eso1407no — Pressemelding

MUSE åpner øynene

Kraftig 3D-spektrograf installert på VLT

5. mars 2014

Et nytt, innovativt instrument kalt MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) er installert på ESOs Very Large Telescope (VLT) ved Paranal-observatoriet i Chile. MUSE har observert fjerne galakser, lyssterke stjerner og andre testobjekter i løpet av sin første og meget vellykkede observasjonsperiode.

Etter testing og foreløpig godkjenning i Europa i september 2013 ble MUSE sendt til ESOs Paranal-observatorium i det nordlige Chile. Instrumentet ble satt sammen i base campen ved foten av fjellet før det varsomt ble fraktet videre opp til sitt nye hjem, Very Large Telescope, nærmere bestemt hovedteleskop nr. 4 (på engelsk kalt Unit Telescope 4). MUSE er det seneste av VLTs andregenerasjonsinstrumenter – de to første var X-shooter og KMOS, og det neste, SPHERE, er ventet snart.

"Det har krevd mye arbeid av mange mennesker over mange år, og nå er vi endelig i mål," jubler team- og prosjektleder Roland Bacon (Centre de Recherche Astrophysique de Lyon i Frankrike). "Disse syv tonnene med optikk, mekanikk og elektronikk er, tror det eller ei, en tidsmaskin vi kan utforske det tidlige univers med. Vi i teamet er veldig stolte av det vi har fått til. MUSE er et unikt instrument, og vil fortsette å være det i mange år framover."

De vitenskapelige målene til MUSE er blant annet å undersøke mekanismene bak galaksedannelse i det tidlige univers og studere nærliggende galaksers kjemiske egenskaper og indre bevegelser. Instrumentet vil ha mange andre bruksområder, for eksempel studier av alt fra planeter og måner i vårt eget solsystem til stjernedannelsesområder i Melkeveien og i det fjerne univers.

MUSE er et kraftig og unikt astronomisk verktøy som bruker 24 spektrografer for å splitte opp lyset i de ulike fargene det består av og lage både vanlige bilder og spektra av utvalgte himmelregioner. Instrumentet produserer tredimensjonale bilder av universet med et lysspektrum for hver piksel som den tredje dimensjonen [1]. I påfølgende analyser kan astronomene "bla gjennom" dataene og studere hvordan objektet ser ut på ulike bølgelengder, akkurat som en TV kan vise ulike kanaler når man stiller den inn på forskjellige frekvenser.

MUSE forener oppdagelsesmulighetene til et kamera med måleegenskapene til en spektrograf, samtidig som det benytter adaptiv optikk for ekstra skarpe bilder. Instrumentet er montert på hovedteleskop nr. 4 ved VLT. Dette teleskopet er nå i ferd med å konverteres til et rent adaptivt teleskop.

MUSE har tatt ti år å designe og konstruere. Arbeidet er gjort av MUSE-konsortiet, som ledes av Centre de Recherche Astrophysique de Lyon i Frankrike, men som også inkluderer Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam (AIP, Tyskland),  Institut für Astrophysik Göttingen (IAG, Tyskland), Institute for Astronomy ETH Zurich (Sveits)L'Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie (IRAP, Frankrike)Nederlandse Onderzoekschool voor de Astronomie (NOVA, Nederland) samt ESO.

Siden begynnelsen av 2014 har Bacon og resten av MUSE-instrumentets integrerings- og innkjøringsteam ved Paranal fortalt om prosjektet i en serie blogginnlegg du kan lese her. Teamet vil presentere de første forskningsresultatene fra MUSE på det kommende 3D2014-seminaret ved ESOs hovedkvarter i Garching i Tyskland.

"En muse er til for å inspirere. MUSE har inspirert oss i årevis og vil fortsette å gjøre det," skriver Bacon i et blogginnlegg om de første himmelobservasjonene som ble gjort med instrumentet. "Vi er ikke i tvil om at astronomer verden over vil la seg sjarmere av vår MUSE."

