaneetan kulkiessa tähden editse. ESO:n HARPS-havaintolaite (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) teki sitten ratkaisevat jatkohavainnot, jotka vahvistivat supermaapallon läsnäolon. HARPS auttoi myös tarkentamaan kiertoratajakson ja mahdollisti eksoplaneetan massan ja tiheyden määrittämisen [3].

Tähtitieteilijät arvioivat, että planeetan ikä on vähintään viisi miljardia vuotta. He päättelivät myös, että sen halkaisija on 1.4 kertaa Maapallon halkaisija — lähes 18 000 kilometriä. Sen massa on kuitenkin noin seitsemän kertaa Maan massaa suurempi ja siten sen tiheys on paljon suurempi. Tämä antaa ymmärtää, että eksoplaneetta koostuu luultavasti kivestä ja sillä on tiheä rautaydin.

Tämä supermaapallo saattaa olla tähän mennessä paras ehdokas tuleville, sen mahdollisen kaasukehän ominaisuuksia kartoittaville havainnoille. Kaksi tutkimusryhmän eurooppalaista jäsentä, Xavier Delfosse ja Xavier Bonfils molemmat Ranskan Grenoblen CNRS- ja IPAG-tutkimuslaitoksista, vetävät johtopäätöksen: "LHS 1140 -järjestelmä saattaa osoittautua vieläkin tärkeämmäksi kohteeksi tuleville elinkelpoisten vyöhykkeiden planeettojen tutkimuksille kuin Proxima b tai TRAPPIST-1. Tämä on merkittävä vuosi eksoplaneettalöydöille!" [4,5].

Erityisesti pian NASA:n ja ESA:n Hubble-avaruusteleskoopilta tulevat havainnot saattavat määrittää tarkasti kuinka paljon suurienergiaista säteilyä sataa planeetalle LHS 1140b, ja siten en mahdollisuudet ylläpitää elämää voidaan rajata tarkemmin.

Kauempana tulevaisuudessa, kun ESO:n ELT-teleskoopin kaltaiset teleskoopit ovat toiminnassa, on luultavaa, että me kykenemme tekemään yksityiskohtaisia havaintoja eksoplaneettojen kaasukehistä ja LHS 1140b on poikkeuksellinen ehdokas tällaisille tutkimuksille.

Lisähuomiot

[1] Elinkelpoinen vyöhyke määritetään sellaisiksi kiertoradan etäisyyksiksi tähdestä, että planeetan lämpötila on sopiva, jotta sen pinnalla esiintyy nestemäistä vettä.

[2] Vaikka planeetta sijaitsee vyöhykkeellä, jolla tiedämme elämän mahdollisesti esiintyvän, se ei luultavasti tullut tälle vyöhykkeelle kuin vasta noin 40 miljoonaa vuotta punaisen kääpiötähden muodostumisen jälkeen. Tämän vaiheen aikana eksoplaneetta olisi ollut emotähtensä aktiivisen ja epävakaan menneisyyden kohteena. Nuori punainen kääpiö voi helposti riistää veden lähistöllään muodostuvan planeetan kaasukehästä, mikä johtaa samankaltaiseen hallitsemattomaan kasvihuoneilmiöön kuin Venuksella.

[3] Tämän vaivannäön ansiosta myös muita ylikulkuja havaittiin MEarth-kartoituksella niin, että tähtitieteilijät saattoivat varmistaa eksoplaneettahavainnon.

[4] Proxima Centauria kiertävä planeetta (eso1629) on paljon lähempänä Maapalloa, mutta se ei luultavasti kulje tähtensä editse, minkä johdosta on hyvin vaikea määrittää onko sillä kaasukehää.

[5] Toisin kuin TRAPPIST-1 -järjestelmässä (eso1706), mitään muita eksoplaneettoja ei ole löydetty kiertämästä tähteä LHS 1140. Useiden planeettojen järjestelmien oletetaan olevan yleisiä punaisten kääpiöiden ympärillä, joten on mahdollista, että muut eksoplaneetat ovat jääneet havaitsematta tähän asti, koska ne ovat liian pieniä.

Lisätietoa

Tätä tutkimusta on esitelty tutkimusjulkaisussa “A temperate rocky super-Earth transiting a nearby cool star”, jonka kirjoittivat J. A. Dittmann et al. Julkaisu ilmestyy julkaisusarjassa Nature 20. huhtikuuta 2017.

Tutkimusryhmään kuuluvat Jason A. Dittmann (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, USA), Jonathan M. Irwin (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, USA), David Charbonneau (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, USA), Xavier Bonfils (Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble – Université Grenoble-Alpes / CNRS, Ranska), Nicola Astudillo-Defru (Observatoire de Genève, Sveitsi), Raphaëlle D. Haywood (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, USA), Zachory K. Berta-Thompson (University of Colorado, USA), Elisabeth R. Newton (MIT, USA), Joseph E. Rodriguez (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, USA), Jennifer G. Winters (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, USA), Thiam-Guan Tan (Perth Exoplanet Survey Telescope, Australia), José-Manuel Almenara (Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble - Université Grenoble-Alpes / CNRS, Ranska; Observatoire de Genève, Sveitsi), François Bouchy (Aix Marseille Université, Ranska), Xavier Delfosse (Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble – Université Grenoble-Alpes / CNRS, Ranska), Thierry Forveille (Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble – Université Grenoble-Alpes/CNRS, Ranska), Christophe Lovis (Observatoire de Genève, Sveitsi), Felipe Murgas (Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble – Université Grenoble-Alpes / CNRS, Ranska; IAC, Espanja), Francesco Pepe (Observatoire de Genève, Sveitsi), Nuno C. Santos (Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço ja Universidade do Porto, Portugali), Stephane Udry (Observatoire de Genève, Sveitsi), Anaël Wünsche (CNRS/IPAG, Ranska), Gilbert A. Esquerdo (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, USA), David W. Latham (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, USA) ja Courtney D. Dressing (Caltech, USA).

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT -teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Jason Dittmann
Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
Cambridge, USA
Sähköposti: jdittmann@cfa.harvard.edu

Nicola Astudillo-Defru
Geneva Observatory - Université of Geneva
Geneva, Switzerland
Sähköposti: nicola.astudillo@unige.ch

Xavier Bonfils
Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble – Université Grenoble-Alpes/CNRS
Grenoble, France
Sähköposti: xavier.bonfils@univ-grenoble-alpes.fr

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Megan Watzke
Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
Cambridge, USA
Puh.: +1 617-496-7998
Sähköposti: mwatzke@cfa.harvard.edu

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1712.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1712fi
Nimi:LHS 1140b
Tyyppi:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Planetary System
Facility:ESO 3.6-metre telescope
Instruments:HARPS
Science data:2017Natur.544..333D

Kuvat

Artist’s impression of the super-Earth exoplanet LHS 1140b
Artist’s impression of the super-Earth exoplanet LHS 1140b
Englanniksi
Location of the faint red star LHS 1140 in the constellation of Cetus (The Sea Monster)
Location of the faint red star LHS 1140 in the constellation of Cetus (The Sea Monster)
Englanniksi
Artist’s impression of the newly-discovered rocky exoplanet, LHS 1140b
Artist’s impression of the newly-discovered rocky exoplanet, LHS 1140b
Englanniksi

Videot

Artist’s impression of a trip to the super-Earth exoplanet LHS 1140b
Artist’s impression of a trip to the super-Earth exoplanet LHS 1140b
Englanniksi

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.