Lehdistötiedote

Xavier Barcons nimitetty ESO:n seuraavaksi pääjohtajaksi

9. joulukuuta 2016

ESO:n johtokunta on nimittänyt Xavier Barconsin, 57, ESO:n seuraavaksi pääjohtajaksi. Hän astuu virkaan 1. syyskuuta 2017, jolloin nykyisen pääjohtajan, Tim de Zeeuwin virkakausi päättyy.

"Johtokunnan puolesta minulla on ilo nimittää Xavier Barcons Tim de Zeeuwin seuraajaksi pääjohtajana," sanoi Patrick Roche, ESO:n johtokunnan puheenjohtaja. "Xavier alkaa ihanteellisesti johtaa järjestöä sen seuraavan vaiheen aikana, johon sisältyy lajissaan tehokkaimman ja kunnianhimoisimman teleskoopin, E-ELT -teleskoopin (European Extremely Large Telescope) rakentaminen. Kiitämme Timiä hänen esimerkillisestä johtajuudestaan huomattavan onnistuneen vuosikymmenen aikana, joka varmisti lujasti ESO:n maailman johtavaksi tähtitieteelliseksi observatorioksi."

Professori Xavier Barcons on espanjalainen ja hänellä on ollut arvostettu ura sekä akateemisessa maailmassa että myös tiedepolitiikan asiantuntijana. Hänet tunnetaan myös hyvin ESO:ssa hänen toimittuaan aktiivisesti ja onnistuneesti johtokunnan puheenjohtajana vuosien 2012 ja 2014 välillä. Ajanjaksoon sisältyi E-ELT -ohjelman hyväksyminen ja teleskoopin rakentamisen ensivaiheen alkaminen. Hän on myös toiminut monien muiden ESO:n komiteoiden aktiivisena jäsenenä ja puheenjohtajana — viimeisimpänä havaintoaikakomitean puheenjohtajana.

Tim de Zeeuw kommentoi: "Minulla on ilo ojentaa viestikapula Xavierille. Minulla on ollut suuri ilo työskennellä läheisesti hänen kanssaan useiden vuosien ajan. ESO:n toimintasuunnitelman laajuus on kasvanut paljon ja tulevaisuus näyttää kirkkaalta: ALMA tuottaa esimerkillistä tiedettä, E-ELT on rakenteilla ja horisontissa siintää uusia projekteja ja jäsenvaltioita. Epäilemättä monia haasteitakin on tulossa enkä voi kuvitella parempaa kapteenia ohjaamaan laivaa kuin Xavier!”

Xavier Barcons lisää: "Minulle on suuri kunnia alkaa johtaa ESO:a tänä jännittävänä aikana. Timin johtajuuden aikana järjestö on kukoistanut ja kasvanut. Odotan näkeväni E-ELT:n valmistuvan ja johtavani VLT-teleskoopin, ALMA:n ja monien muiden ESO:n projektien jatkokehitystyötä. Odotan myös innolla työskentelyä ESO:n maailmanluokan henkilöstön kanssa. "

Xavier Barcons aloitti uransa fyysikkona ja hänen filosofian tohtorin tutkintonsa valmistui Cantabrian yliopistossa vuonna 1985 aiheenaan kuumat plasmat ja galaksienvälinen aine. Tämä johti kiinnostukseen röntgentähtitiedettä kohtaan ja kaukaisten kvasaarien spektrin tutkimukseen. Työskenneltyään aikansa Ison-Britannian Cambridgessa hän palasi Espanjaan ja oli keskeisessä asemassa hänen kotimaansa perustaessa ensimmäistä röntgentähtitieteen ryhmää. Vuodesta 2002 hän on toiminut Espanjan tieteellisen tutkimuksen johtokunnan (CSIC) tutkijaprofessorina.

Xavierin myöhempi tutkimustyö keskittyi röntgentähtitieteeseen ja hän käytti havaintoaineistoa monilta avaruusobservatorioilta, mukaanlukien Einstein, ROSAT ja XMM-Newton, sekä järjesti useita koordinoituja maan pinnalla sijaitsevilla laitteilla tehtävien havaintojen kampanjoita ESO:ssa ja muualla. Viimeisimmän 15 vuoden aikana hän on ajanut seuraavan sukupolven eurooppalaista röntgenobservatoriota, jonka ESA on nyt nimennyt Athena-avaruuslennoksi. Erityinen tieteellisen mielenkiinnon alue on etäisen maailmankaikkeuden aktiivisten galaksien ydinten luonne ja kuinka sekä avaruus- että maan pinnalta tehtävät havainnot voivat johtaa niiden ominaisuuksien ja kehityksen parempaan ymmärtämiseen.

Xavier Barcons on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1643.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1643fi
Nimi:ESO Director General
Tyyppi:Unspecified : People : Scientist

Kuvat

Xavier Barcons appointed as next ESO Director General
Xavier Barcons appointed as next ESO Director General
Englanniksi