eso1707nb — Pressemelding

En galakse på kanten

1. mars 2017

Dette fargerike båndet av stjerner, støv og gass er faktisk en spiralgalakse som heter NGC 1055. Galaksen er fotografert av ESOs Very Large Telescope (VLT) og er antatt å være 15 prosent større i diameter enn Melkeveigalaksen. NGC 1055 ser ut til å mangle de spiralformede armene som er karakteristisk for en spiralgalakse ettersom vi ser den fra siden. Men dette perspektivet av galaksen gjør at vi kan se forvridde strukturer som trolig ble forårsaket av interaksjoner med en stor nabogalakse.

Spiralgalaksene rundt om i universet ses i alle slags forskjellige vinkler sett fra Jorden. Vi ser noen av dem «ovenfra» – et godt eksempel på dette er galaksen NGC 1232. Når vi ser en galakse fra en slik vinkel, avsløres galaksens spiralarmer og lyse kjerne i vakker detalj, men det gjør det vanskelig å få et inntrykk av galaksens tredimensjonale form.

Mange galakser ser vi derimot i en vinkel, slik som NGC 3521. Disse skråstilte objektene avslører tredimensjonale strukturer i spiralarmene. For å få en full forståelse av formen til en spiralgalakse trenger vi i tillegg å se galaksene direkte fra siden, slik som NGC 1055 som er avbildet her.

Når vi ser en galakse direkte fra siden, er det mulig å få en oversikt over hvordan stjerner – både områder med nye stjernefødsler og eldre populasjoner – er fordelt gjennom galaksen. I tillegg blir tykkelsen til den relativt flate galakseskiven og den stjernefylte kjernen lettere å måle. Det viser seg at materie strekker seg vekk fra den lyssterke galakseskiven til NGC 1055, som blir synlig mot den mørke bakgrunnen.

Dette sideperspektivet gjør at astronomer kan studere formen og egenskapene til galakseskiven. I galaksen NGC 1055 ser man tydelige tegn til fordreininger, som at galakseskiven er litt bøyd og har en bølgeaktig form på tvers av kjernen. Disse fordreiningene er sannsynligvis forårsaket av interaksjoner med den nærliggende galaksen Messier 77 [1].

NGC 1055 befinner seg rundt 55 millioner lysår unna i stjernebildet Hvalfisken. Dette bildet av galaksen ble tatt ved hjelp av instrumentet FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph 2 (FORS2) som er montert på Unit Telescope 1 (Antu), som er ett av fire teleskopene som utgjør Very Large Telescope (VLT) ved ESOs Paranal Observatory i Chile. Bildet kommer fra ESOs Cosmic Gems-program som tar bilder av interessante, spennende eller visuelt attraktive objekter ved hjelp av ESOs teleskoper i forbindelse med utdanning og formidling.

Fotnoter

[1] Messier 77, også kjent som NGC 1068, har en meget lyssterkt kjerne som drives av et supermassivt sort hull. Dette er en av de nærmeste eksemplene på det astronomer kaller en aktiv galakse.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskoper. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er en viktig partner i ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm
Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1707 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1707nb
Navn:NGC 1055
Type:Milky Way : Galaxy : Type : Spiral
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Bilder

Spiralgalaksen NGC 1055
Spiralgalaksen NGC 1055
Området rundt galaksen NGC 1055
Området rundt galaksen NGC 1055
Spiralgalaksen NGC 1055 i stjernebildet Hvalfisken
Spiralgalaksen NGC 1055 i stjernebildet Hvalfisken

Videoer

ESOcast 98 Light: En galakse på kanten (4K UHD)
ESOcast 98 Light: En galakse på kanten (4K UHD)
Zoom inn på galaksen NGC 1055
Zoom inn på galaksen NGC 1055
Panorer over et nytt bilde av NGC 1055
Panorer over et nytt bilde av NGC 1055