Flere visninger av galaksen NGC 4303 sett med VLT og ALMA (annotert)

Denne videoen viser bilder av NGC 4303, en spiralgalakse med en stjerne- og gasstav i sentrum. Galaksen er omtrent 55 millioner lysår fra Jorda i stjernebildet Jomfruen. Galaksen ble observert i mange forskjellige bølgelengder. Observasjonene ble utført med Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) instrumentet på ESO’s Very Large Telescope (VLT) og Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), der ESO er en partner.

De to første bildene er fra MUSE-dataene. Først vises utslipp i grønt, rødt og infrarødt (g, r, i), som brukes til å avsløre fordelingen av unge stjerner. Dette forsvinner til en kombinasjon av utslipp i g, r, i med stråling fra varme gasskyer av hydrogen (Hα), dobbelt ionisert oksygen ([OIII]) og enkelt ionisert svovel ([SII]). Dette er grunnstoffer som signaliserer tilstedeværelsen av nyfødte stjerner.

Det neste bildet viser bare ALMA-dataene. ALMA ble brukt til å kartlegge kalde skyer av molekylær gass, som gir råmaterialet som stjernene dannes fra. Tusenvis av stjerner kan dannes i hver av disse molekylære skyene, men likevel er disse stjernefødestuene usynlige for menneskeøyet – de kan bare observeres via radiobølgene som sendes ut av karbonmonoksid (CO).

Deretter vises en kombinasjon av alle MUSE- og ALMA-dataene. Det danner et fargerikt kosmisk fyrverkeri som hjelper astronomer med å låse opp hemmelighetene til stjernedannelse.

Bildene ble tatt som en del av prosjektet Physics at High Angular resolution i Near GalaxieS (PHANGS), som gjør høyoppløste observasjoner av nærliggende galakser med forskjellige teleskoper.

Kilde:

ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/PHANGS

Om videoen

ID:eso2110b
Språk:nb
Publiseringsdato:16. juli 2021 14:00
Relaterte pressemeldinger:eso2110
Spilletid:17 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:NGC 4303
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video-podcast
4,4 MB

For Broadcasters