eso1303no — Pressemelding
Lys fra mørket
16. januar 2013
Et spennende nytt bilde fra ESO viser en mørk sky hvor nye stjerner dannes, samt en hop med lyssterke stjerner som allerede har tatt steget ut av sin støvete fødestue. Observasjonene er gjort med MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile, og bildet er det beste som noensinne er tatt i synlig lys av dette lite kjente objektet.
Til venstre i bildet sees en mørk struktur som kan minne om en røyksky, og til høyre stråler en liten gruppe lyssterke stjerner. Ved første øyekast virker disse to særtrekkene helt forskjellige, men de er faktisk nært knyttet til hverandre. Den mørke skyen er en fødestue for nye stjerner og inneholder enorme mengder kaldt, kosmisk støv. Sannsynligvis ble vår egen sol dannet i en stjernedannende region av denne typen for mer enn fire milliarder år siden.
Skyen er kjent som Lupus 3, og ligger rundt 600 lysår unna Jorda, i stjernebildet Skorpionen. Utsnittet som vises her, er omtrent fem lysår på langs.
De tettere delene av slike skyer vil med tiden trekke seg sammen på grunn av gravitasjonskraften, og da varmes de opp og begynner å lyse. Dette er de tidlige stadier i en stjernes fødsel. I starten blokkeres strålingen av omliggende støvskyer og den kan derfor bare sees med teleskoper som observerer på bølgelengder lengre enn synlig lys, f.eks. i den infrarøde delen av lysspekteret. Etter hvert som stjernene blir varmere og mer lyssterke, blåser stjernenes intense stråling og partikkelvinder gradvis vekk de omliggende skyene. Sakte, men sikkert blottlegges de nye stjernene.
De klare stjernene litt til høyre i bildet er et godt eksempel på en liten gruppe med slike varme, unge stjerner. Litt gjenværende støv sprer det sterke lyset og skaper en blålig glød omkring dem. De to mest lyssterke stjernene kan lett observeres i et lite amatørteleskop eller en vanlig prismekikkert. De er såpass unge – trolig mindre enn en million år gamle – at fusjonsprosessene i kjernen ennå ikke har startet, og de omgis fortsatt av glødende gass [1].
Kartlegginger av denne himmelregionen har avdekket mange andre svært unge stjerner, selv om de ikke er så lette å se på dette bildet. Området er en av de nærmeste stjernefødestuer astronomene kjenner til.
Stjernedannende regioner kan være gigantiske, slik som Tarantelltåken (eso0650) hvor hundrevis av massive stjerner er i ferd med å fødes. Mesteparten av stjernene i vår egen og andre galakser antas imidlertid å ha blitt til i mye mer beskjedne regioner à la Lupus 3, som er avbildet her. I dette området er bare to lyssterke stjerner synlige, og her dannes heller ingen virkelig tunge stjerner. Lupus 3-regionen er derfor fascinerende for forskere, i tillegg til å være et vakkert eksempel på de tidlige stadiene i stjernenes liv.
Fotnoter
[1] Disse objektene er kjent som Herbig Ae/Be-stjerner, oppkalt etter astronomen som først identifiserte dem. A-en og B-en viser til stjernenes spektraltyper (varmere enn Sola), og e-en indikerer at det finnes emisjonslinjer i spektrene, noe som skyldes den glødende gassen omkring dem. Disse uutviklede stjernene trekker seg fortsatt sammen og lyser fordi gravitasjonsenergi (potensiell energi) omdannes til varme.
Mer informasjon
ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.
Linker
- Forskningsartikkelen
- Bilder av MPG/ESOs 2,2-metersteleskop
- Andre bilder tatt med MPG/ESOs 2,2-metersteleskop
- Bilder av La Silla-observatoriet
Kontakter
Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org
Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org
Fernando Comeron
ESO
Garching bei München, Germany
E-post: fcomeron@eso.org
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Om pressemeldingen
Pressemld. nr.: | eso1303no |
Navn: | Lupus 3 |
Type: | Milky Way : Nebula : Appearance : Dark |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |