Kids

eso1336no — Pressemelding

ALMA studerer dramatisk stjernefødsel

20. august 2013

Ved hjelp av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har astronomer tatt et dramatisk nærbilde av materiale som strømmer vekk fra en nyfødt stjerne. Ved å undersøke lyset som sendes ut av karbonmonoksidmolekyler i et objekt kalt Herbig-Haro 46/47, har forskere oppdaget at disse hurtige gassutstrømningene, eller jetene, er enda mer energetiske enn tidligere antatt. De nye og svært detaljerte bildene har dessuten avdekket en tidligere ukjent jet, som peker i en helt annen retning enn de andre.

Unge stjerner er ustyrlige objekter som slynger ut materiale med hastigheter opptil en million kilometer i timen. Når dette materialet kolliderer med den omliggende gassen, dannes et såkalt Herbig-Haro-objekt [1]. Herbig-Haro 46/47, forkortet HH 46/47, er et spektakulært eksemplar, som befinner seg rundt 1400 lysår fra Jorda, i stjernebildet Seilet på den sørlige himmelhalvkule. Objektet ble observert med ALMA mens teleskopet fortsatt var under bygging og derfor ikke var komplett ("Early Science"-fasen).

De nye bildene avslører imponerende detaljer i to motsatt rettede jeter – en med retning mot Jorda og en annen som strømmer vekk. Tette støvskyer omkring den nyfødte stjernen gjør sistnevnte jet svært vanskelig å se på tidligere bilder tatt i synlig lys. ALMAs bilder er mye skarpere enn tidligere observasjoner utført med andre teleskoper. I tillegg har de gjort det mulig for astronomene å måle hvor raskt det lysende materialet beveger seg gjennom rommet.

De nye observasjonene av HH 46/47 viser at hastigheten til deler av det utslyngede materialet er mye høyere enn det man før har målt. Gassen som strømmer ut fra stjernen, har derfor mer energi og bevegelsesmengde enn det forskere hittil har trodd.

"ALMA-antennenes utrolige følsomhet lot oss oppdage tidligere ukjente egenskaper hos dette objektet, slik som denne svært hurtige gassutstrømningen," forklarer Héctor Arce, som er teamleder og hovedforfatter av forskningsartikkelen. "HH 46/47 ser dessuten ut til å være et godt eksempel på en enkel modell der gassutstrømningen skyldes en vidvinklet vind fra den unge stjernen."

Observasjonene ble utført i løpet av kun fem timer, og det til tross for at ALMA på det tidspunkt fortsatt var under bygging. Med andre teleskoper ville det tatt ti ganger lenger tid å framskaffe data av tilsvarende kvalitet.

"Detaljene i bildene av HH 46/47 er rett og slett fantastiske. Enda mer imponerende blir det når vi tenker på at denne type observasjoner fortsatt er i startgropa. I framtiden vil ALMA produsere enda bedre bilder enn dette, og observasjonene vil dessuten gjøres på brøkdelen av tiden," tilføyer medforfatter Stuartt Corder (Joint ALMA Observatory i Chile).

En annen medforfatter, Diego Mardones (Universitetet i Chile), utdyper hvorfor HH 46/47 er så interessant: "Dette systemet er lik de fleste isolerte stjerner med liten masse i fasen når de dannes og fødes. Men det er samtidig uvanlig fordi gassutstrømningen treffer den omliggende gasskyen på den ene siden av stjernen, altså den som vender mot oss, og forsvinner ut av skyen på den andre siden. Systemet er derfor perfekt for forskere som ønsker å undersøke effekten de kraftige stjernevindene har på selve moderskyen stjernen ble dannet fra."

Takket være ALMAs oppløsning og følsomhet oppdaget astronomteamet en uventet gassutstrømning som ser ut til å komme fra en mindre massiv ledsager til den unge stjernen. Denne ekstra utstrømningen ligger omtrent vinkelrett på de to andre jetene og virker å grave seg sitt eget hull gjennom den omliggende skyen.

