eso1705nb — Pressemelding

Himmelsk katt møter kosmisk hummer

1. februar 2017

Astronomer har studert to glødende kosmiske skyer av gass og støv over lang tid: NGC 6334 og NGC 6357. Dette gigantiske nye bildet fra ESOs Very Large Telescope er det nyeste bidraget. Bildet har en størrelse på rundt to milliarder piksler, som gjør dette til ett av de største bildene som noensinne er utgitt av ESO. Skyenes figuraktige former har ledet til to minneverdige kallenavn: Kattepotetåken og Hummertåken.

NGC 6334 ligger rundt 5500 lysår unna jorden, mens NGC 6357 er mer fjerntliggende med en avstand på 8000 lysår. Begge tåkene befinner seg i stjernebildet Skorpionen, nærmere bestemt ved giftbrodden i enden av halen til Skorpionen.

Den britiske forskeren John Herschel var den første som fikk et glimt av de to objektene. Han så dem to netter på rad i juni 1837 i løpet av sin tre år lange ekspedisjon til Kapp det gode håp i Sør-Afrika. Herschel observerte tåkene med et optisk teleskop. Men han var begrenset av datidens teknologi og kunne bare se den mest lyssterke delen av Kattepotetåken. Det skulle ta mange tiår før de to tåkene ble fotografert i sin helhet, og deres populære navn ble oppfunnet.

De tre poteavtrykkene og de klolignende områdene i nærheten av Hummertåken er områder av gass, hovedsakelig hydrogen, som blir opplyst av unge, lyssterke stjerner. Disse varme stjernene er ti ganger så massive som solen og skinner med et intenst ultrafiolett lys. Lyset fra disse stjernene ioniserer hydrogenatomene som er igjen i gassen rundt de nydannede stjernene. Dette er grunnen til at store, skylignende objekter som sender ut lys fra hydrogen og andre atomer kalles for emisjonståker.

Very Large Survey Telescope (VST) kan i dette bildet avsløre tråder av støv som hindrer lyset fra å skinne igjennom, takket være kraften til det 256 megapiksler store OmegaCAM-kameraet. Bildet er 49511 x 39136 piksler stort, som gjør dette til ett av de største bildene som noensinne er utgitt av ESO.

OmegaCAM er etterfølgeren til ESOs berømte Wide Field Imager (WFI), som for øyeblikket er installert på MPG/ESO 2,2-metre TelescopeLa Silla. WFI ble brukt til å fotografere Kattepotetåken i 2010 med et filter som lot hydrogenet skinne mer tydelig igjennom (eso1003). I mellomtiden har ESOs Very Large Telescope sett dypt inn i Hummertåken og avbildet mange unge, varme stjerner som påvirker tåkens form og farge (eso1226).

Til tross for de banebrytende instrumentene som brukes til å observere slike stjernetåker, ligger støvet i disse tåkene så tykt at mye av tåkenes innhold forblir skjult for oss. Kattepotetåken er én av de mest aktive fødestuene på nattehimmelen, som gir liv til tusenvis av unge, varme stjerner. Men lyset fra disse stjernene har ikke mulighet til å nå oss, med mindre vi observerer tåkene i infrarøde bølgelengder. Da kan teleskoper som ESOs VISTA kikke gjennom støvet og avdekke den stjernedannende aktiviteten som foregår på innsiden.

Ved å studere stjernetåkene i ulike bølgelengdeområder (farger), kan astronomer se tåkene på helt forskjellige måter. Hvis vi ser på NGC 6357 i infrarødt lys ser én del av tåken ut som en due, mens en annen del ser ut som en hodeskalle. Tåken har derfor også blitt kalt Krig og fred-tåken.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskoper. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er en viktig partner i ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm
Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1705 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1705nb
Navn:Cat's Paw Nebula, Lobster Nebula
Type:Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Bilder

Kattepotetåken og Hummertåken
Kattepotetåken og Hummertåken
Høydepunkter fra bilde av Kattepotetåken og Hummertåken tatt av VST
Høydepunkter fra bilde av Kattepotetåken og Hummertåken tatt av VST
De stjernedannende områdene NGC 6334 og NGC 6357 i stjernebildet Skorpionen
De stjernedannende områdene NGC 6334 og NGC 6357 i stjernebildet Skorpionen

Videoer

ESOcast 94 Light: Himmelsk katt møter kosmisk hummer
ESOcast 94 Light: Himmelsk katt møter kosmisk hummer
Zoom inn på Kattepotetåken og Hummertåken
Zoom inn på Kattepotetåken og Hummertåken
Et nærmere blikk på Kattepotetåken og Hummertåken
Et nærmere blikk på Kattepotetåken og Hummertåken