ALMINA usamljenost

Ovaj panoramski pogled na Chajnantorplato pokazuje staniste Atacama Large Millimeter/submillimeter Arrays (ALMA), snimljeno u blizini vrha Cerro Chico. Babak Tafresi, jedan od ESO-Fotoambasadora ima osecaj usamljenosti kod ALMA-postrojenja na 5.000 metara nadmorske visine u Cileanskim Andima gde je napravio ovu uspesnu sliku. Svetlost i senke odredjuju izgled okolnog pejsaza i pojacavaju vanzemaljski izgled terena. U prednjem delu slike se vidi grupa koja izgleda kao cudni robotski posetioci, a u stvari su to ALMA-antene na platou. Kada postrojenje bude zavrseno 2013. godine, ukupno ce 66 takvih antena da zajedno rade.

 

ALMA ce da revolucionira istrazivanje univerzuma u milimetarskim i submilimetarskim talasnim duzinama: Vec sa jednim delom antenskog polja je ALMA na ovim talasnim duzinama jaca od svakog ranijet geleskopa i nudi astronomima besprimerne mogucnost za istrazivanje hladnog univerzuma – molekularni gas i prasina, kao i preostalo zracenje velikog praska. ALMA istrazuje graditelje zvezda, planetarnih sistema, galaksija i zivota. Ona pruza astronomima detaljne fotografije zvezda i planeta u gasovitim oblacima u blizini Sunca i doprece do dalekih galaksija na ivici vidljivog univerzuma. Mi te galaksije vidimo onako kako su o ne izgledale pre oko 10 milijardi godina. Time ce astronomi moci da istraze neke od najfundametalnijih pitanja naseg kosmickog postanka.

 

Bei Entwicklung, Aufbau und Betrieb des Observatoriums ist die ESO zuständig für den europäischen Beitrag, das National Astronomical Observatory of Japan für Ostasien und das National Radio Astronomy Observatory für den nordamerikanischen Beitrag. Das Joint ALMA Observatory übernimmt die übergreifende Projektleitung für den Aufbau, die Inbetriebnahme und den Beobachtungsbetrieb von ALMA.

 

ALMA je internacinalno postrojenje, koje zajednicki nose Evropa. Severna Amerika i Istocna Azija u saradnji sa Republikom Cile. Prilikom razvoja, izgradnje i operacija je ESO zaduzena za Evropski udeo,  National Astronomical Observatory of Japan za Istocnu Aziju i National Radio Astronomy Observatory za Severnoamericki doprinos. Udruzena ALMA opservatorija preuzima glavno vodstvo projekta za izgradnju, pogon i posmatracke funkcije ALME.

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt:liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

O slici

Id:potw1252a
Jezik:sr-latn
Tip:Fotografski
Datum objavljivanja:24. decembar 2012. 10:00
Veličina:14076 x 3744 px
Field of View:60° x 20°

O objektu

Naziv:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Panorama
Tip:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Formati slika

Veliki JPEG
34,3 MB
JPEG izdanje
1,9 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
252,1 KB
1280x1024
401,7 KB
1600x1200
586,4 KB
1920x1200
701,7 KB
2048x1536
973,3 KB