Nyheter fra hele universet til barn i hele verden

Helseadvarsel for en nærliggende stjerne

6. mars 2014

I dagliglivet føles ofte verdensrommet fryktelig langt unna. Men når du tenker på det, er Jorden en del av verdensrommet. Planeten vår spinner gjennom verdensrommet sammen med alle de andre planetene, stjernene, og selv galaksene. Jorden er til og med lagd av de samme grunnleggende materialene eller «materien» som alt annet, og dette er grunnen til at vi finner de samme materialene ute i verdensrommet som vi gjør her hjemme.

Astronomer har nettopp fått øye på store mengder av disse materialene, kalt karbonmonoksid, rundt en nærliggende stjerne som heter Beta Pictoris. Karbonmonoksid er et kjemikalie vi ser på Jorden og som dannes når visse ting brenner, slik som skoger og vulkaner.

Beta Pictoris er omgitt av en stor disk av kosmisk gass og støv som har en planet inni seg. Det er fra den støvete disken at stjernens planet har oppstått.

Nye observasjoner viser at disken inneholder store mengder karbonmonoksidgass. Hvorfor er dette interessant? Vel, denne gassen blir fort og lett ødelagt av stjernelys. Så hvor kommer den fra og hvorfor har den ikke brent bort?

Astronomer tror at forsyninger av karbonmonoksid kommer fra kometer, asteroider og små planeter innenfor den støvete disken. Alle disse må inneholde store mengder frossen karbonmonoksid som spres ut i disken når disse objektene krasjer med hverandre og slås istykker.

Som vann, kan karbonmonoksid eksistere i forskjellige former. Inni kometer og asteroider er den et frossent stoff, på samme måte som vann som blir til is når det er veldig kaldt ute. I selve disken er karbonmonoksider i gassform, på samme måte som damp vi kan se komme fra varme drikker.

For å forsyne gassen vi ser rundt Beta Pictoris må en veldig stor komet bli totalt ødelagt hvert femte minutt!

Kult å vite: Det er flaks for oss at denne skyen av karbonmonoksid ble funnet så langt unna, siden for mye av dette kjemikalet er giftig for mennesker og dyr!

Dette er en versjon av ESOs pressemelding eso1408 tilrettelagt for barn.