Vertaus vierekkäin olevista ALMA:n havainnoista ja taiteilijan näkemyksestä tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista

Vasemmalla: ALMA-teleskoopilla (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) tehdyt havainnot nuorta tähteä HD 142527 ympäröivästä kaasun ja kosmisen tomun kiekosta esittävät valtavia kaasuvirtauksia kiekossa olevan aukon halki. Nämä ovat ensimmäiset suorat havainnot näistä virtauksista, joiden oletetaan muodostuneen jättiläisplaneettojen ahmiessa kaasua kasvaessaan ja jotka ovat keskeinen vaihe jättiläisplaneettojen syntymässä.

Ulomman kiekon tomu on esitetty punaisena. Aukon halki virtaavien kaasuvirtauksien sekä ulomman kiekon tiheä kaasu on esitetty vihreänä. Hajanainen kaasu keskusaukossa on esitetty sinisenä. Kaasurihmat voi nähdä kello kolmen ja kello kymmenen suunnissa, virtaamassa ulommasta kiekosta kohti keskustaa. Havaittu tiheä kaasu on HCO+-kaasua ja hajanainen kaasu on CO-kaasua. Ulompi kiekko on halkaisijaltaan noin kaksi valopäivää. Jos tämä olisi oma aurinkokuntamme, Voyager 1 -avaruusluotain — etäisin Maapallolta lähtenyt ihmisen tekemä laite — olisi suunnilleen ulomman kiekon sisäreunalla.

Oikealla: taiteilijan näkemus kiekosta ja kaasuvirtauksista, havainnollistukseksi.

Oikeudet:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/M. Kornmesser (ESO), S. Casassus et al.

Kuvasta

Tunnistus:eso1301c
Kieli:fi
Tyyppi:Kokoelma
Julkaisupäivä:2. tammikuuta 2013 19:00
Vastaavat julkaisut:eso1301
Koko:5431 x 2700 px

Kohteesta

Tyyppi:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk : Protoplanetary

Kuvaformaatit

Suuri JPEG
3,1 MB
Kokoruudun JPEG
91,9 KB

Värit ja suotimet

KaistaAallonpituusTeleskooppi
Millimetri
ALMA Band 7 CO 3-2
866 μmAtacama Large Millimeter/submillimeter Array
Millimetri
ALMA Band 7 HCO+ 4-3
840 μmAtacama Large Millimeter/submillimeter Array
Millimetri
ALMA Band 7 continuum
870 μmAtacama Large Millimeter/submillimeter Array