Pressemeddelelse

Muligt tegn på liv fundet på Venus

14. september 2020

Et internationalt hold astronomer offentliggjorde idag opdagelsen af et sjældent molekyle - phosphin - i skyerne omkring planeten Venus. Her på Jorden fremstilles denne gasart kun i industrien eller af mikrober, som trives i iltfri omgivelser. Astronomerne har i årtier spekuleret over, om det tykke skylag omkring Venus kunne være hjemsted for mikrober, som driver frit rundt uden kontakt med de voldsomme temperaturer på overfladen, men som er i stand til at udholde en meget høj koncentration af syre. Opdagelsen af phosphin kan pege imod sådan en type ikkejordisk luftbårent liv.

 

"Da vi først opdagede de oprindelige antydninger af phosphin i spektret fra Venus, var det et chock", siger leder af forskerholdet Jane Greaves fra Cardiff University i Storbrittannien. Det var hende, som først fandt tegn på phosphin i observationer med James Clerk Maxwell teleskopet (JCMT), som drives af East Asian Observatory på Hawai'i. En bekræftelse af observationerne krævede brug af 45 af de antenner, som indgår i Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) i Chile. Det teleskop er mere følsomt, og ESO - European Southern Observatory er partner i dette samarbejde. Med begge anlæg har man observeret Venus ved en bølgelængde på omkring 1 millimeter, hvilket er meget mere langbølget end det, vi kan se med øjet. Kun teleskoper, som er anbragt i meget store højder kan observere disse bølgelængder effektivt.

Det internationale hold, som omfatter forskere fra Storbrittannien, USA og Japan, anslår, at phosphin findes i skyerne omkring Venus i små koncentrationer - blot 20 molekyler ud af hver milliard. Efter opdagelsen har de gennemført beregninger for at se, om denne mængde kunne skyldes naturlige ikke-biologiske processer på planeten. Nogle af kilderne kunne være sollys, mineraler, som var suget op fra overfladen, vulkaner eller lyn, men intet af dette kan producere blot i nærheden af nok molekyler. De ikke-biologiske kilder kan højest bidrage med en tusindedel af det phosphin, som blev observeret med teleskoperne.

For at danne den observerede mængde phosphin (som består af hydrogen og fosfor) på Venus, skulle jordiske organismer kun fungere med 10% af deres maksimale effektivitet, ifølge forskerne. Der er kendte bakterier her på Jorden, som danner phosphin: de bruger forfat fra mineraler eller biologisk materiale, tilføjer hydrogen, og udsender som slutprodukt phosphin. En hvilkensomhelst organisme på Venus vil sandsynligvis være meget forskellig  fra fætrene på Jorden, men de kunne også være kilden til phosphin i atmosfæren på den planet.

Selvom opdagelsen af phosphin i Venus skyer var en overraskelse, er forskerne ganske overbeviste om sagen. "Til vore store lettelse var forholdene gode ved ALMA, så vi kunne foretage opfølgende observationer imens Venus var i en passende vinkel i forhold til Jorden. Det var dog omfattende at bearbejde datamængden, for ALMA ser normalt ikke på meget svage effekter i meget klare objekter som Venus," fortæller medlem af forskerholdet Anita Richards fra UK ALMA Regional Centre og University of Manchester. "Slutteligt fik vi bekræftet, at begge observatorier har set det samme - en svag absorption i det rigtige bølgelængdeområde, som svarer til phosphingas, hvor molekylerne bliver belyst fra neden af de varmere skyer længere nede i atmosfæren," tilføjer Greaves, som er førsteforfatter til den artikel, som bliver offentliggjort idag i Nature Astronomy.

Et andet medlem af forskerholdet, Clara Sousa Silva fra Massachusetts Institute of Technology i USA har forsket i phosphin som en mulig "biosignatur" for liv, som ikke bruger ilt, på exoplaneter i kredsløb om andre stjerner, fordi normal kemi producerer så lidt af det. Hun kommenterer: "At finde phosphin på Venus var en uventet bonus! Opdagelsen rejser en masse spørgsmål, som for eksempel hvordan nogen organismer overhovedet kan overleve. På Jorden kan nogle mikrober klare op til 5% syre i deres miljø - men skyerne på Venus består næsten udelukkende af syre."

Forskerholdet mener, at deres opdagelse er vigtig, fordi de kan udelukke mange alternative forklaringer på, hvorfra phosphinet stammer, men de anerkender, at det at bekræfte, at der faktisk findes "liv" kræver en hel del mere arbejde. Selvom de højtliggende skyer på Venus har temperaturer op til behagelige 30 grader Celcius, er det voldsomt sure, med omkring 90% svovlsyre, og det vil være en stor udfordring for mikrober, som kunne tænkes at ville forsøge at overleve her.

ESO astronom og ALMA European Operations Manager Leonardo Testi, som ikke har været med i den aktuelle undersøgelse, siger: "Den ikke-biologiske dannelse af phosphin på Venus er udelukket ifølge vores nuværende forståelse af phosphinkemi på atmosfæren omkring klippeplaneter. Hvis vi kunne bekræfte, at der er liv i Venus atmosfære, ville det være et stort gennembrud for astrobiologien. Derfor er det af afgørende nødvendighed at følge op på dette spændende resultat med teoretiske studier og flere observationer, så vi kan få udelukket muligheden for at phosphin på klippeplaneter kan stamme fra kemiske processer, som er forskellige fra dem her på Jorden."

Med flere observationer af Venus og af klippeplaneter andre steder end i vores Solsystem med blandt andre ESOs kommende Extremely Large Telescope, vil vi kunne samle mere viden om, hvordan phosphin kan opstå disse steder, og dermed kan vi med større fortrøstning søge videre efter liv andre steder end på Jorden.

