MUSE observerer Oriontåken

Videoen viser det nye MUSE-instrumentets tredimensjonale framstilling av Oriontåken. For hver del av dette spektakulære stjernedannelsesområdet er lyset blitt splittet opp i de ulike fargene det består av. Teknikken gjør det mulig å bestemme kjemisk sammensetning og andre fysiske egenskaper i hver eneste piksel. 

Astronomene kan "bla gjennom" dataene og studere bilder av objektet på forskjellige bølgelengder, akkurat slik en TV kan vise ulike kanaler når man stiller den inn på ulike frekvenser.

Bildene i videoen er basert på en rekke datasett fra MUSE. Observasjonene ble gjennomført kort tid etter at instrumentet registrerte sine første fotoner tidlig i 2014 etter å ha blitt installert på ESOs Very Large Telescope. I løpet av bare 2,5 timer med observasjoner tok MUSE 2,7 millioner spektra. Det tilsvarer 300 spektra per sekund! Det totale datasettet inneholder 11 milliarder piksler.

For å lage fargebildet som sees til slutt, ble tre ulike regioner i fargespekteret valgt ut – jf. de tre tverrsnittene i datakuben – og deretter kombinert til et enkelt fargebilde. Merk at dette utgjør bare en ørliten del av den informasjonen som finnes i det komplette, tredimensjonale MUSE-datasettet.

Kilde:

ESO/MUSE consortium/R. Bacon/L. Calçada

Om videoen

ID:eso1407c
Språk:nb
Publiseringsdato:5. mars 2014 12:00
Relaterte pressemeldinger:eso1407
Spilletid:29 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Navn:M 42, Messier 42, MUSE, Orion Nebula
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation

Ultra HD (info)


HD


Large


Medium

Video-podcast
3,6 MB

Small

Liten Flash
1,9 MB

For Broadcasters