Kranarnas dans

Denna veckas bild visar en tidsserie med utsikt över ESO:s Extremely Large Telescope (ELT) på Cerro Armazones i den chilenska Atacamaöknen. Bildserien togs under loppet av 2023, när ELT:s kupol monterades ihop.

 

Stålelementen till kupolen förbereds i ett närliggande basläger och transporteras till bergstoppen för att sättas ihop till en kupol. Stålkonstruktionen utgör det skelett som ska bära upp en yttre skyddande och isolerad beklädnad. För att minimera vibrationer genom marken vilar kupolen på ett betongfundament som är separerat från den centrala pelaren där teleskopet kommer att monteras. Kupolen kan rotera på 36 vagnar och ger därmed teleskopet tillgång till hela himlen.

 

En ny webbkamera inuti kupolen visar framstegen i konstruktionen av den så kallade azimutstrukturen som teleskopet ska vila på, liksom de två enorma plattformarna som kommer att bära ELT:s vetenskapliga instrument.

 

Alla bildrutor i denna tidsserie fångades vid samma tidpunkt varje dag. Därför visar den tydligt hur solens skenbara position på himlen förändras med årstiderna på grund av jordens rörelse runt solen. Denna webbkameravy ger en svårslagen inblick i ELT-konstruktionens framsteg, och vi kan knappt bärga oss tills vi får se de astronomiska underverk som dess 39-metersöga kommer att upptäcka.

 

Länkar

Källa:

ESO

Om videon

ID:potw2410a
Språk:sv
Publiceringsdatum:4 mars 2024 14:00
Speltid:12 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Namn:Extremely Large Telescope
Typ:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Ultra HD (info)


HD


Medium


For Broadcasters