eso1226no — Pressemelding

VLT ser nærmere på NGC 6357

20. juni 2012

ESOs Very Large Telescope (VLT) har tatt det hittil mest detaljerte bilde av en spektakulær del av stjernefødestuen NGC 6357. Bildet viser en rekke unge, varme stjerner, glødende gasståker og mørke støvskyer som har antatt merkelige former under påvirkning av den sterke ultrafiolette strålingen og stjernevindene i området.

I stjernebildet Skorpionen, nær Melkeveiens sentrum, finner vi NGC 6357 [1], en himmelregion hvor nye stjerner fødes i kaotiske skyer av gass og støv [2]. De ytre delene av denne store stjernetåken er nylig blitt observert med ESOs Very Large Telescope, og resultatet er det beste bildet som så langt er laget av denne regionen.

Gjennom bildets sentrum strømmer en elv av støv, som absorberer lyset fra bakenforliggende objekter. Til høyre sees en liten hop av strålende, blåhvite, unge stjerner som er skapt av gassen i området. Stjernene er sannsynligvis bare noen få millioner år gamle – en meget lav alder for stjerners vedkommende. Deres intense ultrafiolette stråling er med på å forme den omliggende gass- og støvskyen, og har blant annet delvis gravd ut et hulrom i den lysende gassen.

Mørke områder med kosmisk støv er spredt over hele bildet. Noen av de mest fascinerende mørke strukturene sees i høyre halvdel. Her har strålingen fra energiske unge stjerner skapt besynderlige søyler, av og til kalt "elefantsnabler", av samme type som strukturene på det berømte "Pillars of Creation"-bildet av Ørnetåken (se opo9544a). Kosmisk støv er mye finere enn det vi finner i hjemmene våre. Det minner mer om røyk og består hovedsakelig av ørsmå partikler av silikater, grafitt og vannis, som er produsert og slynget ut i rommet av tidligere stjernegenerasjoner.

Sentralområdet til NGC 6357 inneholder en hop av svært massive stjerner, som dessuten er blant de mest lyssterke i galaksen vår. Denne indre regionen er ikke synlig på dette bildet, men er grundig studert og avbildet med NASA/ESAs Hubble-teleskop (heic0619, [3]). Det nye bildet fra det kraftige VLT-teleskopet viser likevel at de mindre kjente ytre delene av denne stjernefødestuen også inneholder fascinerende og vakre strukturer.

Dette nye bildet fra VLT er laget i forbindelse med ESOs Cosmic Gems-program [4].

Fotnoter

[1] Objektet er også kjent under det noe merkelige kallenavnet "Krig og fred"-tåken. Det har ikke noe med Tolstojs store roman å gjøre, men ble gitt av forskere som jobbet med militærsatellitten Midcourse Space Experiment. De bemerket at på sine infrarøde bilder lignet den lyssterke, vestlige delen av stjernetåken en due, mens den østlige delen så ut som en hodeskalle. Denne effekten kan dessverre ikke sees på bilder tatt i synlig lys, som VLT-bildet i denne pressemeldingen. Kallenavnet Hummertåken er også brukt om objektet.

[2] NGC 6357 ble først oppdaget visuelt av John Herschel i 1837 under et besøk i Sør-Afrika. Han så bare de mest lyssterke sentrale delene. Stjernetåkens fulle utstrekning ble først avdekket på fotografier mye senere.

[3] Den delen av NGC 6357 som sees på det nye VLT-bildet, har ikke vært avbildet med Romteleskopet Hubble.

[4] Hensikten med ESOs Cosmic Gems-program er å ta bilder av fascinerende, spennende eller vakre himmelobjekter og bruke dem til utdannings- og formidlingsformål. Prosjektet behøver bare små mengder observasjonstid, som kombinert med ellers uutnyttede perioder i teleskopenes tidsskjema minimerer innvirkningen på de vitenskapelige observasjonene. Alle data gjøres dessuten tilgjengelige for profesjonelle astronomer gjennom ESOs vitenskapsarkiv.

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1226 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1226no
Navn:NGC 6357, Pismis 24
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Digitized Sky Survey 2, Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Bilder

Nærbilde av NGC 6357
Nærbilde av NGC 6357
Stjernefødestuen NGC 6357 i stjernebildet Skorpionen
Stjernefødestuen NGC 6357 i stjernebildet Skorpionen
Vidvinkelbilde av området rundt NGC 6357
Vidvinkelbilde av området rundt NGC 6357

Videoer

Zoom inn på NGC 6357
Zoom inn på NGC 6357
Panorering over NGC 6357
Panorering over NGC 6357