Fotnoter

[1] Teknikken kalles integralfeltsspektroskopi, på engelsk "integral-field spectroscopy", og lar astronomene simultant studere egenskapene til forskjellige deler av et himmelobjekt. For eksempel kan de finne ut hvordan en galakse roterer og dermed beregne dens masse. Teknikken gjør det mulig å bestemme kjemisk sammensetning og andre fysiske egenskaper forskjellige steder i objektet (i motsetning til eksempelvis å finne den kjemiske sammensetningen til objektet som helhet). Denne typen spektroskopi har vært i bruk i mange år, men med MUSE har den tatt et stort steg framover hva angår følsomhet, effektivitet og oppløsning. MUSE kan ta høyoppløste bilder samtidig som den samler inn spektroskopiske data. Hittil har astronomer hatt vansker med å studere emisjonslinjer i objekter som ligger bortenfor vårt kosmiske nabolag, ettersom linjene pga. universets utvidelse skyves ut av det området som filtrene i eksisterende instrumenter dekker. Denne begrensningen forsvinner med MUSE. Nå kan enhver spektrallinje studeres uavhengig av dens (rødforskjøvede) bølgelengde.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Roland Bacon
Lyon Centre for Astrophysics Research (CRAL)
France
Mob.: +33 6 08 09 14 27
E-post: rmb@obs.univ-lyon1.fr

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Marcella Carollo
Institute for Astronomy ETH Zurich
Zurich, Switzerland
Tlf.: +41 44 633 3725
E-post: marcella@phys.ethz.ch

Thierry Contini
Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie (IRAP)
Toulouse, France
Tlf.: +33 5 61 33 28 14
E-post: Thierry.Contini@irap.omp.eu

Harald Nicklas
Institut für Astrophysik (IAG)
Göttingen, Germany
Tlf.: +49 551 39 50 -39
E-post: nicklas@astro.physik.uni-goettingen.de

Joop Schaye
Leiden Observatory (NOVA)
Leiden, The Netherlands
Mob.: +31 (71) 527 8443
E-post: schaye@strw.leidenuniv.nl

Lutz Wisotzki
Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam (AIP)
Potsdam, Germany
Tlf.: +49 331 7499 532
E-post: lwisotzki@aip.de

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1407 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1407no
Navn:First Light, MUSE
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Instrument
Facility:Very Large Telescope

Bilder

MUSE-observasjoner av den merkelige galaksen NGC 4650A
MUSE-observasjoner av den merkelige galaksen NGC 4650A
MUSE-observasjoner av Oriontåken
MUSE-observasjoner av Oriontåken
Fargekodet MUSE-bilde av NGC 4650A
Fargekodet MUSE-bilde av NGC 4650A
Oriontåken avbildet av MUSE
Oriontåken avbildet av MUSE
MUSE-instrumentet montert på Very Large Telescope
MUSE-instrumentet montert på Very Large Telescope
MUSE-instrumentet om natta
MUSE-instrumentet om natta
MUSE-instrumentet under installeringen ved ESOs Paranal-observatorium
MUSE-instrumentet under installeringen ved ESOs Paranal-observatorium
MUSE-instrumentet under installeringen ved ESOs Paranal-observatorium
MUSE-instrumentet under installeringen ved ESOs Paranal-observatorium
MUSE-instrumentet under oppstigningen til Very Large Telescope ved ESOs Paranal-observatorium
MUSE-instrumentet under oppstigningen til Very Large Telescope ved ESOs Paranal-observatorium
MUSE-bilde av den merkelige galaksen NGC 4650A
MUSE-bilde av den merkelige galaksen NGC 4650A

Videoer

MUSE observerer den uvanlige galaksen NGC 4650A
MUSE observerer den uvanlige galaksen NGC 4650A
MUSE-video av månen Europas passasje over Jupiter
MUSE-video av månen Europas passasje over Jupiter
MUSE observerer Oriontåken
MUSE observerer Oriontåken
En reise gjennom 3D-dataene for galaksen NGC 4650A
En reise gjennom 3D-dataene for galaksen NGC 4650A
H-alfa-linjen i den merkelige galaksen NGC 4650A
H-alfa-linjen i den merkelige galaksen NGC 4650A
MUSE-observasjoner av den uvanlige galaksen NGC 4650A
MUSE-observasjoner av den uvanlige galaksen NGC 4650A