Noter

Ved henvendelse til den danske repræsentant for ESON (se nedenfor) gives der kontaktoplysninger til danske forskere, som er specialiserede i astrobiologi - liv i rummet - og i brugen af teleskopanlægget ALMA.

Mere information

 

Forskningsresultaterne her er offentliggjort i en artikel med titlen “Phosphine Gas in the Cloud Decks of Venus” i tidsskriftet Nature Astronomy.

Forskerholdet består af Jane S. Greaves (School of Physics & Astronomy, Cardiff University, UK [Cardiff]), Anita M. S. Richards (Jodrell Bank Centre for Astrophysics, The University of Manchester, UK), William Bains (Department of Earth, Atmospheric, and Planetary Sciences, Massachusetts Institute of Technology, USA [MIT]), Paul Rimmer (Department of Earth Sciences and Cavendish Astrophysics, University of Cambridge and MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK), Hideo Sagawa (Department of Astrophysics and Atmospheric Science, Kyoto Sangyo University, Japan), David L. Clements (Department of Physics, Imperial College London, UK [Imperial]), Sara Seager (MIT), Janusz J. Petkowski (MIT), Clara Sousa-Silva (MIT), Sukrit Ranjan (MIT), Emily Drabek-Maunder (Cardiff and Royal Observatory Greenwich, London, UK), Helen J. Fraser (School of Physical Sciences, The Open University, Milton Keynes, UK), Annabel Cartwright (Cardiff), Ingo Mueller-Wodarg (Imperial), Zhuchang Zhan (MIT), Per Friberg (EAO/JCMT), Iain Coulson (EAO/JCMT), E’lisa Lee (EAO/JCMT) og Jim Hoge (EAO/JCMT).

En ledsagende artikel med titlen “The Venusian Lower Atmosphere Haze as a Depot for Desiccated Microbial Life: A Proposed Life Cycle for Persistence of the Venusian Aerial Biosphere”, blev offentliggjort i Astrobiology i august 2020. Et andet arbejde med relation til disse artikler, hvor nogle af de samme forfattere deltager, med titlen "Phosphine as a Biosignature Gas in Exoplanet Atmospheres", blev offentliggjort i Astrobiology in januar 2020.

ALMA, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, er et internationalt astronomisk observatorium, med ESO, US National Science Foundation (NSF) og National Institutes of Natural Sciences (NINS) i Japan i samarbejde med Chile. ALMAs finansieres af ESO (Det europæiske sydobservatorium), NSF i samarbejde med Canadas National Research Council og National Science Council i Taiwan, og af NINS i samarbejde med Academia Sinica i Taiwan og Korea Astronomy and Space Science Institute (KASI).

Opbygning og drift af ALMA styres af ESO på vegne af medlemstaterne, af National Radio Observatory ved Associated Universities, Inc. på vegne af Nordamerika og af National Astronomical Observatory i Japan på vegne af Østasien. Organisationen Joint ALMA Observatory, JAO står for den fælles ledelse og styring af konstruktion og drift af ALMA.

James Clerk Maxwell Teleskopet (JCMT) har en spejldiameter på 15 meter. Det er det største enkeltteleskop i Verden bygget specielt til at observere i submillimeterbølgelængdeområdet. JCMT bruges til studier i vores Solsystem, studier af støv og gas omkring og imellem stjernerne, gamle stjerner og fjerne galakser. Det befinder sig på Maunakea på øen Hawai'i i en højde på 4092 meter. Teleskopet drives af East Asian Observatory på vegne af NAOJ, ASIAA, KASI, CAMS og National Key R&D Program of China. Desuden gives der bidrag til driften fra STFC og de deltagende universiteter i Storbrittannien og Canada.

Links

 

Kontakter

Jane Greaves (study author)
Cardiff University
Cardiff, UK
E-mail: GreavesJ1@cardiff.ac.uk

Anita Richards (study author)
UK ALMA Regional Centre and University of Manchester
Manchester, UK
E-mail: a.m.s.richards@manchester.ac.uk

Clara Sousa Silva (study author)
Massachusetts Institute of Technology
Cambridge, USA
Tel: +1 617 253 6283
E-mail: cssilva@mit.edu

Leonardo Testi (contact for independent comment on the study)
European Southern Observatory
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6541
E-mail: ltesti@eso.org

Dave Clements (study author)
Imperial College
London, UK
E-mail: d.clements@imperial.ac.uk

Paul Rimmer (study author)
University of Cambridge
Cambridge, UK
E-mail: pbr27@cam.ac.uk

William Bains (study author)
Massachusetts Institute of Technology
Cambridge, USA
E-mail: bains@mit.edu

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Mobil: +49 151 241 664 00
E-mail: pio@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso2015 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso2015da
Navn:Venus
Type:Solar System : Planet : Feature : Atmosphere
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Science data:2021NatAs...5..655G

Billeder

Phosphin opdaget i atmosfæren på Venus
Phosphin opdaget i atmosfæren på Venus
Venus som set med ALMA
Venus som set med ALMA
Illustration af Venus
Illustration af Venus
Illustration af Venus overflade og atmosfære
Illustration af Venus overflade og atmosfære
Illustration af Venus overflade og atmosfære (uden påtegninger)
Illustration af Venus overflade og atmosfære (uden påtegninger)
Sporing af gasarten Phosphin i Venus atmosfære
Sporing af gasarten Phosphin i Venus atmosfære

Videoer

ESOcast 230 Light: Muligt tegn på liv på Venus
ESOcast 230 Light: Muligt tegn på liv på Venus
Animation: zoom ind på Venus
Animation: zoom ind på Venus
Animation: En flyvetur til Venus
Animation: En flyvetur til Venus

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.