eso1839nb — Pressemelding

SPECULOOS ser sitt første lys

Fire teleskoper dedikert til letingen etter beboelige planeter rundt nærliggende, kalde stjerner har en vellykket start ved ESOs Paranal Observatory

5. desember 2018

SPECULOOS-prosjektet har gjort sine første observasjoner hos European Southern Observatorys Paranal Observatory i Nord-Chile. SPECULOOS vil fokusere på å oppdage planeter på størrelse med Jorden som går i bane i nærheten av ultrakalde stjerner og brune dverger.

SPECULOOS Southern Observatory (SSO) er blitt installert på Paranal Observatory, og har tatt sine første teknikk- og kalibreringsbilder – en prosess kjent som «første lys». Etter at denne ferdigstillingsfasen er over, vil denne nye gruppen av planetjaktende teleskoper starte vitenskapelige operasjoner, som begynner for alvor i januar 2019.

SSO er kjernefasiliteten til et nytt eksoplanetjaktende prosjekt kalt Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars (SPECULOOS) [1], og består av fire teleskoper utstyrt med hovedspeil med 1 meters diameter. Teleskopene – kalt Io, Europa, Ganymede og Callisto etter de fire galileiske månene rundt Jupiter – vil utnytte de flotte observasjonsforholdene på Paranal, som også er hjemsted for ESOs flaggskipteleskop Very Large Telescope (VLT). Paranal er et nesten perfekt sted for astronomi, med sin mørke himmel og stabile, tørre klima.

Disse teleskopene har en viktig oppgave. SPECULOOS har som mål å søke etter potensielt beboelige planeter på størrelse med Jorden som går i bane rundt ultrakalde stjerner eller brune dverger, hvor de planetariske populasjonene fortsatt er mest uutforsket. Bare noen få eksoplaneter er blitt funnet rundt disse stjernene, og enda færre ligger i den beboelige sonen. Selv om disse lyssvake stjernene er vanskelige å observere, er det mange av dem – de utgjør om lag 15 % av stjernene i det nærliggende universet. SPECULOOS er designet for å utforske 1000 slike stjerner, inkludert de nærmeste, lyseste og minste, på jakt etter jordlignende beboelige planeter.

«SPECULOOS gir oss en hittil enestående evne til å oppdage planeter på størrelse med Jorden som går i bane rundt noen av våre minste og kaldeste nabostjerner», forklarer Michaël Gillon ved Universitetet i Liège, hovedforsker av SPECULOOS-prosjektet. «Dette er en unik mulighet til å avdekke detaljene rundt disse nærliggende verdenene.»

SPECULOOS vil lete etter eksoplaneter ved hjelp av passasjemetoden [2], og følger dermed i sporene til prototypen TRAPPIST-South-teleskopet på ESOs La Silla Observatory. Det teleskopet har vært i drift siden 2011 og oppdaget det berømte planetariske systemet TRAPPIST-1. Når en planet passerer foran stjernen, blokkerer den noen av stjernens lys – planeten forårsaker en liten delvis formørkelse – noe som resulterer i en subtil, men påvisbar dimming av stjernen. Eksoplaneter som går rundt en mindre stjerne blokkerer mer av stjernens lys under en passasje, noe som gjør disse periodiske formørkelsene mye lettere å oppdage enn de som er forbundet med større stjerner.

Hittil har bare en liten brøkdel av eksoplanetene detektert ved denne metoden vært på størrelse med Jorden eller mindre. De små størrelsene på stjernene som SPECULOOS skal observere, kombinert med den høye følsomheten til teleskopene, gjør det imidlertid mulig å gjenkjenne planeter på størrelse med Jorden som passerer foran stjernen sin og som befinner seg i den beboelige sonen. Disse planetene vil være egnet for oppfølgingsobservasjoner med store bakke- eller rombaserte teleskoper.

«Teleskopene er utstyrt med kameraer som er svært følsomme i nær-infrarød», forklarer Laetitia Delrez fra Cavendish Laboratory, Cambridge, en medforsker i SPECULOOS-teamet. «Denne strålingen er litt utenfor hva det menneskelige øyne kan se, og er den primære strålingen som sendes ut fra de svake stjernene som SPECULOOS vil fokusere på.»

Teleskopene og deres fargerike fester ble bygget av det tyske selskapet ASTELCO og er beskyttet av kupler laget av den italienske produsenten Gambato. Prosjektet vil få støtte fra de to 60 cm TRAPPIST-teleskopene, hvor den ene befinner seg på ESOs La Silla Observatory og den andre i Marokko [3]. Prosjektet vil i løpet av tiden også inkludere SPECULOOS Northern Observatory og SAINT-Ex, som for tiden er under bygging på henholdsvis Tenerife i Spania og i San Pedro Mártir i Mexico.

Det er også potensiale for et spennende samarbeid med Extremely Large Telescope (ELT), ESOs fremtidige flaggskipteleskop, som for tiden er under bygging på Cerro Armazones. ELT vil kunne observere planeter oppdaget av SPECULOOS i enestående detalj – kanskje til og med å analysere atmosfæren deres.

