eso1643nb — Pressemelding

Xavier Barcons utnevnt til ESOs neste administrerende direktør

9. desember 2016

ESO-rådet har utnevnt Xavier Barcons (57) til administrerende direktør i ESO. Han tiltrer 1. september 2017 når nåværende administrerende direktør, Tim de Zeeuw, har fullført sitt mandat.

«På vegne av ESO-rådet er jeg glad for å kunne utnevne Xavier Barcons som Tim de Zeeuws etterfølger i stillingen som administrerende direktør,» sier ESO-rådets president Patrick Roche. «Xavier er definitivt rett mann til å lede organisasjonen inn i neste fase av dens program, som blant annet omfatter byggingen av European Extremely Large Telescope, det kraftigste og mest ambisiøse teleskop i sitt slag. Vi takker Tim for hans eksemplariske lederskap gjennom et særdeles vellykket tiår, der ESO har etablert seg som klodens ledende astronomiske observatorium.»

Professor Xavier Barcons er spansk og har hatt en fremragende karriere innenfor akademia så vel som forskningspolitikk. Han er godt kjent ved ESO grunnet sin vellykkede periode som ESO-rådets president fra 2012 til 2014, en periode som inkluderte godkjenning av E-ELT-prosjektet og starten på første fase i byggingen av kjempeteleskopet. Han har dessuten vært aktiv medlem og leder av en rekke ESO-komiteer, nå senest leder for observasjonsprogramkomiteen.

«Jeg er veldig glad for å kunne gi stafettpinnen videre til Xavier, som jeg har hatt stor glede av å jobbe tett sammen med i mange år,» kommenterer Tim de Zeeuw. «Omfanget av ESOs program har vokst kraftig og framtiden ser lys ut: ALMA produserer fascinerende resultater, E-ELT er under bygging og nye prosjekter og medlemsland står på trappene. Det venter utvilsomt mange utfordringer i tiden framover, og jeg kan ikke tenke meg en bedre kaptein enn Xavier til å styre skuta!»

«Jeg kjenner meg veldig beæret over å ta over ledelsen i ESO i denne spennende tiden,» sier Xavier Barcons. «Under Tims ledelse har organisasjonen blomstret og vokst. Jeg ser fram til ferdigstillingen av E-ELT og å føre tilsyn med videreutviklingen av Very Large Telescope, ALMA og de mange andre prosjektene ved ESO. Jeg gleder meg også til å samarbeide med alle de dyktige folkene som jobber her.»

Xavier Barcons begynte sin karriere som fysiker og fullførte sin doktorgrad, som omhandlet varme plasma og det intergalaktiske medium, ved Universitetet i Cantabria i 1985. Gjennom utdanningen fikk han interesse for røntgenastronomi og studiet av fjerne kvasarer. Etter et arbeidsopphold i Cambridge i Storbritannia returnerte Xavier til hjemlandet, der han ble en av pådriverne for å etablere Spanias første forskningsgruppe innen røntgenastronomi. Han har siden 2002 vært forskningsprofessor hos det spanske forskningsrådet CSIC.

Xaviers videre forskning har dreid seg hovedsakelig om røntgenastronomi. Han har anvendt data fra mange romobservatorier, deriblant Einstein, ROSAT og XMM-Newton, og tilrettelagt en rekke koordinerte bakkebaserte observasjonsprosjekter ved ESO og andre observatorier. I løpet av de seneste 15 år har han jobbet med å fremme Europas neste røntgenobservatorium, som ESA nylig har valgt ut som et mulig prosjekt (jf. Atena). Xavier er spesielt interessert i aktive galaksekjerner i det fjerne univers og hvordan det å observere objektene både fra verdensrommet og fra bakken kan lede til en bedre forståelse av deres egenskaper og utvikling.

Xavier Barcons er gift og har to barn.

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1643 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1643nb
Navn:ESO Director General
Type:Unspecified : People : Scientist

Bilder

Xavier Barcons utnevnt til ESOs neste administrerende direktør
Xavier Barcons utnevnt til ESOs neste administrerende direktør