eso1312no — Pressemelding

Innvielsen av ALMA innvarsler ny æra av oppdagelser

Revolusjonerende teleskop gir nytt syn på universet

13. mars 2013

I en avsidesliggende del av de chilenske Andesfjellene ble Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) i dag offisielt innviet. Begivenheten markerer at alle de viktigste systemene til gigantteleskopet er ferdigstilt og at ALMA nå formelt er et fullverdig observatorium og ikke lenger et byggeprosjekt. ALMA er et samarbeid mellom Europa, Nord-Amerika og Øst-Asia i samarbeid med Chile.

ALMAs tre internasjonale partnere ønsket i dag velkommen over 500 personer til ALMA-observatoriet i den chilenske Atacamaørkenen for å feire det vellykkede prosjektet. Hedersgjest var Chiles president, Sebastián Piñera.

Blant de andre framstående gjester ved seremonien var Karlheinz Töchterle, vitenskaps- og forskningsminister (Østerrike); Petr Fiala, utdannings-, ungdoms- og sportsminister (Tsjekkia); Nuno Crato, utdannings- og forskningsminister (Portugal); Roger Genet, administrerende direktør for forskning og innovasjon (Frankrike); Nora van der Wenden, direktør for forsknings- og vitenskapspolitikk (Nederland); Bruno Moor, leder av avdelingen for internasjonalt samarbeid innen forskning og innovasjon (Sveits); Beatriz Barbuy som representerte Brasil; Anne Glover, ledende vitenskapelig rådgiver for Europakommisjonens president; samt ambassadører til Chile fra Belgia, Brasil, Danmark, Storbritannia, Finland, Frankrike, Italia, Japan, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, USA og Østerrike.

"En av våre mange naturressurser her i Chile er den spektakulære nattehimmelen," sa Chiles president, Sebastián Piñera. "Etter min mening har vitenskap vært en sentral faktor i Chiles utvikling de senere år, og jeg er meget stolt av vårt internasjonale samarbeid innenfor astronomi. ALMA er det nyeste og hittil største prosjekt som har kommet ut av dette."

Under innvielsesseremonien, som ble sendt direkte på internett, deltok også representanter fra ALMAs internasjonale partnere: ESOs administrerende direktør, Tim de Zeeuw, direktør for National Science Foundation i USA, Subra Suresh, Japans første viseminister for utdanning, kultur, sport, vitenskap og teknologi, Teru Fukui, og direktør for ALMA, Thijs de Graauw. Til stede på arrangementet var også en rekke sjefer og personell tilknyttet ALMA, i tillegg til representanter fra flere av lokalsamfunnene i regionen.

I sin tale uttrykte Thijs de Graauw sine forventninger til ALMA: "Takket være innsatsen og de talløse arbeidstimer som våre forskere og teknikere verden rundt har lagt ned, har ALMA allerede demonstrert at det er verdens mest avanserte millimeter/submillimeter-teleskop. Andre teleskoper finne seg i å stå i skyggen. Vi gleder oss til å se astronomene utnytte det fulle potensialet til dette utrolige verktøyet."

"ALMA er et godt eksempel på en type prosjekt som bare kan realiseres når institusjoner og nasjoner slår seg sammen. Denne strategien ligger i bunn av hele ESOs program," la Tim de Zeeuw til. "Ved å samarbeide på global skala om et så fantastisk prosjekt som dette, gir vi astronomene i ESOs medlemsland muligheten til å drive helt unik forskning som bare lar seg gjennomføre med ALMA."

I morgen vil utvalgte gjester kunne besøke teleskopet ved Array Operations Site, som ligger 5000 meter over havet. Alle ALMAs antenner, totalt 66, er på plass – syv av disse gjennomgår for tiden tester før de settes i normal drift sammen med de andre. Teleskopet har allerede gitt enestående data om universet, selv om observasjonene ble utført med bare et mindre antall antenner [1] under byggefasen.

