Meddelande

Deltagare på 16-18 år sökes till tredje upplagan av ESO Astronomy Camp

Vinn en gratis astronomisk resa till Alperna

25 maj 2015

ESO och dess nätverk för utåtriktad forskningsinformation, ESON, samarbetar med Sterrenlab för att för tredje året arrangera ESO Astronomy Camp med tema Solsystemet och exoplaneter. Lägret äger rum mellan 26 december 2015 och 1 januari 2016 vid det Astronomiska observatoriet i Aostadalen i Saint-Barthelemy, Nus, Italien. Flera partnerorganisationer, bland dem ESO och Svenska astronomiska sällskapet i Sverige, bidrar med resestipendier för de några av sökanden.

På lägret utforskas temat solsystemet och exoplaneter genom flera astronomiska sessioner. Det blir föreläsningar, praktiska övningar och på natten observationer med observatoriets teleskop och instrument. Dessutom kommer sociala aktiviteter, vintersporter och utflykter bidra till att göra lägret till en minnesvärd upplevelse för deltagarna. ESO ansvarar för programmets vetenskapliga innehåll och bidrar tillsammans med andra samarbetspartners med föredragshållare och material.

Höjdpunkter ur årets program inkluderar föredrag om planetutforskning i solsystemet och om upptäckten av den första exoplaneten, en aktivitet som går ut på att mäta avståndet till en asteroid, och en utflykt till berget Matterhorn.

Registreringsavgiften på 500 euro täcker helpension på vandrarhemet i Saint Barthélemy, handledning av professionella, alla astronomiska aktiviteter och fritidsaktiviteter, material, utflykter, transporter under lägret och försäkring. Busstransport ordnas mellan observatoriet och flygplatsen Milano Malpensa. Avgiften innefattar dock inte resekostnader mellan studentens hem och Milano Malpensa eller Saint Barthélemy.

Högst 56 gymnasiestudenter på mellan 16 och 18 år (födda åren 1997, 1998 och 1999) från ESO:s medlemsländer och andra länder som ingår i ESON kommer att kunna delta på lägret. Ett begränsat antal platser finns för studenter från andra länder, men ESO:s resestipendier finns att söka endast för studenter från ESO- och ESON-länder.

Studenter som vill söka fyller i blanketten på lägrets hemsida och skickar med en video – på engelska och på inte mer än tre minuter – på temat “My favourite astronomical object/phenomenon” (Min favorit bland astronomiska objekt och fenomen). Ansökningen behöver vara inne senast den 4 oktober 2015. Den 16 oktober 2015 väljs ut vilka som får delta och vilka som får resestipendier. Deltagarna får sedan senast den 30 oktober 2015 bekräfta att de kan delta. Urvalskriterier och andra instruktioner hittar du på på lägrets hemsida.

Den sökande från något av ESO:s medlemsländer eller länderna i ESON-nätverket som skickar in den bästa ansökan vinner ett resestipendium från ESO som täcker hela kostnaden för lägret, inklusive transport. Partners i flera andra länder väntas också ge stöd till den som skickat in de bästa ansökningarna från deras respektive länder. Uppdateringar om vilka partners som finns kan du följa på lägrets hemsida.

Länkar

Om meddelandet

ID:ann15038

Bilder

ESO Astronomy Camp 2015
ESO Astronomy Camp 2015