Apepslangens snoninger

Det imponerende billede her af et nyopdaget tredobbelt system med tunge stjerner, er optaget med ESOs VISIR-instrument på Very Large Telescope. Det er muligvis den første kilde til gammaudbrud, som er observeret, og det har fået navnet Apep efter en af guderne i den Ægyptiske oldtid.

Apeps stjernevinde har dannet den støvsky, som omgiver et system med en binær stjerne og en fjernere ledsager. Begge stjernerne i dobbeltstjernen er dunge Wolf-Rayetstjerner, og hvirvlerne af støv omkring Apep stammer fra sammenstødet imellem to sæt kraftige stjernevinde.

Støvskyen er data fra instrumentet  VISIR på ESOs Very Large Telescope (VLT). De blå pletter i midten af billedet er et tredobbelt stjernesystem , som består af en dobbeltstjerne

og en fjernere ledsager. Det er kun to stjerner, som kan ses på billedet, men den nederste, klareste er faktisk dobbeltstjernen, som blot ses som en enkelt stjerne på grund af teleskopets opløsningsevne. Det er den, som er den dobbelte Wolf-Rayetstjerne. Den har ansvaret for hvirvlerne omkring Apep, og de dannes, når stjernevindene fra de to aktive stjerner støder sammen. Stjernerne er optaget med instrumentet NACOadaptive optics på VLT.

Kilde:

ESO/Callingham et al.

Om billedet

Id:eso1838a
Sprog:da
Type:Observation
Udgivelsesdato:19. november 2018 17:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1838
Størrelse:1440 x 1440 px

Om objektet

Navn:Apep
Type:Milky Way : Star : Grouping : Binary
Constellation:Norma

Billedformater

Stor JPEG
339,8 KB
Skrærm JPEG
130,9 KB

Koordinater

Position (RA):16 0 50.48
Position (Dec):-51° 42' 44.94"
Field of view:0.26 x 0.26 arcminutes
Orientering:Nord er -0.0° venstre fra lodret

Farver & filtre

BåndBølgelængdeTeleskop
Infrarød
IB
2.24 μmVery Large Telescope
NACO
Infrarød
ArIII
8.9 μmVery Large Telescope
VISIR