eso1720nb — Pressemelding

Blendende spiral med et aktivt hjerte

5. juli 2017

ESOs Very Large Telescope (VLT) har avbildet den fantastisk stavspiralgalaksen Messier 77. Bildet viser galaksenes skjønnhet med sine glitrende armer bestående av stjerner og støv – men bildet avslører ikke Messier 77 sin turbulente natur.

Denne pittoreske spiralgalaksen ser ut til å være rolig, men Messier 77 (også kjent som NGC 1068) er en aktiv galakse, som er noen av de mest energiske og spektakulære objektene i universet. Galaksekjernen til aktive galakser er ofte lyse nok til å skinne sterkere enn hele resten av galaksen. Aktive galakser er blant de lyseste objektene i universet og sender ut lys i de fleste – om ikke alle – bølgelengdene av lys, fra gammastråler og røntgenstråler helt til mikrobølger og radiobølger. Messier 77 er klassifisert som en Type II Seyfert-galakse, karakterisert ved å være spesielt lys ved infrarøde bølgelengder, og er en av de nærmeste aktive galaksene.

Galaksekjernens imponerende lysstyrke er forårsaket av intens stråling sendt ut fra akkresjonsskiven som omgir et supermassivt sort hull. Materiale som faller inn mot det sorte hullet komprimeres og oppvarmes til utrolige temperaturer, noe som forårsaker at det utstråler en enorm mengde energi. Denne akkresjonsskiven antas å være innhyllet av en tykk, smultringformet struktur av gass og støv, kalt en «torus». Observasjoner av Messier 77 som ble gjort i 2003, var første gang en slik struktur ble avbildet ved hjelp av det kraftige interferometeret VLT (eso0319).

Dette bildet av Messier 77 ble tatt i fire forskjellige bølgelengdebånd representert av blå, rød, fiolett og rosa (hydrogen-alfa) farger. Hver bølgelengde viser ulike sider ved galaksen: For eksempel viser den rosa hydrogen-alfa-strålingen de varmere og yngre stjernene som dannes i spiralarmene, mens røde bølgelengder avslører fine, trådlignende strukturer i gassen som omgir Messier 77 [1]. En forgrunnsstjerne som befinner seg i Melkeveien kan ses ved siden av galaksesenteret, og viser diffraksjonspigger. I tillegg er mange mer fjerne galakser synlige. Disse galaksene ser små og delikate ut der de befinner seg i utkanten av spiralarmene, sammenlignet med den kolossale aktive galaksen.

Messier 77 ligger 47 millioner lysår unna i stjernebildet Hvalfisken, og er en av de fjerneste galaksene i Messier-katalogen. I utgangspunktet trodde Messier at det svært lysende objektet han så gjennom teleskopet var en klynge av stjerner. Men da teknologien utviklet seg, så man at det faktisk var en galakse. Med en størrelse på omtrent 100 000 lysår, er Messier 77 også en av de største galaksene i Messier-katalogen. Den er så enorm at dens tyngdekraft får andre nærliggende galakser til å bli forvrengt (eso1707) [2].

Dette bildet ble tatt ved hjelp av instrumentet FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph 2 (FORS2) som er montert på Unit Telescope 1 (Antu) på VLT, lokalisert på ESOs Paranal Observatory i Chile. Bildet er et resultat av ESOs Cosmic Gems-program, et initiativ som produserer bilder av interessante, spennende eller visuelt attraktive objekter ved hjelp av ESO-teleskoper til bruk i utdanning og formidling.

Fotnoter

[1] Lignende røde filamenter finnes også i NGC 1275. De er kalde, til tross for at de er omgitt av en veldig varm gass på rundt 50 millioner grader. Filamentene befinner seg i et magnetfelt som opprettholder deres struktur. Filamentene viser hvordan energi fra det sentrale supermassive sorte hullet overføres til den omkringliggende gassen.

[2] NGC 1055 ligger omtrent 60 millioner lysår unna. I motsetning til Messier 77, ses denne galaksen fra siden. Dette Astronomy Picture of the Day (APOD) viser dem begge sammen, i et synsfelt på størrelsen med Månen.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskoper. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er en viktig partner i ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

  • Bilder av VLT
  • Andre bilder tatt med FORS

Kontakter

Maria Hammerstrøm (oversetter)
Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1720 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1720nb
Navn:Messier 77
Type:Local Universe : Galaxy : Activity : AGN : Seyfert
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Bilder

Den blendende galaksen Messier 77
Den blendende galaksen Messier 77
Den aktive galaksen Messier 77 i stjernebildet Hvalfisken
Den aktive galaksen Messier 77 i stjernebildet Hvalfisken
Galaksen Messier 77 (bakkebasert bilde)
Galaksen Messier 77 (bakkebasert bilde)

Videoer

ESOcast 115 Light: Møt ett av de mest energiske objektene i universet
ESOcast 115 Light: Møt ett av de mest energiske objektene i universet
Zoom inn på Messier 77
Zoom inn på Messier 77
Panorer over et nytt bilde av Messier 77
Panorer over et nytt bilde av Messier 77