Tiedote

Uudelleen käsitelty ALMA:n data on nyt laitettu vapaasti tiedeyhteisön saataville

17. marraskuuta 2020

ALMA:n arkistodatapalvelun kautta on nyt julkistettu paremmin käsitelty versio Venus-planeetan datoista, jotka on kerätty Chilessä sijaitsevalla Atacama Large millimetri/Submillimeter Array (ALMA), eli ALMA-radioteleskooppiverkostolla.

ALMA:n, jossa ESO on yhteistyökumppani, avulla tehdyt havainnot sisarplaneetastamme tehtiin vuonna 2019 Cardiffin yliopistossa Isossa-Britanniassa toimivan Jane Greavesin johtaman tähtitieteilijäryhmän toimesta. Tutkimusryhmä käytti ALMA:n dataa vahvistaakseen, oliko harvinainen fosfiinimolekyyli peräisin Venuksen pilvistä sen jälkeen, kun tästä elementistä oli havaittu merkkejä Havaijissa sijaitsevan Itä-Aasian observatorion operoiman James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) radioteleskoopin havainnoissa.

Löytö kiinnitti kansainvälistä huomiota, koska fosfiini voisi toimia mahdollisena biomarkkerina. Se synnytti myös tervettä tieteellistä keskustelua, jonka seurauksena tutkimustiimit ympäri maailmaa analysoivat tehtyä tutkimusta ja siihen liittyviä tietoja.

Selvitystyön tuloksena ALMA:n henkilökunta huomasi ALMA:n datoihin liittyvän ongelman. Venuksen havainnoissa ilmeni vääränlaista ”aaltoilua”, jolla voisi olla vaikutusta fosfiinihavaintoihin. Hyvin kirkkaista aurinkokunnan kohteista, kuten Venuksesta, saatujen heikkojen signaalien havaitseminen voi olla erityisen haastavaa, koska vaatimukset siitä, miten ALMA olisi asetettava tämäntyyppistä havainnointia varten, ovat erittäin tiukat. Lisäksi ALMA:n henkilökunta havaitsi, että ohjelmistoon liittyy pieniä ongelmia, jotka yhdessä Venus-havaintojen erityisvaatimusten kanssa aiheuttivat datassa ilmenevää ”aaltoilua”.

Kun mahdollinen ongelma oli tunnistettu, ESO:ssa toimivan Euroopan ALMA-keskuksen henkilöstö poisti tiedot ALMA:n tiedearkistosta selvittääkseen ongelmaa. Aineistosta on nyt ladattu uudelleen kalibroitu ja tarkempi versio ALMA:n arkistoon, jossa se on tähtitieteen yhteisön käytettavissä.

Greaves ja hänen tutkimusryhmänsä ovat käyttäneet uudessa tutkimuksessa (ei vielä vertaisarvioitu) uudelleen kalibroitua dataa Venuksen ilmakehästä. Muut Venuksen tutkimisesta kiinnostuneet ryhmät voivat nyt hyödyntää datan paremmin käsiteltyä versiota arvioidakseen fosfiinin havaitsemisen lähtökohtia, mikä auttaa meitä oppimaan lisää sisarplaneetastamme.

Lisätietoja

ALMA on ESO:n (sen jäsenmaita edustavan), NSF:n (Yhdysvallat) ja NINS:n (Japani) kumppanuushanke yhdessä NRC:n (Kanada), MESTin ja ASIAn (Taiwan) sekä KASIn (Korean tasavalta) kanssa yhteistyössä Chilen tasavallan kanssa. Yhteistä ALMA-observatoriota hallinnoivat ESO, AUI/NRAO ja NAOJ.

Yhteystiedot

Martin Zwaan
ALMA Regional Centre
European Southern Observatory
Garching bei München, Saksa
S-posti: mzwaan@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann20030

Kuvat

ALMA at night 2
ALMA at night 2
Englanniksi