Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

De Donkere Kant van Sterrenhopen

13 mei 2015

Een paar weken geleden, in de buurt van een heel ver weg staand sterrenstelsel, is een nieuwe mysterieuze “donkere” sterrenhoop ontdekt.

Ons Sterrenstelsel, de Melkweg, wordt omgeven door ongeveer honderdvijftig groepen sterren, die bolvormige sterrenhopen heten. Iedere sterrenhoop bevat genoeg materiaal (massa) om tienduizenden of honderdduizenden sterren te maken. Een sterrenstelsel genaamd Centaurus A wordt omgeven door duizenden bolvormige sterrenhopen. Vele daarvan zijn normaal. De fellere hebben meer sterren, waardoor ze massiever zijn. Maar een klein aantal ziet er raar uit. Het lijkt alsof die meer in zich hebben dan alleen sterren. Iets in deze sterrenhopen is donker, verborgen, en heeft een grote massa. Maar wat is het?

Het team van sterrenkundigen keek naar verschillende mogelijkheden. Misschien bevatten de donkere sterrenhopen zwarte gaten, die massief zijn maar wel onzichtbaar? Of misschien zitten de sterrenhopen vol met donkere materie?

Donkere materie is een vreemde stof die helemaal geen licht geeft – het is compleet onzichtbaar. Deze rare stof wordt normaal gesproken nooit gevonden in bolvormige sterrenhopen. Maar misschien, om de één of andere reden, bevatten deze wel donkere materie? Dit verklaart dan de gekke bevindingen. Maar totdat we het zeker weten, blijven deze sterrenhopen een mysterie.

Geinig weetje

Deze bolvormige sterrenhopen zijn niet het enige donkere object in Centaurus A. In het midden van dit sterrenstelsel is een zwart gat dat vijfenvijftig miljoen keer massiever is dan onze Zon!

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1519.