eso1329fi — Organisaatiotiedote

IMAX® 3D elokuvan Hidden Universe maailmanensi-ilta

Sinun lippusi tähtiin maailman tehokkaimpien teleskooppien silmin nähtynä, ensimmäistä kertaa valkokankaalla ja kolmiulotteisena

1. heinäkuuta 2013

Elokuvan Hidden Universe (kätketty maailmankaikkeus) 3D-tuotanto on julkistettu IMAX®-teattereille ja jättiläisvalkokangasteattereille maailmanlaajuisesti. Maailmanensi-illat järjestetään 28. kesäkuuta 2013 Great Lakes -tiedekeskuksessa Clevelandissa, Ohiossa, Yhdysvalloissa ja 29. kesäkuuta Tycho Brahe -planetaariossa Kööpenhaminassa, Tanskassa. Elokuvassa esitellään huippuluokan teleskooppeja suuren tarkkuuden kuvasarjoilla, lumoavia 3D-versioita avaruuden rakenteista ja 3D-simulaatio maailmankaikkeuden kehityksestä.

Vieraillakseen maailman huipputeleskoopeilla täytyy matkustaa etäisiin paikkoihin, kuten Chilen Andeille jopa 5000 metrin korkeudelle merenpinnasta. Nyt nämä äärimmäiset paikat voi kokea helpommin.

ESO:n lippulaivaa, VLT-teleskooppia (Very Large Telescope) voi nyt tutkia ensimmäistä kertaa IMAX® 3D -esityksenä elokuvassa Hidden Universe, samoin kuin tutustua kaikkien aikojen suurimpaan tähtitieteelliseen projektiin, ALMA:an (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array, joka on Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian yhteistyössä Chilen tasavallan kanssa tukema kansainvälinen tähtitieteen tutkimuslaitos).

Russell Scott ohjasi elokuvan ja työskenteli kuvauspaikalla marraskuussa 2012. "Elokuvauskokemus Atacaman autiomaassa tällaisilla maailman johtavilla havaintolaitoksilla on ollut ihmeellinen," hän sanoo. "Jotkin ylimaalliset Andien vuoriston paikat saavat lähes kuvittelemaan, että olet eri planeetalla ja tämä normaalia ihmeellisempi luonnon aistimus on täsmälleen mitä haluan välittää yleisölle."

Näistä Maapallon äärimmäisistä paikoista yleisö viedään henkeäsalpaavalle kierrokselle ulkoavaruuteen kokemuksen parhaiten välittävällä elokuvavälineellä, joka on IMAX 3D. Katsojat kurkistavat syvälle värikkäiden galaksien ja kaasusumujen sisään, matkustavat Marsin pinnalla ja todistavat Auringon pökerryttäviä näkymiä. Maailmankaikkeus tulee eloon aitojen kuvien ja aikaisemmin näkemättömien jättiläisvalkokankailla esitettävien VLT-teleskoopin, ALMA:n sekä NASA:n ja ESA:n Hubblen Avaruusteleskoopin taltioimaan tähtitieteelliseen materiaaliin perustuvien 3D-simulaatioiden kautta, mikä muodostaa mukaansatempaavan IMAX 3D -kokemuksen.

"Hidden Universe tutkii Aurinkoa, ihmisen yhteyttä kosmokseen ja ihmeellisiä näkymiä kaukaisiin galakseihin ennennäkemättömällä tavalla antaen tuoreen näkemyksen maailmankaikkeuteen," selittää tuottaja Stephen Amezdroz.

Elokuvan juontaa brittiläinen näyttelijätär Miranda Richardson, joka sai Golden Globe -palkinnon esiintymisestään taide-elokuvassa Ihana huhtikuu sekä Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuudet esiintymisestään Louis Mallen elokuvassa Damage, josta hän sai BAFTA-palkinnon.

Hidden Universe kuvattiin 15/70 mm -formaatille ja sen on tuottanut Australian palkittu tuotantoyhtiö December Media yhteistyössä Film Victorian, Swinburnin teknillisen korkeakoulun ja ESO:n kanssa. Elokuvan tuottamiseen ja levitykseen osallistuu myös kahdesti Academy Award® -ehdokkuuden saanut MacGillivray Freeman Films, joka on maailman johtava IMAX-elokuvien tuottaja ja jakelija.

"Esitämme innokkaasti ESO:n teleskooppeja ja uraauurtavia tieteellisiä tuloksia IMAX:n välityksellä," sanoo Lars Lindberg Christensen, ESO:n koulutus- ja viestintäosaston päällikkö. "Vain IMAX-formaatti pystyy todella välittämään henkeäsalpaavan kokemuksen ihmiskunnan kehittyneimpien teleskooppien näkemisestä toiminnassa!"