«Disse nye teleskopene vil gi oss mulighet til å undersøke nærliggende jordlignende verdener i universet i større detalj enn vi kunne forestille oss for ti år siden», konkluderte Gillon. «Dette er utrolig spennende tider for eksoplanetvitenskap.»

Fotnoter

[1] Speculoos, eller spekulatius, er en deilig type krydret kjeks tradisjonelt bakt i Belgia og andre land i forbindelse med Saint Nicholas’ dag 6. desember. Navnet, med sine søte konnotasjoner, reflekterer den belgiske opprinnelsen til SPECULOOS-prosjektet. TRAPPIST-prosjektet har også en lignende belgisk navnebror – den ble oppkalt etter Trappist-øl, hvorav de fleste brygges i Belgia.

[2] Passasjemetoden er en av flere metoder for å oppdage eksoplaneter. En rekke instrumenter, inkludert ESOs planetjaktende HARPS-spektrografen på La Silla Observatory, bruker radialhastighetsmetoden til å oppdage eksoplaneter ved å måle endringer i stjernens hastighet på grunn av en eksoplanet som går i bane rundt den.

[3] SSO mottok også finansiering fra Det europeiske forskningsrådet under EUs syvende rammeprogram (FP7/2007–2013)/ERC-tilskuddsavtale nummer 336480, fra Simons og MERAC Foundations, og fra private sponsorer.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile og med Australia som en strategisk partner. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope og det verdensledende Very Large Telescope Interferometer, samt de to kartleggingsteleskopene VISTA som observerer i infrarødt og VLT Survey Telescope som observerer i synlig lys. ESO er også en viktig partner i to fasiliteter ved Chajnantor, APEX og ALMA, som er nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge Extremely Large Telescope (ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som ser opp på himmelen.

SPECULOOS Southern Observatory (SSO) er et prosjekt utført av Universitetet i Liège (Belgia), Cavendish Laboratory, Cambridge (Storbritannia) og King Abdulaziz University (Saudi Arabia), under ledelse av forsker Michaël Gillon og leder av gruppen EXOplanets in Transit: Identification and Characterization (EXOTIC) ved Department of Astrophysics, Geophysics and Oceanography (AGO) ved Universitetet i Liège. SSO involverer også forskere fra universiteter i Bern, Birmingham og Warwick. ESO støtter SSO, som er plassert ved Paranal Observatory i den chilenske Atacama-ørkenen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm (oversetter & norsk pressekontakt)
Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Michaël Gillon
SPECULOOS Principal Investigator
University of Liège, Belgium
Tlf.: +32 4366 9743
Mob.: +32 473 346 402
E-post: michael.gillon@uliege.be

Didier Queloz
SPECULOOS co-Principal Investigator, University of Cambridge
UK
Tlf.: +44 7746 010890
E-post: dq212@cam.ac.uk

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6670
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: pio@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1839 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1839nb
Navn:SPECULOOS
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:SPECULOOS

Bilder

SPECULOOS ser mot stjernene
SPECULOOS ser mot stjernene
Første lys for SPECULOOS Southern Observatorys Europa-teleskop
Første lys for SPECULOOS Southern Observatorys Europa-teleskop
SPECULOOS ser oppover
SPECULOOS ser oppover
SPECULOOS og VLT
SPECULOOS og VLT
SPECULOOS ved Paranal
SPECULOOS ved Paranal
Natten faller over SPECULOOS
Natten faller over SPECULOOS
Solnedgang over SPECULOOS
Solnedgang over SPECULOOS
Første lys for SPECULOOS Southern Observatorys Europa-teleskop
Første lys for SPECULOOS Southern Observatorys Europa-teleskop
Første lys for SPECULOOS Southern Observatorys Callisto-teleskop
Første lys for SPECULOOS Southern Observatorys Callisto-teleskop
Første lys for SPECULOOS
Første lys for SPECULOOS
Første lys for SPECULOOS
Første lys for SPECULOOS
Første lys for SPECULOOS
Første lys for SPECULOOS
Første lys for SPECULOOS
Første lys for SPECULOOS

Videoer

ESOcast 187 Light: Første lys for SPECULOOS
ESOcast 187 Light: Første lys for SPECULOOS
Stjerner over SPECULOOS
Stjerner over SPECULOOS
Dronebilder av SPECULOOS
Dronebilder av SPECULOOS
Solnedgang over SPECULOOS
Solnedgang over SPECULOOS
Solnedgang over SPECULOOS
Solnedgang over SPECULOOS
Forbiflyvning av SPECULOOS
Forbiflyvning av SPECULOOS
Flybilde av SPECULOOS
Flybilde av SPECULOOS
SPECULOOS-teleskopene
SPECULOOS-teleskopene
Nattflyvning over SPECULOOS
Nattflyvning over SPECULOOS
Nattflyvning over SPECULOOS
Nattflyvning over SPECULOOS