ALMA er konstruert for å observere lys som er usynlig for det menneskelige øye. Teleskopet vil gi oss helt nye detaljer om stjernenes fødsler, ferske galakser i det tidlige univers og planeter som dannes omkring fjerne soler. Det vil også oppdage og kartlegge fordelingen av molekyler – mange av dem en forutsetning for liv – som blir til i rommet mellom stjernene.

Observatoriet ble unnfanget som tre separate prosjekter i Europa, USA og Japan på 1980-tallet, og slått sammen til ett på 1990-tallet. Byggingen startet i 2003. Den totale byggekostnaden for ALMA er ca. 1,4 milliarder euro, hvorav ESOs bidrag utgjør 37,5 %.

ALMAs antenner, nærmere bestemt 54 stykk 12-metersantenner og 12 stykk 7-metersantenner, er koblet sammen og fungerer som ett enkelt kjempeteleskop. Hver antenne fanger stråling fra rommet og fokuserer den på en mottaker. Signalene fra antennene kombineres og prosesseres av en spesiallaget superdatamaskin kalt ALMA-korrelatoren. De 66 ALMA-antennene kan plasseres i ulike konfigurasjoner, og største avstand mellom antennene kan varieres fra 150 meter til 16 kilometer.

I forbindelse med innvielsen slipper ALMAs partnere, ESO, National Radio Astronomy Observatory i USA og National Astronomical Observatory i Japan en rekke medieprodukter: en 16 minutter lang film kalt "ALMA – In Search of Our Cosmic Origins", en bildebok, et hefte om etno-astronomi i ALMAs nærområde, og to brosjyrer om henholdsvis prosjektet og bidragene fra de ulike partnerne. Alt kan lastes ned gratis via linkene under.

Fotnoter

[1] Eksempler på tidligere studier med bruk av ALMA er beskrevet i ESO-pressemeldingene eso1216, eso1239, eso1301 og eso1313.

Mer informasjon

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) er et internasjonalt samarbeid mellom Europa, Nord-Amerika og Øst-Asia, i samarbeid med Chile. ALMA er i Europa finansiert av ESO, i Nord-Amerika av det amerikanske National Science Foundation (NSF) i samarbeid med National Research Council (NRC) i Canada og National Science Council (NSC) i Taiwan. I Øst-Asia er ALMA finansiert av National Institutes of Natural Sciences (NINS) i Japan i samarbeid med Academia Sinica (AS) i Taiwan. Byggingen og driften av ALMA ledes i Europa av ESO, i Nord-Amerika av National Radio Astronomy Observatory (NRAO), som styres av Associated Universities Inc. (AUI), og i Øst-Asia av National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) står for den overordnede ledelse og administrasjon av byggefasen, oppstart og drift av ALMA.

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6761
Mob.: +49 173 3872 621
E-post: lars@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1312 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1312no
Navn:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array

Bilder

Flyfoto av ALMA
Flyfoto av ALMA
President Piñera inspiserer ALMA
President Piñera inspiserer ALMA
Gjester ved innvielsen av ALMA
Gjester ved innvielsen av ALMA
Flyfoto av Operations Support Facility (OSF)
Flyfoto av Operations Support Facility (OSF)

Videoer

Filmen "ALMA – In Search of our Cosmic Origins"
Filmen "ALMA – In Search of our Cosmic Origins"
ESOcast 55: The ALMA Inauguration
ESOcast 55: The ALMA Inauguration
kun på engelsk
Video News Release 38: The ALMA Inauguration
Video News Release 38: The ALMA Inauguration
kun på engelsk
Scener fra ALMAs innvielse
Scener fra ALMAs innvielse
ALMA inauguration live streaming (recorded)
ALMA inauguration live streaming (recorded)
kun på engelsk
International Space Station Astronauts Congratulate ALMA Partners
International Space Station Astronauts Congratulate ALMA Partners
kun på engelsk