Elokuvaa esittävien teattereiden listaa päivitetään elokuvan virallisilla WWW-sivuilla.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

December Media on yksi Australian kokeneimmista tuotantoyhtiöistä asia- ja dokumenttielokuvien saralla. Melbournesta käsin toimiva yhtiö tunnetaan Australian ja kansainvälisille markkinoille valmistamistaan laatudokumenteista ja sarjoista. Sillä on yli 20 vuoden kokemus dokumentti- ja opetusohjelmien, palkittujen elokuvien ja animoitujen lastenohjelmien tuottamisesta. December Medialla on rikas kehitys-, rahoitus- ja tuotantokokemus sekä laajat verkosto-, jakelu- ja rahoitussuhteet kautta koko maailman.

Film Victoria, valtion laitos ja elokuvateollisuuden keskeinen kumppani, rahoittaa ja tukee suuria, omaperäisiä Victoriassa, Australiassa tehtyjä elokuvia. Se käytti yli 7.2 miljoonaa Australian dollaria paikallisiin elokuva- ja televisioprojekteihin pelkästään viime vuonna. Laitos on saanut kansainvälisiä ja toisten osavaltioiden tuotantoja Victoriaan, mukaanlukien I Frankenstein sekä HBO:n minisarjat The Pacific: Tyynenmeren taistelutoverit, Don't Be Afraid of the Dark, Where the Wild Things Are, Ghost Rider ja Knowing.

Swinburne 3D Productions, yhdessä Swinburnen yliopiston astrofysiikan ja superlaskennan keskuksen kanssa, on tieteellisen elokuvatuotannon ja avaruuden huippukuvittamisen johtaja. Se yhdistää tieteellistä aineistoa tietokoneanimaatioiden ja 3D-kuvantamisen omaperäisiin ja patentoituihin tekniikoihin. Elokuviin, vuorovaikutteiseen sisältöön ja koulutuskokonaisuuksiin erikoistuvalla Swinburnella on yli kymmenen vuoden kokemus stereo-3D -elokuvien tuottamisesta.

MacGillivray Freeman Films on maailman johtava IMAX-teattereiden jättivalkokangaselokuvien itsenäinen tuottaja ja jakelija. Sen tuotantoa ovat muun muassa Oscar-ehdokkuuden saanut Dolphins ja The Living Sea. Viimeisten 40 vuoden aikana yhtiön elokuvia on esitetty maailman johtavissa laitoksissa, mistä syystä siitä on tullut ensimmäinen dokumenttielokuvien tuottaja, joka on saavuttanut miljardin dollarin pääsylipputulojen rajan. MacGillivray Freemanin elokuvat tunnetaan taiteellisuudestaan ja onnistuneesta opetuksen ja viihteen yhdistelmästään sekä tieteen ja luonnon ylistyksestään.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6761
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org

Lori Rick
Director of Communications, MacGillivray Freeman Films
Puh.: +1 818 212 3434
Sähköposti: lrick@macfreefilms.com

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1329.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1329fi
Nimi:Movie Trailer
Tyyppi:Unspecified : Technology
Facility:Other

Kuvat

IMAX® 3D -elokuvan Hidden Universe juliste
IMAX® 3D -elokuvan Hidden Universe juliste
Kölin sumua esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
Kölin sumua esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
Marsin pintaa esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
Marsin pintaa esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
Helix-sumua infrapunavalossa esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
Helix-sumua infrapunavalossa esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
VLT-teleskoopin sisäosia esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
VLT-teleskoopin sisäosia esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
ALMA-antenneja esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
ALMA-antenneja esittävä kuvankaappaus IMAX® 3D -elokuvasta Hidden Universe
IMAX® 3D -elokuvan Hidden Universe kuvaaja Malcolm Ludgate sekä IMAX-kamera
IMAX® 3D -elokuvan Hidden Universe kuvaaja Malcolm Ludgate sekä IMAX-kamera
IMAX® 3D -elokuvan Hidden Universe kuvaaja Malcolm Ludgate kuvaamassa
IMAX® 3D -elokuvan Hidden Universe kuvaaja Malcolm Ludgate kuvaamassa
Kalliomuodostelma Atacaman autiomaassa
Kalliomuodostelma Atacaman autiomaassa

Videot

Hidden Universe 30 sekunnissa
Hidden Universe 30 sekunnissa