"Med ALMA har vi kunnet se strukturer i jetene mye tydeligere enn i tidligere studier med andre teleskoper. Med et ferdigstilt ALMA vil vi garantert få enda flere overraskelser og fascinerende oppdagelser. Det er liten tvil om at ALMA kommer til å revolusjonere forskningen på stjernedannelse," avslutter Arce.

Fotnoter

[1] Astronomene George Herbig og Guillermo Haro var ikke de første som oppdaget objektene som nå bærer deres navn, men de var de første som inngående studerte spektrene til disse merkelige objektene. De fant ut at objektene ikke bare var klumper av gass og støv som reflekterte lys eller lyste grunnet ultrafiolett stråling fra unge stjerner, men at det var snakk om en ny type objekter knyttet til sjokkbølger skapt av materiale som slynges ut i enorme hastigheter av unge stjerner i regioner med aktiv stjernedannelse.

Mer informasjon

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) er et internasjonalt samarbeid mellom Europa, Nord-Amerika og Øst-Asia, i samarbeid med Chile. ALMA er i Europa finansiert av ESO, i Nord-Amerika av det amerikanske National Science Foundation (NSF) i samarbeid med National Research Council (NRC) i Canada og National Science Council (NSC) i Taiwan. I Øst-Asia er ALMA finansiert av National Institutes of Natural Sciences (NINS) i Japan i samarbeid med Academia Sinica (AS) i Taiwan. Byggingen og driften av ALMA ledes i Europa av ESO, i Nord-Amerika av National Radio Astronomy Observatory (NRAO), som styres av Associated Universities Inc. (AUI), og i Øst-Asia av National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) står for den overordnede ledelse og administrasjon av byggefasen, oppstart og drift av ALMA.

Denne studien presenteres i en kommende forskningsartikkel i journalen Astrophysical Journal: "ALMA Observations of the HH 46/47 Molecular Outflow" av Héctor Arce et al.

Forskerteamet består av Héctor G. Arce (Yale University, New Haven, USA), Diego Mardones (Universidad de Chile, Santiago, Chile), Stuartt A. Corder (Joint ALMA Observatory, Santiago, Chile), Guido Garay (Universidad de Chile), Alberto Noriega-Crespo (Infrared Processing and Analysis Center, California Institute of Technology, Pasadena, USA) og Alejandro C. Raga (Instituto de Ciencias Nucleares, Mexico).

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Héctor Arce
Yale University
New Haven, USA
Tlf.: +1 203 432 3018
E-post: hector.arce@yale.edu

Diego Mardones
Universidad de Chile
Santiago, Chile
Tlf.: + 56 2 977 1143
E-post: dmardone@das.uchile.cl

Stuartt Corder
Joint ALMA Observatory
Santiago, Chile
E-post: scorder@alma.cl

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Mob.: +49 173 38 72 621
E-post: lars@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1336 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1336no
Navn:HH 46, HH 47
Type:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Outflow
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Science data:2013ApJ...774...39A

Bilder

Nyfødt stjerne avbildet av ALMA og NTT
Nyfødt stjerne avbildet av ALMA og NTT
ALMA studerer gassutstrømningene knyttet til Herbig-Haro-objektet HH 46/47
ALMA studerer gassutstrømningene knyttet til Herbig-Haro-objektet HH 46/47
Herbig-Haro-objektet HH 46/47 avbildet med ESOs New Technology Telescope
Herbig-Haro-objektet HH 46/47 avbildet med ESOs New Technology Telescope
Vidvinkelbilde av stjernedannelsesområdet rundt Herbig-Haro-objektet HH 46/47
Vidvinkelbilde av stjernedannelsesområdet rundt Herbig-Haro-objektet HH 46/47
Posisjonen til Herbig-Haro-objektet HH 46/47 i stjernebildet Seilet
Posisjonen til Herbig-Haro-objektet HH 46/47 i stjernebildet Seilet

Videoer

Zoom inn på Herbig-Haro-objektet HH 46/47
Zoom inn på Herbig-Haro-objektet HH 46/47