Prizes

 

Catch a Star Изследователи Catch a Star Авантюристи Catch a Star Художници

(награди, които се присъждат от жури)

Първа награда (пътуване*):

Посещение на обсерваторията Ла Сия Паранал на ESO, (Чили).
Повече...

Втора награда (пътуване*):

Посещение на обсерваторията Кьонигслайтен (Königsleiten Observatory) (Австрия).
Повече...

Посещение на испано-германската астрономическа обсерватория Калар Алто в Алмерия (Испания)**.
Повече...

Допълнителни награди:

10 броя от: астрономически ДВД-та, тениски "Catch a Star" и атрактивни астрономически постери

(награди, които се дават чрез лотария)

10 астрономически ДВД-та

10 комплекта с аткрактивни астрономически постери от ESO

10 комплекта тениски "Catch a Star"

Специална художествена награда:
(присъжда се от астро-художника Гари Харууд (Garry Harwood))

Астрономическо ДВД и книгата "Космическо изкуство: Как да рисуваме планети, спътници и пейзажи от чужди светове" от Майкъл Карол. ("Space Art: How to Draw and Paint Planets, Moons, and Landscapes of Alien Worlds" by Michael Carroll.)
Повече...

Награди, кои се присъждат с помощта на публиката
със специално он-лайн гласуване:

10 комплекта атрактивни астрономически постери от ESO

50 тениски "Catch a Star"

* наградите, които включват пътуване, се присъждат единствено на отбори от Европа и Чили, участниците в които са най-малко на 15 годишна възраст, към 29 февруари 2008.

** наградата е любезно предоставена от Испанския център за научни изследвания (CSIC).

Проектите от Catch a Star Изследователи, които не са наградени от журито, автоматично се включват в лотарията на Catch a Star Авантюристи.

Всички участници получават сертификат за участие.

Посещение на обсерваторията Ла Сия Паранал

Посещение на куполите на Very Large Telescope на връх Паранал, Чили. Осигурен е полет от най-близкото международно летище, пътуване в Чили до куполите на телескопите, настаняване и храна за 1 седмица.

Там ще се срещнете с някои от астрономите, работещи в ESO, и ще можете да присъствате на наблюдателна нощ на най-модерните оптични/инфрачервени телескопи на Земята.

Вижте видео в YouTube от Паранал, изпратено от миналогодишните победители.

Посещение на обсерваторията Кьонигслайтен (Königsleiten Observatory)

Посещение на обсерваторията Кьонигслайтен (Königsleiten Observatory) (Австрия). Осигурен е полет от най-близкото международно летище до Мюнхен, пътуване до обсерваторията Кьонигслайтен, настаняване и храна за 3 дена.

Астрономическата обсерватория и планетариум в Кьонигслайтен са разположени в австрийските Алпи, на 1 800 метра надморска височина. Околността е изключително красива, а мястото е едно от най-добрите места в Европа за астрономически наблюдения.

Посещение на Калар Алто

Посещение на Испано-германската астрономическа обсерватория Калар Алто в Алмерия, Испания (1 седмица). Наградата е любезно предоставена от Испанския център за научни изследвания (CSIC).

Специална художествена награда

Приятно ни е да обявим, че астро-художника Гари Л. Харууд (Garry L. Harwood), постоянен член на Международната асоциация на астрономическите художници ще присъди специална награда в направлението Catch a Star 'Художници'. Една за всики възрасти, тя ще награди най-впечатляващата творба, определена от г-н Харууд. Победителят ще получи астрономическо ДВД и книгата "Space Art: How to Draw and Paint Planets, Moons, and Landscapes of Alien Worlds" от Майкъл Карол.

Критерии

Г-н Харууд казва:

"При преценката си за изпратените творби, ще търся в тях елементи, които, за съответната възрастова група, които правят творбите забележителни и необикновени (и не задължително 'реалистични'), което, според мен, издава силна оригиналност, свободно мислене и креативност от страна на художника."
(
"In judging the submitted artworks I will be looking in particular for those pieces within each age group that are in some way striking or unusual (and not necessarily 'realistic') which in my opinion also show a high degree of originality, independent thinking and creativity on the part of the artist."
)

Малко за Гари Л. Харууд

Гари Л. Харууд е роден през 1959 в Лондон, Великобритания, където живее и досега. Първо учи за морски биолог и физик-океанограф. След това прекарва две години в бижутерската индустрия, се завръща към най-първоначалните си намерения и прави рисуването своя професия.

Интересът му в естествените науки и физиката и ролята му при илюстриране на научни открития и предаването им на широката публика оказват интересно влияние върху изкуството му. По подобен начин той представя произведенията си на астрономическа тематика по телевизията, професионалните конференции, музеите и планетариумите. Има изложби в Чили, САЩ, Обединеното кралство с Кралското дружество на морските художници и в Испания с Международната асоциация на астрономическите художници на който той е постоянен члев.

Можете да научите повече за него от личния му сайт, Available Light Studios.