Montage af SDP.81 Einsteinringen og den deformerede galakse (uden forklaringer)

Det er lykkedes at optage et usædvanligt detaljeret billede af en fjern galakse igennem en gravitationslinse. Det er sket under ALMAs første periode med brug af den fulde afstand imellem antennerne. Billedet viser i særlig grad det forstørrede billede af galaksens stjernedannelsesområder - områder som er meget større, men af samme karakter som Oriontågen. Sådan nogle områder er aldrig før set med så mange detaljer i en så fjern galakse. ESAs og NASAs Hubble teleskop kan ikke levere en lignende opløsningsevne

Til venstre ses forgrundsgalaksen, fotograferet med Hubble-teleskopet. Omkring galaksen skimtes SDP.81 galaksen, hvis lys er deformeret til en næsten perfekt einsteinring.

Det midterste billede viser det skarpe ALMA-billede af einsteinringen. Forgrundsgalaksen er ikke synlig med ALMA. Til højre er så det rekonstruerede billede af den fjerne galakse. Det kræver meget avancerede matematiske modeller at rekonstruere et sådant billede, når man samtidig vil bevare informationen om de finere detaljer. Her ses flere støvskyer i galaksen. I dem er der kold molekylær gas, hvor der dannes stjerner og planeter.

Kilde:

ALMA (NRAO/ESO/NAOJ)/Y. Tamura (The University of Tokyo)/Mark Swinbank (Durham University)

Om billedet

Id:eso1522e
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:8. juni 2015 20:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1522
Størrelse:2537 x 928 px

Om objektet

Navn:Einstein Ring, SDP 81
Type:Early Universe : Galaxy : Type : Gravitationally Lensed
Early Universe : Cosmology : Phenomenon : Lensing
Afstand:z=3.04 (rødforskydning)

Billedformater

Stor JPEG
494,4 KB
Skrærm JPEG
85,5 KB

Farver & filtre

BåndTeleskop
MilimeterAtacama Large Millimeter/submillimeter Array