Pressmeddelande

Ny ESO-analys bekräftar allvarlig påverkan från planerat industrikomplex nära Paranal

17 mars 2025, Skurup

En djupgående teknisk analys av Europeiska sydobservatoriet (ESO) har utvärderat effekten av INNA-megaprojektet på anläggningarna vid Paranaobservatoriet i Chile - och resultaten är alarmerande. Analysen avslöjar att INNA skulle öka ljusföroreningarna ovanför Very Large Telescope (VLT) med minst 35 % och med mer än 50 % över den södra delen av Cherenkov Telescope Array Observatory (CTAO-South). INNA skulle också öka luftturbulensen i området och därmed ytterligare försämra förhållandena för astronomiska observationer, medan vibrationer från projektet allvarligt skulle kunna försämra funktionen hos vissa av de astronomiska anläggningarna, som Extremely Large Telescope (ELT), vid Paranalobservatoriet.

I januari larmade ESO offentligt om hotet mot världens mörkaste och klaraste himmel, ESO:s Paranaobservatorium, från det industriella megaprojektet INNA. Projektet – som drivs av AES Andes, ett dotterbolag till det amerikanska kraftbolaget AES Corporation – omfattar flera energi- och processanläggningar spridda över ett område på mer än 3 000 hektar, storleken på en liten stad. Dess planerade läge är bara få några kilometer från teleskopen vid Paranal.

 

En preliminär analys som gjordes då avslöjade att INNA-projektet, på grund av dess storlek och närhet till Paranal, utgjorde betydande risker för astronomiska observationer. Nu har en detaljerad teknisk analys bekräftat att INNA:s påverkan skulle vara förödande och oåterkallelig.

 

 

Bländande ljusföroreningar

 

Enligt den nya detaljerade analysen skulle industrikomplexet öka ljusföroreningarna vid ESO:s Very Large Telescope (VLT), som ligger cirka 11 km från den planerade platsen för INNA, med minst 35 % över de nuvarande baslinjenivåerna för artificiellt ljus. En annan av Paranalanläggningarna, ESO:s ELT, skulle se ljusföroreningarna öka med minst 5 %. Denna ökning representerar redan en störningsnivå som är oförenlig med de villkor som krävs för astronomiska observationer i världsklass. Inverkan på himlen ovanför CTAO-South, som ligger bara 5 km från INNA, skulle vara den mest betydande, med ljusföroreningar som ökar med minst 55 %.[1]

 

"Med en ljusare himmel begränsar vi kraftigt vår förmåga att direkt upptäcka jordliknande exoplaneter, observera svaga galaxer och till och med övervaka asteroider som potentiellt kan kollidera med jorden", säger Itziar de Gregorio-Monsalvo, ESO:s representant i Chile. "Vi bygger de största och mest kraftfulla teleskopen, på den bästa platsen på jorden för astronomi, för att göra det möjligt för astronomer över hela världen att se vad ingen någonsin har sett förut. Ljusföroreningar från projekt som INNA hindrar inte bara forskning, det stjäl vår delade syn på universum.”

 

För sin tekniska analys gick en experter under ledning av ESO:s driftschef Andreas Kaufer samman med Martin Aubé, en världsledande expert på astronomisk påverkan av ljusföroreningar, för att köra simuleringar med de mest avancerade ljusföroreningsmodellerna. Som input använde simuleringarna allmänt tillgänglig information från AES Andes när projektet lämnades in för miljöbedömning, som säger att komplexet kommer att belysas med över 1 000 ljuskällor.

 

"De ljusföroreningssiffror vi rapporterar antar att projektet kommer att installera de modernaste tillgängliga armaturerna på ett sätt som minimerar ljusföroreningarna. Vi är dock oroade över att inventeringen av ljuskällor som planeras av AES inte är komplett och lämplig för ändamålet. I så fall skulle våra redan alarmerande resultat underskatta den potentiella effekten av INNA-projektet på Paranals himmels ljusstyrka, förklarar Kaufer.

 

Han tillägger att beräkningarna utgår från klara förhållanden. "Vi skulle få ännu värre ljusföroreningar om vi beaktade molnig himmel", säger han. "Medan Paranal är molnfri större delen av året, kan många astronomiska observationer fortfarande utföras när det finns tunna cirrusmoln - och i det här fallet förstärks ljusföroreningseffekten eftersom närliggande artificiellt ljus effektivt reflekteras från molnen."

 

Framtida turbulens

 

I den tekniska analysen undersöktes även andra effekter från projektet, såsom ökningen av atmosfärisk turbulens, effekterna av vibrationer på den känsliga teleskoputrustningen och stoftkontamination av den känsliga teleskopoptiken under konstruktionen. Alla dessa skulle ytterligare fördjupa INNA:s inverkan på Paranals möjligheter att utföra astronomiska observationer.

 

Förutom den mörka och klara himlen är Paranalobservatoriet världens främsta plats för astronomi tack vare sin exceptionellt stabila atmosfär - det har vad astronomer kallar utmärkta seeingförhållanden eller mycket låg turbulens i atmosfären. Med INNA kan de bästa siktförhållandena försämras med upp till 40 %, huvudsakligen på grund av luftturbulensen som orsakas av projektets vindkraftverk.

