Obilazak Parnala u sumrak

Ova širokougaona panorama je snimljena u teškim uslovima. Veoma veliki teleskop (VLT) je jedna od najnaprednijih opservatorija na svetu, koja prikuplja astronomske podatke o nenadmašnoj jasnoći iz Cerro Paranala, izolovanog mesta na samoj planini u čileanskoj pustinji Atakama. Ovaj daleki ugao ima mnoge prednosti; nudi neke od najsušnijih i najjasnijih uslova posmatranja na Zemlji - neke od meteoroloških stanica u pustinji Atakama nikada nisu zabeležile padavine! - i potpuni nedostatak svetlosnog zagađenja. Paranalovi astronomi mogu da vide nebo puno zvezda čak i pre zalaska Sunca, dok Sunce koje tone, osvetljava mraz zemlje i baca eteričan i neponovljiv sjaj preko čitave opservatorije.

Ova izolacija ima i svoje mane. Dostizanje udaljene lokacije zahteva dosta truda. Nema javnog prevoza do Paranala, tako da posetioci moraju da putuju automobilom sa aerodroma Antofagasta na severu, ili 110 kilometara od najbližeg grada na jugu. Međutim, to ne sprečava naučnike, posetioce, pa čak i filmske ekipe da se posete ovo mesto. Neugodnosti se brzo zaboravljaju kada se vide pogledi koji oduzimaju dah, kao što je ovaj koji je ovdje snimio Miguel Claro, ESO foto ambasador.

VLT se ne sastoji od samo jednog teleskopa nego od osam, od kojih je sedam vidljivo na ovoj panorami. Teleskop se sastoji od četiri velika 8,2-metarska jedinstvena teleskopa (kvadratna, ugaona struktura desno od ivice) i četri manja 1,8-metarska pomoćna teleskopa (zakrivljene, otvorene kupole na levoj strani - tri od četiri mogu da se vide ovde). Ovi manji teleskopi su pokretni, što znači da VLT može da se koristi kao predivno prilagodljiv interferometar. Interferometrija je tehnika kombinovanja podataka višestrukih teleskopa, tako da oni u suštini rade zajedno kao jedan veći teleskop, znatno povećavajući količinu naučnog istraživanja koje mogu da obave.

Oni koji su zainteresovani da vide Paranal za sebe, imaju sreće - besplatne javne ture se održavaju svakog vikenda. Posetioci mogu da obidju jedan od teleskopa jedinice, poznati hotel La Residencia, a ponekad i kontrolne sobe u kojima rade astronomi. Više informacija možete da dobijete ovde.

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt: liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

ESO/M. Claro

O slici

Id:potw1915a
Jezik:sr-latn
Tip:Fotografski
Datum objavljivanja:15. april 2019. 06:00
Veličina:7762 x 3847 px

O objektu

Naziv:Very Large Telescope
Tip:Unspecified : Technology : Observatory

Formati slika

Veliki JPEG
7,7 MB
JPEG izdanje
2,3 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
285,5 KB
1280x1024
439,4 KB
1600x1200
625,8 KB
1920x1200
750,3 KB
2048x1536
986,7 KB