eso1721nb — Pressemelding

Australia inngår strategisk partnerskap med ESO

11. juli 2017

ESO og Australia inngikk i dag et tiårig strategisk partnerskap under en seremoni i Canberra i Australia. Samarbeidet vil styrke ESOs program videre, både vitenskapelig og teknisk, og vil gi australske astronomer og industri tilgang til La Silla Paranal Observatory. Dette kan også være det første skrittet mot at Australia blir en fullverdig ESO-medlemsstat.

Den australske regjeringen annonserte i mai 2017 sine intensjoner om å forhandle om et strategisk partnerskap med ESO for å gi australske astronomer tilgang til ESOs toppmoderne vitenskapelige infrastruktur. Dette partnerskapet er nå formalisert og vil begynne med det samme. Det betyr at Australia vil bidra økonomisk til ESO i ti år, med mulighet for å fullt medlemskap. Det foreslåtte partnerskapet ble enstemmig godkjent av ESO-rådet.

Signeringsseremonien ble avholdt på Australian National University (ANU) i Canberra under det årlige møtet til Astronomical Society of Australia. Nobelprisvinner og ANU-dekan, Brian Schmidt, innledet seremonien, og ble fulgt av taler fra ESOs administrerende direktør, Tim de Zeeuw, og den australske ministeren for industri, innovasjon og vitenskap, Arthur Sinodinos, som deretter undertegnet planen. ESO-representanter, medlemmer av Departementet for industri, innovasjon og vitenskap, og fremtredende gjester var tilstede under seremonien.

Senator Arthur Sinodinos sa: «Dette viktige partnerskapet med en organisasjon i verdensklasse, slik som European Southern Observatory, vil gjøre det mulig for Australia å opprettholde sin fremragende forskningspraksis i dette som er æraen for global astronomi. Det gir viktige muligheter for australsk påvirkning, samt tekniske og vitenskapelige innspill, som kan stimulere internasjonale forsknings- og industrisamarbeid.»

«I dag undertegner vi en strategisk plan som vil gi australske astronomer – samt tekniske institutter og næringer – tilgang til La Silla Paranal Observatory», sa ESOs administrerende direktør Tim de Zeeuw. «Et samarbeid mellom Australia og ESO har vært et mål for meg i over 20 år, og jeg er veldig fornøyd med at det nå blir en realitet.»

Dette partnerskapet vil tillate australske astronomer å delta i alle aktiviteter tilknyttet fasilitetene ved ESOs Paranal Observatory – spesifikt Very Large Telescope, Very Large Telescope Interferometer, VISTA, VST, ESOs 3,6 meter teleskop og New Technology Telescope. Partnerskapet vil også åpne opp muligheter for australske forskere og næringsliv å samarbeide med institusjoner fra ESO-medlemsland om kommende instrumenter til disse observatoriene.

Australias kompetanse innen instrumentering, inkludert avansert adaptiv optikk og fiberoptisk teknologi, passer perfekt til ESOs instrumenteringsprogram. Australia vil på sin side få tilgang til industrielle muligheter, instrumenteringsmuligheter og vitenskapelige muligheter ved La Silla Paranal Observatory, og blir i praksis å betrakte som en medlemsstat når det gjelder alle forhold tilknyttet disse anleggene. ESO-felleskapet ser frem til resultatene av slike samarbeid.

Tim de Zeeuw kommenterer videre: «Australias bidrag til partnerskapet vil styrke ESO, og ESOs fasiliteter vil tillate australske astronomer å gjøre nye funn og utvikle neste generasjon av høyteknologisk instrumentering til fordel for vitenskap og teknologi over hele verden. Jeg tror at dette også er et viktig skritt mot et fremtidig fullverdig medlemskap hos ESO.»

Australia har en lang og rik historie med internasjonalt anerkjent astronomisk forskning. Landets allerede svært aktive og vellykkede astronomiske samfunn vil utvilsomt blomstre med langsiktig tilgang til ESOs banebrytende fasiliteter. Dette europeisk-australske samarbeidet vil føre til fundamentale nye fremskritt innen vitenskap og teknologi som ingen av partene kan håpe på å oppnå alene.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskoper. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er en viktig partner i ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm (oversetter)
Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Randal Markey
Office of the Minister for Industry, Innovation and Science
Parliament House, Canberra ACT, Australia
Tlf.: +61 2 6277 7070
E-post: randal.markey@industry.gov.au

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1721 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1721nb
Navn:ESO Director General
Type:Unspecified
Facility:Other

Bilder

Australia signerer avtale med ESO
Australia signerer avtale med ESO
Australia signerer avtale med ESO
Australia signerer avtale med ESO
Australia signerer avtale med ESO
Australia signerer avtale med ESO

Videoer

Australia signs arrangement with ESO
Australia signs arrangement with ESO
kun på engelsk
Minister Arthur Sinodinos on ESO and Australia Partnership
Minister Arthur Sinodinos on ESO and Australia Partnership
kun på engelsk