Lehdistötiedote

Jupiter odottaa Junon saapumista

VLT:n vaikuttavat kuvat Jupiterista vain muutamaa päivää ennen Juno-avaruusaluksen saapumista

27. kesäkuuta 2016

Valmistautuessaan NASA:n Juno-avaruusaluksen lähestyvään saapumiseen, tähtitieteilijät käyttivät ESO:n VLT-teleskooppia saadakseen vaikuttavia uusia infrapunakuvia Jupiterista. No ovat osa kampanjaa, jolla luodaan suuren resolution karttoja jättiläisplaneetasta. Nämä havainnot ilmoittavat Junon tulevina kuukausina tekemästä työstä ja auttavat tähtitieteilijöitä ymmärtämään paremmin kaasujättiläistä ennen Junon lähiohitusta.

Iso-Britannian Leicesterin yliopiston Leigh Fletcherin johtama tutkimusryhmä esitti uudet kuvat Jupiterista Iso-Britannian Royal Astronomical Societyn kansallisessa tähtitieteen kokouksessa Nottinghamissa. ESO:n VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) VISIR-havaintolaitteella otetut uudet kuvat ovat osa keskitettyä hanketta ymmärtää paremmin Jupiterin kaasukehää ennen NASA:n Juno-avaruusaluksen [1] saapumista tämän vuoden heinäkuussa.

Kampanjaan on osallistunut useita teleskooppeja Havaijilla ja Chilessä, sekä harrastajatähtitieteilijöiden panostuksia ympäri maailman. Kartat eivät tarjoa vain hetkellisiä kuvia planeetasta vaan ne myös paljastavat kuinka Jupiterin kaasukehä on siirtynyt ja muuttunut Junon saapumista edeltävinä kuukausina.

Juno-avaruusalus laukaistiin avaruuteen vuonna 2011 ja se on kulkenut lähes 3000 miljoonaa kilometriä saavuttaakseen Jupiterin. Avaruusalus kykenee keräämään havaintoaineistoa vapaana Maapallon teleskooppeja rajoittavista tekijöistä. Sitä ajatellen saattaa olla yllättävää, että tätä maanpäällisten havaintojen kampanjaa pidetään niin tärkeänä.

Leigh Fletcher kuvailee tämän tutkimuksen merkittävyyttä Junon saapumisen valmisteluissa: "Nämä kartat auttavat valmistelemaan tietä kaikelle sille, mitä Juno todistaa tulevina kuukausina. Eri aallonpituuksien havainnot kautta koko infrapuna-alueen auttavat meitä koostamaan kolmiulotteisen kuvan siitä kuinka energia ja materia liikkuvat ylöspäin kaasukehän halki."

Terävien kuvien taltioiminen Maan jatkuvasti liikkuvan ilmakehän halki on yksi maan pinnalta toimivien teleskooppien suurimpia haasteita. Tämä vilaus Jupiterin omasta pyörteilevästä kaasukehästä, jossa viileämmät kaasupilvet väreilevät, oli mahdollinen tuurikuvaamisena tunnetun tekniikan ansiosta. VISIR otti Jupiterista sarjoja hyvin lyhyitä valotuksia tuottaen tuhansia yksittäisiä kuvia. Tuurikuvat, joissa kuva on vähiten ilmakehän pyörteilyn häiritsemä, valitaan ja loput jätetään sivuun. Valitut kuvat kohdistetaan ja yhdistetään tuottamaan tässä esitetyn kaltaiset lopulliset, ainutlaatuiset kuvat.

Maan pinnalta havaintoja tekevän, Junon avaruuslentoa tukevan kampanjan johtaja, Glenn Orton käsittelee laajemmin sitä miksi Maasta käsin tehdyt valmistelevat havainnot ovat niin arvokkaita: "Kansainvälisen harrastajista ja ammattitähtitieteilijöistä koostuvan tutkimusryhmän yhdistetyt ponnistukset ovat tuottaneet uskomattoman runsaan tutkimusaineiston viimeisimpien kahdeksan kuukauden aikana. Yhdessä uusien Junon tulosten kanssa, erityisesti VISIR-aineiston ansiosta tutkijat voivat luonnehtia Jupiterin planeetanlaajuista lämpörakennetta, pilvipeitettä ja eri kaasujen jakaumaa."

Siinä missä Junon nykyaikainen avaruuslento paljastaa mahtavasta Jupiterista uusia ja suuresti odotettuja tuloksia, sen tien päällystivät maan pinnalta käsin tehdyt ponnistelut.

Lisähuomiot

[1] Juno-luotain nimettiin Jupiter-jumalan mytologisen vaimon mukaan. Aivan kuten planetaarinen vastineensa, Jupiter verhoutui pilviin kätkeäkseen ilkamointinsa ja vain Juno kykeni näkemään niiden läpi hänen todellisen luonteensa.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Leigh Fletcher
University of Leicester
United Kingdom
Puh.: +44 116 252 3585
Sähköposti: leigh.fletcher@leicester.ac.uk

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Robert Massey
Deputy Executive Director, Royal Astronomical Society
United Kingdom
Puh.: +44 (0)20 7292 3979
Sähköposti: rm@ras.org.uk

Anita Heward
Royal Astronomical Society
Matkapuhelin: +44 (0)7756 034 243
Sähköposti: anitaheward@btinternet.com

Pasi Nurmi (press contact Suomi)
ESO Science Outreach Network and University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Email: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1623.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1623fi
Nimi:Jupiter
Tyyppi:Solar System : Planet
Facility:Very Large Telescope
Instruments:VISIR

Kuvat

Jupiter imaged using the VISIR instrument on the VLT
Jupiter imaged using the VISIR instrument on the VLT
Englanniksi
Two faces of Jupiter
Two faces of Jupiter
Englanniksi
Comparison of VISIR and visible light views of Jupiter
Comparison of VISIR and visible light views of Jupiter
Englanniksi

Videot

Jupiter imaged using the VISIR instrument on the VLT
Jupiter imaged using the VISIR instrument on the VLT
Englanniksi