Montage af Einsteinringen SDP.81 og den linsede galakse

Det er lykkedes at optage et usædvanligt detaljeret billede af en fjern galakse igennem en gravitationslinse. Det er sket under ALMAs første periode med brug af den fulde afstand imellem antennerne. Billedet viser i særlig grad det forstørrede billede af galaksens stjernedannelsesområder - områder som er meget større, men af samme karakter som Oriontågen. Sådan nogle områder er aldrig før set med så mange detaljer i en så fjern galakse. ESAs og NASAs Hubble teleskop kan ikke levere en lignende opløsningsevne.

Venstre side af billedet viser forgrundsgalaksen (observeret med Hubble-teleskopet). Lyset fra den meget fjerne galakse SDP.81, som har været forvansket af gravitationlinsen, danner en næsten perfekt einsteinring, men her er den knapt synlig.

Midterbilledet viser det skarpe ALMA-billede af Einsteinringen, hvor ALMA så ikke kan se forgrundsgalaksen. Det højre, rekonstruerede billede af den fjerne galakse afslører fine detaljer i ringen, som aldrig før er observeret. Der er adskillige støvskyer i galaksen, og de består af kold molekylær gas - steder, hvor der fødes stjerner og planeter. At rekonstruere billedet af galaksen ud fra einsteinringen kræver meget avancerede beregningsmodeller. Det svarer lidt til at skulle genskabe et portræt fotograferet igennem bunden af en flaske.

Kilde:

ALMA (NRAO/ESO/NAOJ)/Y. Tamura (The University of Tokyo)/Mark Swinbank (Durham University)

Om billedet

Id:eso1522a
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:8. juni 2015 20:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1522
Størrelse:2537 x 928 px

Om objektet

Navn:Einstein Ring, H-ATLAS J090311.6+003906, SDP 81
Type:Early Universe : Galaxy : Type : Gravitationally Lensed
Early Universe : Cosmology : Phenomenon : Lensing
Afstand:z=3.04 (rødforskydning)

Billedformater

Stor JPEG
500,1 KB
Skrærm JPEG
88,2 KB

Farver & filtre

BåndTeleskop
MilimeterAtacama Large Millimeter/submillimeter Array