eso1834nb — Pressemelding

Piraten på den sørlige himmelen

24. oktober 2018

FORS2, et instrument montert på ESOs Very Large Telescope, har observert den aktivt stjernedannende regionen NGC 2467 – noen ganger referert til som «Hodeskalle og tverrfugler»-tåken. Bildet ble tatt som en del av ESO Cosmic Gems-program, som benytter de sjeldne anledningene når observasjonsforholdene ikke er gode nok for å samle vitenskapelige data. I stedet for å stå på tomgang, gjør ESOs Cosmic Gems-program at ESOs teleskoper kan ta visuelt imponerende bilder av den sørlige nattehimmelen.

Dette levende bildet av den aktivt stjernedannende regionen NGC 2467 – noen ganger referert til som «Hodeskalle og tverrfugler»-tåken – er like uhyggelig som det er vakkert. Dette bildet av støv, gass og lyse unge stjerner som er gravitasjonelt bundet til hverandre i en form som ligner en glisende hodeskalle, ble tatt med FORS-instrumentet på ESOs Very Large Telescope (VLT). Mens ESOs teleskoper vanligvis brukes til innsamling av vitenskapelige data, kan de også ta bilder som dette – som er vakre for skjønnhetens skyld.

Det er lett å se motivasjonen bak kallenavnet «Hodeskalle og tverrfugler»-tåken. Denne unge, lyse formasjonen ligner tydelig et uhyggelig, hult ansikt, hvorav kun den gapende munnen er synlig her. NGC 2467 lurer i stjernebildet Akterstavnen (Puppis på latin).

Denne tåkete samlingen av stjernehoper er fødestedet til mange stjerner, hvor et overskudd av hydrogengass gir råmaterialet til stjernedanningen. NGC 2467 er egentlig ikke én tåke, og dens stjernehoper beveger seg i forskjellige hastigheter. Det er bare en tilfeldig plassering langs synslinjen fra Jorden som gjør stjernene og gassen danner et slags ansikt. Dette flotte bildet kan ikke fortelle astronomer noe nytt, men det gir oss alle et glimt inn i den sørlige nattehimmelen, som lyser av underverker som er usynlige for menneskeøyet.

Akterstavnen er en av tre nautisk navngitte stjernebilder som seiler over den sydlige nattehimmelen, og som pleide å utgjøre en del av det gigantiske stjernebildet Argo Navis, oppkalt etter skipet til den mytiske Jason og argonautene. Argo Navis har siden blitt delt inn i tre: Carina (Kjølen), Vela (Seilet) og Puppis (Akterstavnen), hvor NGC 2467 finner sitt hjem i sistnevnte. Ettersom den heroiske figuren Jason er mest kjent for hans tyveri av det gylne skinn, hviler ikke NGC 2467 bare midt i et stort himmelsk skip, men blant tyver – et passende sted for denne pirattåken.

Dette bildet ble tatt som en del av ESOs Cosmic Gems-program, et initiativ for å produsere bilder av interessante, spennende eller visuelt attraktive objekter ved hjelp av ESO-teleskoper, for bruk innen utdanning og formidling. Programmet benytter teleskoptid som ikke kan brukes til vitenskapelige observasjoner. Dersom dataene som er blitt samlet kan være nyttige for fremtidige vitenskapelige formål, blir disse observasjonene lagret og gjort tilgjengelig for astronomer gjennom ESOs vitenskapsarkiv.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile og med Australia som en strategisk partner. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope og det verdensledende Very Large Telescope Interferometer, samt de to kartleggingsteleskopene VISTA som observerer i infrarødt og VLT Survey Telescope som observerer i synlig lys. ESO er også en viktig partner i to fasiliteter ved Chajnantor, APEX og ALMA, som er nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge Extremely Large Telescope (ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som ser opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm (oversetter & norsk pressekontakt)
Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6670
E-post: pio@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1834 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1834nb
Navn:NGC 2467
Type:Local Universe : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Bilder

Piraten på den sørlige himmelen
Piraten på den sørlige himmelen
Digitized Sky Survey-bilde av området rundt NGC 2467
Digitized Sky Survey-bilde av området rundt NGC 2467
NGC 2467 i stjernebildet Akterstaven
NGC 2467 i stjernebildet Akterstaven

Videoer

ESOcast 180 Light: Piraten på den sørlige himmelen (4K UHD)
ESOcast 180 Light: Piraten på den sørlige himmelen (4K UHD)
Zoom inn på NGC 2467
Zoom inn på NGC 2467
Panorer over NGC 2467
Panorer over NGC 2467