Hvordan finne et svart hull med MUSE

Denne animasjonen forklarer metoden som ble brukt av et team av astronomer for å oppdage et lite svart hull utenfor galaksen vår – det første som er blitt funnet ved hjelp av denne teknikken. De oppdaget det svarte hullet i stjernehopen NGC1850 – et bilde av det vises i starten av animasjonen.

Forskerne brukte instrumentet Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) ved ESOs Very Large Telescope i Chile for å analysere spektrene til tusenvis av stjerner i hopen samtidig. Spektra (representert i videoen med fargerike stolper) viser lyset som sendes ut av stjernene ved forskjellige bølgelengder og inneholder informasjon om deres kjemiske sammensetning, temperatur og hastighet.

Animasjonen fokuserer deretter på et av spektrene. Det er spekteret til en stjerne som er fem ganger så massiv som Sola vår. De mørke linjene i spekteret – som skyldes tilstedeværelsen av forskjellige grunnstoffer – svinger frem og tilbake mot blå og røde farger. Dette betyr at stjernen med jevne mellomrom beveger seg mot oss og bort fra oss. Dette gjorde det mulig for astronomene å utlede tilstedeværelsen av det svarte hullet med elleve solmasser som påvirket stjernens bane med sin sterke gravitasjonskraft.

Kilde:

ESO/L. Calçada, NASA/ESA/M. Romaniello. Acknowledgement: J.C. Muñoz-Mateos

Om videoen

ID:eso2116c
Språk:nb
Publiseringsdato:11. november 2021 13:00
Relaterte pressemeldinger:eso2116
Spilletid:28 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:MUSE, NGC 1850
Type:Local Universe : Star : Evolutionary Stage : Black Hole
Unspecified : Technology

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video-podcast
6,3 MB

For Broadcasters