Sammenligning af forskellige optagelser af galaksen NGC 4303

NGC 4303 as seen with MUSE on ESO’s VLT at several wavelengths of light
NGC 4303 as seen with the VLT and ALMA at several wavelengths of light
Træk i den grønne knap for at se billederne

Her sammenlignes to billeder i forskellige bølgelængder af NGC 4303, som er en spiralgalakse med en bjælke af stjerner og gas i centrum. Den befinder sig omkring 55 millioner lysår fra Jorden i retning af stjernebilledet Jomfruen. Observationerne er foretaget med Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) instrumentet på ESOs Very Large Telescope (VLT) og med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), som ESO er partner i, i forbindelse med projektet Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS).

Billedet til venstre viser data fra MUSE. De gyldne farver skyldes hovedsagelig skyer af ioniseret hydrogen, oxygen og svovlgas, som viser, hvor der findes nydannede stjerner. Det blålige områder i baggrunden viser fordelingen af unge stjerner.

Højre side af billedet viser MUSEbilledet sammensat med radiodata fra ALMA (i brun-orange), hvor man ser de kolde skyer af molekylær gas, hvor de nye stjerner dannes.

Ved at kombinere billederne fra MUSE og ALMA kan astronomerne undersøge de galaktiske områder, hvor der dannes stjerner, og sammenligne med teorierne for, hvor det bør ske. Derved kan vi bedre forstå, hvad det er der udløser, fremmer eller hæmmer dannelsen af nye stjerner.

Prøv selv! Flyt skyderen ved at klikke på det grønne felt, og find ud af, hvor stjerner dannes i NGC 4303 som forventet, og hvor det ikke sker. Er der nogen områder i galaksen, hvor det ser ud til, at der er noget, der hæmmer stjernedannelsen?

Kilde

ESO

Om billedsammenligningen

Id:eso2110a
Udgivelsesdato:16. juli 2021 14:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2110

Billeder

NGC 4303 set med MUSE på ESOs VLT i forskellige bølgelængder
NGC 4303 set med MUSE på ESOs VLT i forskellige bølgelængder
NGC 4303 set med VLT og ALMA i forskellige bølgelængder
NGC 4303 set med VLT og ALMA i forskellige bølgelængder