eso1233no — Pressemelding

Ceci n'est pas une pipe

Snodig mørk tåke avbildet i all sin prakt

15. august 2012

Akkurat som René Magritte skrev "Dette er ikke en pipe" på sitt berømte maleri, er heller ikke dette en pipe. Det er imidlertid et bilde av en del av en enorm mørk støvsky kalt Pipetåken. Dette nye og svært detaljerte bildet av tåken som også går under navnet Barnard 59, ble tatt med Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved ESOs La Silla-observatorium. Tilfeldigvis offentliggjøres bildet på 45-årsdagen for kunstnerens død.

Pipetåken er et godt eksempel på en mørk stjernetåke. Opprinnelig trodde astronomene at dette var områder i verdensrommet der det ikke fantes stjerner. Senere oppdaget man at mørke tåker faktisk består av skyer av interstellart støv, som er så tykke at de blokkerer lyset fra de bakenforliggende stjerner. Pipetåken sees i silhuett mot de rike stjernefeltene i stjernebildet Slangebæreren, ikke langt unna Melkeveiens sentrum.

Barnard 59 danner munnstykket til Pipetåken [1] og er hovedmotivet i dette nye bildet fra vidvinkelkameraet Wide Field Imager på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop. Den merkelige og intrikate mørke tåken befinner seg om lag 600–700 lysår fra Jorda.

Stjernetåken er oppkalt etter den amerikanske astronomen Edward Emerson Barnard, som var først ute med å systematisk kartlegge mørke tåker ved hjelp av langtidseksponeringer. Han var også blant de første som forsto at dette dreide seg om støvfylte himmelområder. Barnard katalogiserte til sammen 370 mørke tåker over hele himmelen. For premiepengene han fikk for å ha oppdaget flere kometer, kjøpte han seg sitt første hus. Barnard var en selvlært og uvanlig dyktig observatør med et sylskarpt syn, og bidro innen mange astronomiske forskningsfelter på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Ved første øyekast ledes oppmerksomheten gjerne mot midten av bildet, der de buktende mørke skyene kan minne litt om beina på en enorm edderkopp strukket ut over et nett av stjerner. Men litt etter litt vil du begynne å legge merke til flere mindre detaljer. Tåkete, diffuse strukturer nær midten av det mørke området lyses opp av ferske stjerner som fortsatt er i ferd med å dannes. Stjernedannelse er faktisk vanlig i regioner med tette molekylskyer, slik som i mørke tåker. Støvet og gassen klumper seg sammen under sin egen gravitasjon, og mer og mer materiale vil trekkes sammen helt til en stjerne er født. Sammenlignet med andre slike områder foregår det imidlertid relativt lite stjernedannelse i Barnard 59. Fortsatt er det svært mye støv der.

Ser du godt etter på den høyoppløste versjonen, kan du kanskje også få øye på mer enn et dusin ørsmå blå, grønne og røde streker spredt over bildet. Dette er asteroider, stein- og metallblokker på noen kilometers størrelse som kretser i bane rundt Sola [2]. Størsteparten holder til i asteroidebeltet mellom banene til Mars og Jupiter. Barnard 59 er omkring ti millioner ganger lenger unna Jorda enn disse små objektene.

Og til slutt, tenk over det faktum at når du ser opp på denne rikholdige himmelregionen, vil hele dette bildet få plass bak tommelen din holdt på en armlengdes avstand, selv om området i fysiske mål spenner omtrent seks lysår.

Fotnoter

[1] Hele Pipetåken omfatter stjernetåkene Barnard 65, 66, 67 og 78, i tillegg til Barnard 59. Den kan enkelt sees med det blotte øye på en mørk og klar natt, helst fra sørlige breddegrader der den står høyere på nattehimmelen.

[2] Asteroider beveger seg i løpet av eksponeringene og etterlater seg derfor korte lysspor. Fordi det endelige bildet ble laget ut fra flere eksponeringer tatt gjennom ulike fargefiltre til ulike tider, er de forskjellige fargesporene forskjøvet i forhold til hverandre.

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1233 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1233no
Navn:Pipe Nebula
Type:Solar System : Nebula : Appearance : Dark
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

Pipetåkens munnstykke
Pipetåkens munnstykke
Barnard 59, en mørk tåke i stjernebildet Slangebæreren
Barnard 59, en mørk tåke i stjernebildet Slangebæreren

Videoer

Zoom inn på den mørke tåken Barnard 59
Zoom inn på den mørke tåken Barnard 59
Panorering over den mørke tåken Barnard 59
Panorering over den mørke tåken Barnard 59