 

En annan anledning till oro är effekten av vibrationerna av INNA på VLT Interferometer (VLTI) och ELT, som båda är extremt känsliga för mikroseismiskt brus. Den tekniska analysen avslöjar att INNA:s vindkraftverk kan ge en ökning av dessa mikrovibrationer i marken som är tillräckligt stor för att försämra driften av dessa två världsledande astronomiska anläggningar. Stoft som lyfts upp i luften under konstruktionen är också problematiskt eftersom det lägger sig på teleskopspeglarna och försämrar den ljusinsamlande förmågan.

 

"Tillsammans hotar dessa störningar allvarligt den nuvarande och långsiktiga möjligheterna för Paranal som en världsledare inom astronomin vilket kommer innebära att viktiga upptäckter om universum inte kan göras, och äventyrar även Chiles unika strategiska fördelar i detta område", säger de Gregorio-Monsalvo. "Det enda sättet att rädda Paranals orörda himmel och skydda astronomin för framtida generationer är att flytta INNA-komplexet."

 

Dessutom kommer INNA:s infrastruktur sannolikt att uppmuntra utvecklingen av ett industriellt nav i området, vilket riskerar att göra Paranal till en oanvändbar astronomisk observationsplats i världstoppen.

 

"ESO och dess medlemsstater stödjer helt och hållet övergången till en koldioxidfri energiproduktion. För oss borde Chile inte behöva göra ett val mellan att vara värd för de mest kraftfulla astronomiska observatorierna i världen, och att utveckla projekt för grön energi. Båda är deklarerade som strategiska prioriteringar av landet och är helt kompatibla – om de olika anläggningarna är belägna på tillräckligt avstånd från varandra”, säger ESO:s generaldirektör Xavier Barcons.

 

Process för medborgardeltagande

 

Den fullständiga tekniska rapporten kommer att lämnas till de chilenska myndigheterna senare denna månad som en del av Citizen Participation Process (PAC) i INNA:s miljökonsekvensbedömning och offentliggöras vid den tidpunkten, före deadline den 3 april. Utöver detta pressmeddelande offentliggör ESO i förväg en sammanfattning av rapporten.

 

"Vi är oerhört tacksamma för det stöd vi har fått från det chilenska och globala forskningssamfundet och från våra ESO-medlemsstater. Vi tackar också de chilenska myndigheterna för att de undersökt denna fråga. Vi är mer engagerade än någonsin i att arbeta tillsammans för att skydda Paranals oersättliga himmel”, avslutar Barcons.

Noter

[1] Baslinjenivåerna hänvisar till den nuvarande himlens ljusstyrka, orsakad av artificiellt ljus. Beräkningarna av himlens ljusstyrka gjordes för synligt ljus (i V-bandet centrerat vid 550 nm) och antog en observationsriktning på 45 graders höjd över horisonten mot söder.

Mer information

Europeiska sydobservatoriet (ESO) möjliggör för astronomer världen över att utforska universums mysterier. Vi designar, konstruerar och driver markbaserade observatorier av yppersta världsklass – som astronomer använder för att besvara spännande och utmanande frågor och för att sprida astronomisk kunskap – och driver internationella samarbeten inom astronomin. ESO startade som en mellanstatlig organisation 1962 och har i dag 16 medlemsländer (Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike), tillsammans med Chile som värdland och Australien som en strategisk partner. ESO:s högkvarter och besökscenter med planetarium, ESO Supernova, ligger nära München i Tyskland, medan teleskopen är placerade i Atacamaöknen i Chile, en unik plats för astronomiska observationer. ESO driver tre observatorier i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope och Very Large Telescope Interferometer, liksom kartläggningsteleskop som VISTA. Vid Paranal kommer även ESO att placera och driva Cherenkov Telescope Array South, världens största och känsligaste gammastrålningsteleskop. Tillsammans med internationella partners driver ESO de två anläggningarna APEX och ALMA på Chajnantorplatån som observerar himlen i millimeter- och submillimetervåglängder. Vid Cerro Armazones, nära Paranal, bygger vi för närvarande ESO:s Extremely Large Telescope, ”världens största öga mot himlen”. Från kontoret i Santiago, Chile, stödjer vi verksamheten i landet och samverkar med det chilenska samhället och våra samarbetspartners.

Länkar

Kontakter

Francisco Rodríguez
ESO Media Relations Officer
Santiago, Chile
Tel: +56 2 2463 3151
E-post: francisco.rodriguez@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
E-post: press@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso2506 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso2506sv

Bilder

En kosmisk regnbåge över VLT
En kosmisk regnbåge över VLT
Kometen C/2024 G3 (ATLAS) går ner vid Paranalobservatoriet
Kometen C/2024 G3 (ATLAS) går ner vid Paranalobservatoriet

Videor

Stjärnfyrverkeri vid Paranal
Stjärnfyrverkeri vid Paranal

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.